Perišić optužen za špijunažu

Beograd --

Izvor: B92 Srbija
Podeli

Vojno tužilaštvo u Beogradu podiglo je u ponedeljak optužnicu protiv penzionisanog generala Momčila Perišića, za krivično delo špijunaže, preneli su beogradski mediji.  Momčilo Perišić priveden je 14. marta ove godine u motelu "Šarić" na Ibarskoj magistrali i ubrzo oslobodjen. Protiv Vladana Vlajkovića i potpukovnika Vojske Jugoslavije Miodraga Sekulića vodi se istraga za odavanje vojne tajne i pomaganje Perišiću.

Jedan od Perišićevih advokata, Dragoslav Ćetković, za Radio B92 kaže da je podizanje optužnice, kao i eventualno hapšenje Momčila Perišića, deo nezakonitih radnji u ovom krivičnom postupku. Na pitanje koje će poteze odbrana preduzeti i kolika je predviđena kazna, Ćetković odgovara: "Ako se radi o toj kvalifikaciji, a mi nismo dobili optužnicu, i ja sam čuo da je danas podignuta, onda bi zaprećena kazna za g. Perišića bila do 15 godina zatvora, za optužene Vlajkovića i Sekulića do 5 godina zatvora. Pri tome, ne znam kolika je kazna za drugu stranu u procesu, za SAD, kao neprijateljsku silu koja se koristila u ovoj špijunskoj aferi. Ne znam šta je tu planirala vojna bezbednost i vojno pravosuđe. Odbrani je preostalo da uloži prigovor, da ukaže na to da je odbrana bila onemogućena da na zakonom predviđeni način učestvuje u ovom postupku i tražiti da se postupak vrati u fazu istrage, da se optužnica ukine i da postupak ponovo teče". Perišićev advokat je rekao da braniocima nije bilo omogućeno da izvrše uvid u predmet koji ima preko 13.000 strana, tako da odbrana nije mogla da utvrdi na osnovu kog materijala i činjenica je dat nalaz veštaka.

Politika

Pregled štampe

U pregledu štampe prenosimo tekst Jovana Dulovića iz 'Vremena', članak o tome šta nam donosi prijem u Savet Evrope iz NIN-a i tekst o američko-nemačkim odnosima

Politika nedelja 29.09. 22:02 Komentara: 0
strana 1 od 81 idi na stranu