Pravedno rešenje = dugoročan mir

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2004.

23:02

Default images

Bez rešenja kojim bi obe strane na Kosovu bile zadovoljne nema dugoročnijeg mira.

Ukoliko Kosovo ne bude multietničko, "Albanci neće imati mira sa susedima", ocenio je u ponedeljak politički savetnik premijera Srbije Slobodan Samardžić. Samardžić je, na predavanju pod naslovom "Kosovo i Metohija - multietničko ili nezavisno" u organizaciji Srpsko-američkog centra, rekao da je u ovom trenutku neophodno uraditi četiri stvari da bi problem južne srpske pokrajine mogao biti rešen.

Prema njegovim rečima, treba odustati od konačnog rešenja za status pokrajine, jer u ovom trenutku ne postoje uslovi za to, proglasiti teritorijalni status kvo u ovom delu Evrope, prihvatiti adekvatan mehanizam zaštite Srba, a pitanje konačnog statusa vezati za kvalitet unutrašnjih odnosa u pokrajini.

Samardžić je rekao da se u ovom trenutku u svetu razmišlja o nekoliko načina da se reši pitanje Kosova.

Prvi je američki način razmišljanja koji su u javnost izneli eksperti poput Mortona Abramovica, Teda Karpentera i Martina Šlezingera, a to je podela Kosova. To bi, prema njegovim rečima, takodje izazvalo lančanu reakciju, jer bi Albanci tražili satisfakciju u Makedoniji.

Drugi način jeste predlog Saveta Evrope o decentralizaciji pokrajine, koji je najbliži planu Vlade Srbije za političko rešenje situacije na Kosovu. Samardžić je, medjutim, ocenio da taj plan ne predvidja regionalni nivo decentralizacije i to uporedio sa "lečenjem teškog bolesnika aspirinom".

Treći način, prema Samardžićevim rečima, jeste primena rešenja sličnog Ohridskom sporazumu kojim je 2001. godine prekinut sukob izmedju Makedonaca i Albanaca. To je, podsetio je, nedavno u Lucernu predložio i sam lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači.

Samardžić je rekao da četvrti način razmišljanja u ovom trenutku jeste da Evropska unija preuzme od UN-a i OEBS-a mandat za civilne misije na Kosovu. To, prema njegovim rečima, ne bi bilo mnogo drugačije od sadašnjeg stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: