Haški lekari: Lukić sposoban za Hag

Kako saznaje B92, lekarska komisija Haškog tribunala zaključila je da nema prepreka da Sreten Lukić bude prebačen u Hag.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 28.02.2005.

13:15

Default images

Lekarska komisija Haškog tribunala je pregledala generala policije Sretena Lukića tokom prošle nedelje. Gostujući u Vestima B92, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom, Rasim Ljajić, potvrdio je da je haška lekarska komisija prošle nedelje pregledala Lukića, ali nije želeo da komentariše informaciju o njenim nalazima.

Ljajić je kazao da će, tim povodom, u utorak uputiti izveštaj predsedniku SCG, Svetozaru Maroviću, i premijeru Srbije, Vojislavu Koštunici, kao i ostalim relevantnim političkim subjektima. Haški tribunal tereti Sretena Lukića za ratne zločine počinjene na Kosovu tokom 1999.

Ljajić je i najavio da će "u narednim danima biti još dve do tri dobrovoljne predaje" Haškom tribunalu, ali nije precizirao koji će optuženici otputovati u Hag: "Najava dobrovoljnih predaja zasnovana je na realnim pretpostavkama i saznanjima, ali ne mogu da govorim o detaljima. Doborovoljne predaje će nas približiti dobijanju pozitivne studije o izvodljivosti i definitivno uveriti medjunarodnu zajednicu da SCG izvršava svoje medjunarodne obaveze".

Miletić doputovao u Hag

General Vojske Republike Srpske u penziji Radivoj Miletić u ponedeljak je iz Beograda otputovao u Hag.

Miletić je optužen za zločine nad muslimanima u Srebrenici i Žepi 1995, u Hag je otputovao u pratnji člana Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Zorana Lončara, a odlučio se na predaju u petak.

Haški tribunal je 24. odnosno 25. februara obelodanio optužnicu za zločine u Srebrenici i Žepi protiv bivših generala VRS Milana Gvera, Radivoja Miletića i Zdravka Tolimira, a u kojoj ih tereti za ubistva, progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, prisilno premeštanje i deportaciju stanovništva.

Milan Gvero je u Hag otputovao 24. februara.

Potvrđene presude za Omarsku

Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepene presude četvorici bosanskih Srba, koji su osuđeni zbog zločina nad muslimanskim zatvorenicima u logoru Omarska, kraj Prijedora 1992. godine. Zamenici komandanta logora Omarska, Miroslav Kvočka i Dragoljub Prcać, osuđeni su prvostepenom presudom koja je danas potvrđena, na sedam, odnosno pet godina zatvora.

S obzirom na to da je Kvočka uhapšen 1998, a Prcać 2000. godine, ova dvojica su, praktično, već izdržala kaznu i očekuje se njihovo puštanje na slobodu. Ostalim optuženima takođe je potvrđena presuda: komandiru straže u logoru Mlađi Radiću od 20 godina, a Zoranu Žigiću - koji je u Omarsku dolazio samo da bi činio zločine - najveća kazna u ovom predmetu, na 25 godina zatvora.

Na istoj optužnici je bio i komandir straže u Omarskoj, Milojica Kos, koji je prvostepeno osuđen na šest godina. On je posle četiri godine provedene u zatvoru prevremeno pušten na slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: