Pesticid atrazin pronađen u beogradskoj vodi

Izvor: B92

Subota, 21.12.2002.

17:56

Default images

Gradski zavod za zaštitu zdravlja otkrio je prisustvo pesticida atrazina u beogradskoj pijaćoj vodi. Uzorci vode poslati su u pet instituta koji treba da izvrše kontrolna merenja, a nadležni tvrde da nema opasnosti po zdravlje građana. Posle sastanka u Ministarstvu zdravlja sa inspekcijskim službama, savetnik republičkog premijera za ekologiju Srđa Popović, za B92 kaže da “nisu u pitanju količine koje mogu da izazovu akutne poremećaje, i da zato nema razloga za uznemirenje građanstva”. "Naša maksimalna dozvoljena vrednost prisustva atrazina je 0,1, ono što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija je dva, dakle dvadeset puta veća, i ta količina koja je nađena je mnogo bliža ovoj manjoj vrednosti. Naravno, to ne znači da ne treba da istražimo uzrok, to znači da se od sada kontinuirano meri stanje vode svaki dan, znači pojačana je kontrola, i to znači da ćemo preduzeti mere u okviru nekoliko državnih institucija da pronađemo uzrok pojave atrazina, pesticida koji je inače prisutan u poljoprivredi. Ono što je vrlo važno je da nema razloga za brigu, barem što se građana tiče, i da će cela stvar biti ispitana do kraja", rekao je Popović.  Atrazin spada u grupu srednje opasnih pesticida, kaže za B92 dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu, Predrag Polić. Kao i kod ostalih pesticida, dejstvo atrazina na zdravlje ljudi može da bude mutageno i kancerogeno, kaže profesor Polić.  "Smatra se da kao i svaki pesticid treba da bude ili u minimalnim količinama ili apsolutno odsutan iz vode, i uopšte ne sme da bude prisutan u nekim koncentracijama sem minimalnim ni u pijaćoj vodi ni u hrani ni u zemljištu. Mi smo radili jedno istraživanje vode pre dvadesetak godina i otkrili nekih 85 ili 90 supstanci koje su potencijalno opasne, istina u vrlo niskim koncentracijama. Znači okruženi smo toksičnim supstancama, okruženi smo kancerogenim supstancama, okruženi smo svim i svačim", rekao je Polić. On dodaje da bi za više informacija morao da poseduje i više detalja o tome gde se atrazin nalazi, i u kojim koncetracijama. On, međutim dodaje da ipak veruje da Beogradski vodovod dosta dobro kontroliše vodu i da sumnja da bi moglo da dođe do trovanja i težih slučajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: