Sreda, 17.03.2004.

23:04

Tadić: Vojska u pripravnosti, snage SFOR-a se prebacuju na Kosovo

Izvor: B92

Default images

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić izjavio je pre za B92 da je vojska u punoj pripravnosti, i ocenio da se na Kosovu dešava “masovan teroristički čin”. “Bezbednosna situacija se prati iz minuta u minut i mi smo u najvišem nivou bezbednosnog nadzora, u kopnenoj zoni bezbednosti i naša vojska je pripravna na svaku eventualnost, svaki loš scenario. U svakom slučaju, ništa nećemo učiniti a da istovremeno nemamo konslultacije sa međunaordnim institucijama na Kosovu i Metohiji, i moramo biti, svi zajedno, svesni činjenice da danas bezbednost naših sunarodnika pre svega zavisi od pripadnika KFOR-a i UNMIK-a. Ono što je strašno je to da oni ovog trenutka nemaju dovoljno snage. Pre izvesnog vremena imao sam priliku da insistiram da se ne smanjuje borj pripadnika KFOR-a, i prema našim informacijama, jedan broj jedinica iz SFOR-a je prebačen iz Bosne i Hercegovine na Kosovo i Metohiju.

Informacije koje stižu iz obaveštajnih krugova u SiCG i naše državne institucije su katastrofalne i situacija se iz minuta u minut može menjati samo na gore. Tražio sam od Admirala Džonsona da imamo stalne oficire za vezu, da imamo neprekidnu komunikaciju i razmenu informacija. On mi je obećao da će kontigent KFOR-a na Kosovu i Metohiji biti pojačan britanskim trupama u najskorije vreme. Rekao mi je da na pojedinim mestima situacija izmiče kontroli, i da će učiniti sve, apsolutno sve, da zaštiti naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji. Ja sam sugerisao da sednica Saveta bezbednosti, koja će biti održana u četvrtak ujutro, može doći prekasno i sugerisao sam da je vojska Srbije i Crne Gore, da su naše jedinice spremne, da poštujući rezoluciju 1244 uz odobrenje Saveta bezbednosti UN-a, pruže podršku snagama KFOR-a u zaštiti našeg stanovništva na Kosovu i Metohiji.

 Ovog trenutka mi stupamo u sve vrste političkih akcija, spoljnopolitičkih akcija, kao državna zajednica, kao ministarstvo odbrane, kao ministarstvo spoljnjih poslova, i zahtevaćemo na političkom nivou da se što pre donese doluka koja bi obezbedila zaštitu naših sunarodnika. Bukvalno sve činimo što je u našoj nadležnosti, i sad se pripremamo za sednicu VSO-a na kojoj ćemo doneti dalje odluke o reakcijama u ovom trenutku. Smatram da je ovo situacija od najvišeg nacionalnog značaja i apsolutno ne dozvoljava bilo kakvo nadmetanje političkih stranaka ili pojedinaca u patriotizmu. Ovo je trenutak koji zahteva najviši nivo nacionalne i političke odgovornosti. Imam potpuno razumevanje za građane koji na ulicama mirno protestuju zbog nasilja, zbog organizovanog, masovnog terorizma na Kosovu i Metohiji koje se vrši protiv Srba. S druge strane, ova situacija zahteva apsolutnu prisebnost, potpunu odlučnost prema međunarodnim institucijama i poštovanje međunarodnih propisa. Ali istovremeno, ova situacija zahteva i našu pripremljenost na teške mere. Smatram da je ovo pitanje od najvišeg nacionalnog značaja, oko koga sve političke stranke moraju da se okupe, i da imaju apsolutno jedinstven glas”, rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

21 h

Podeli: