Vlahović o poslovanju tajkuna u tranziciji

Izvor: B92

Petak, 30.01.2004.

19:10

Default images

Ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović za B92 kaže da su tajkuni preuzimali kontrolu uglavnom u zemljama koje nisu imale set antikorupcijskih zakona, i to naročito kroz vaučersku privatizaciju. Kasnije, međutim, kada su zakoni doneti, a tranzicioni procesi privedeni kraju, tajkuni su se, prema Vlahovićevim rečima, uglavnom uklopili u normalne tokove, često i uz podršku značajnih međunarodnih finansijskih institucija. Ministar Vlahović za Radio B92 priča o tome kako se poslovanje tajkuna u zemljama u tranziciji odrazilo na život običnih građana: "Tamo gde je izostao razvoj preduzetničkog potencijala malih i srednjih preduzeća, tamo su upravo mnogo drastičnije razlike u nivou bogatstva između oligarha i drugog stanovništva. U principu, interesi krupnog kapitala, generalno posmatrano, ne moraju i po pravilu nisu suprotni interesima običnih građana. Međutim, ukoliko se radi o interesima koji su, pre svega, posledica bliskosti sa političkim liderima, onda to, naravno, nije dobro za stanovništvo. Ali, sve je u pravilima igre. Ako imate jasna pravila igre, imate jasne institucije onda jednostavno, ovo drugo i nije moguće u takvom ambijentu."

Jedno rusko iskustvo pokazuje da i nad tajkunom ima tajkun. Nebojša Šaranović, generalni direktor Delta international Moskva: "Pre godinu i po dana, doneli smo odluku o prodaji 51% kontrolnog paketa, znači Bajkalskog celuloznog, gumarskog kombinata. Bile su to različite vrste pritisaka, vidite i sami šta se ovih dana dešava u Rusiji. Znači, kupac je jedan od oligarha, koji su trenutno na meti ruskih vlasti."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: