Čeku oslobođen iz pritvora kao građanin Hrvatske

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 29.02.2004.

18:35

Default images

Komandant Kosovskog zaštitnog korpusa Agim Čeku pušten je iz pritvora kao građanin Hrvatske, izjavio je u nedeljku uveče agenciji Beta portparol mađarske pogranične službe Šandor Orodan. "Službenici hrvatske ambasade u Budimpešti indentikovali su Agima Čekua kao građanina Hrvatske" kazao je Orodan. Pošto ga Interpol "nije nedvosmisleno identifikovao sa traženom osobom", Čeku je predat saradnicima hrvatske ambasade, dodao je on. "Ta osoba se u Mađarskoj pojavila sa hrvatskim dokumentima, a u poternici protiv njega stoji da je državljanin Srbije", rekao je Orodan, dodajući, međutim, da se svi ostali podaci podudaraju sa traženom osobom, kao i njegova fotografija. Orodan je pritom priznao da je "potpuno jasno" da je to ista osoba i da to "svi znaju", ali da Interpol nije mogao da ga nedvosmisleno identifikuje i da je zato mađarska pogranična služba stupila u kontakt sa hrvatskom ambasadom.

Komandant Kosovskog zaštitnog korpusa Agim Čeku zadržan je u toku dana na aerodromu u Budimpešti na osnovu optužnice u kojoj je okrivljen za krivično delo genocida nad stanovništvom srpske nacionalnosti sa Kosova i Metohije. Ranije tokom dana, stizale su oprečne informacije iz Prištine i Budimpešte, o tome kada je Čeku pušten. Tvrdnje iz Budimpešte je, kako javlja dopisnik agencije Beta Silvester Varga, potvrdila i tamošnja pogranična služba. Portparol mađarske granične službe Šandor Orodan potvrdio je za Betu da je na budimpeštanskom aerodromu u nedleju pre podne zadržan komandant Kosovskog zaštitnog korpusa, general Agim Čeku. Orodan je rekao da je Čeku zadržan na osnovu međunarodne poternice koja je na snazi. Portparol mađarske granične službe je dodao da je o zadržavnju Agima Čekuja obavešten Interpol.

S druge strane, portparol Kosovskog zaštitnog korpusa Enver Dugoli je, kako prenose albanski mediji u Prištini, saopštio da je Agim Čeku nakon dva sata zadržavanja pušten na slobodu. Osim toga, hapšenje Čekua je, kako javlja dopisnik B92 Petar Miletić, izazvalo i prve reakcije tamošnjih političara. Premijer kosovske vlade, Bajram Redžepi, povodom privođenja komandanta KZK-a, Agima Čekua, zatražio je od UNMIK-a i vlasti u Mađarskoj da on bude odmah pušten. Redžepi je osudio ovakvo ponašanje mađarskih vlasti i dela međunarodne zajednice zbog, kako je rekao, incidenta koji nije u interesu stabilizacije prilika na Kosovu. Kosovski rpemijer založio se u nedelju, u razgovoru sa najvišim zvaničnicima UNMIK-a, da kod Interpola pokrenu postupak revizije svoih poternica izdatih protiv uglednih građana Kosova. Portparol KZK-a, Enver Dugoli, potvrdio je prištinskim medijima da je incident u Mađarskoj završen, posle dvočasnovnog zadržavanja, puštanjem na slobodu Čekua i grupe visokihčlanova KZK  Inače,ovo nije prvo hapšenje komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa. Čekua je krajem prošle godine privela slovenačka policija na aerodromu "Brnik" u Ljubljani pod izgovorom da je protiv njega Interpol iz Beograda raspisao poternicu. Čeku je tada pušten nakon 12 sati zadržavanja u Ljubljani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: