Pravedno rešenje = dugoročan mir

Beograd --

Izvor: Beta Srbija, Kosovo
Podeli

Bez rešenja kojim bi obe strane na Kosovu bile zadovoljne nema dugoročnijeg mira.

Ukoliko Kosovo ne bude multietničko, "Albanci neće imati mira sa susedima", ocenio je u ponedeljak politički savetnik premijera Srbije Slobodan Samardžić. Samardžić je, na predavanju pod naslovom "Kosovo i Metohija - multietničko ili nezavisno" u organizaciji Srpsko-američkog centra, rekao da je u ovom trenutku neophodno uraditi četiri stvari da bi problem južne srpske pokrajine mogao biti rešen.

Prema njegovim rečima, treba odustati od konačnog rešenja za status pokrajine, jer u ovom trenutku ne postoje uslovi za to, proglasiti teritorijalni status kvo u ovom delu Evrope, prihvatiti adekvatan mehanizam zaštite Srba, a pitanje konačnog statusa vezati za kvalitet unutrašnjih odnosa u pokrajini.

Samardžić je rekao da se u ovom trenutku u svetu razmišlja o nekoliko načina da se reši pitanje Kosova.

Prvi je američki način razmišljanja koji su u javnost izneli eksperti poput Mortona Abramovica, Teda Karpentera i Martina Šlezingera, a to je podela Kosova. To bi, prema njegovim rečima, takodje izazvalo lančanu reakciju, jer bi Albanci tražili satisfakciju u Makedoniji.

Drugi način jeste predlog Saveta Evrope o decentralizaciji pokrajine, koji je najbliži planu Vlade Srbije za političko rešenje situacije na Kosovu. Samardžić je, medjutim, ocenio da taj plan ne predvidja regionalni nivo decentralizacije i to uporedio sa "lečenjem teškog bolesnika aspirinom".

Treći način, prema Samardžićevim rečima, jeste primena rešenja sličnog Ohridskom sporazumu kojim je 2001. godine prekinut sukob izmedju Makedonaca i Albanaca. To je, podsetio je, nedavno u Lucernu predložio i sam lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači.

Samardžić je rekao da četvrti način razmišljanja u ovom trenutku jeste da Evropska unija preuzme od UN-a i OEBS-a mandat za civilne misije na Kosovu. To, prema njegovim rečima, ne bi bilo mnogo drugačije od sadašnjeg stanja.

strana 1 od 382 idi na stranu