KOSTUNICA O POSETI VELIKOJ BRITANIJI

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2001.

18:00

Default images
Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica je u cetvrtak u Londonu razgovarao s britanskim premijerom Tonijem Blerom, a u Bakingemskoj palati ga je primila i britanska kraljica Elizabeta II.

Sumirajuci rezultate dvodnevne posete Velikoj Britaniji, Kostunica je u prvi plan stavio "znacajno poboljsanje odnosa Beograda i Londona". Kako za Radio B92 prenosi novinar srpskog servisa BBC Dejan Radojevic, posle susreta s Tonijem Blerom iz Dauning Strita je saopsteno da je Bler Kostunici cestitao na sprovedenim promenama i ocenio da su odnosi dve zemlje sada partnerski. Kostunica je na konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj ambasadi pred povratak u Beograd nabrojao pitanja po kojima Britanija i Jugoslavija imaju podudarne stavove. "Prema misljenju nasih britanskih partnera, Jugoslavija treba da opstane kao jedinstvena drzava Srbije i Crne Gore uz uspostavljanje nekakvog novog ustavnog ustrojstva. Beograd i UNMIK moraju da saradjuju zarad bolje buducnosti svih gradjana Kosova, a jedan od zakljucaka koji se namece jeste da ce dalja fragmentacija Balkana doneti samo nestabilnost i bujanje organizovanog kriminala koji je opasnost i za Evropu i za ostatak sveta.

S britanskim sagovornicima nisam postigao punu saglasnost oko saradnje s Haskim tribunalom. Jugoslavija nastoji da donese zakon o saradnji s tim sudom i trazi strpljenje medjunarodne zajednice", rekao je Kostunica, dodavsi da dodatan problem predstavlja pritisak kome je Beograd izlozen najavljenim pokretanjem istrage protiv nekih staresina Vojske Jugoslavije i MUP Srbije. Kostunica smatra da se time u pitanje dovode stabilnost zemlje i regiona, ali i poverenje gradjana u medjunarodnu zajednicu. Kostunica nije rekao kako su na te argumente reagovali njegovi sagovornici koji s jedne strane pozdravljaju ono sto je Beograd do sada uradio, ali i insistiraju da svi opstuzeni budu poslati u Hag.

Kostunica je po povratku u Beograd rekao da je u razgovoru sa zvanicnicima Velike Britanije izrazio zabrinutost zbog saopstenja Haskog tribunala o pokretanju istrage protiv oficira policije i VJ. Kostunica je izjavio da je upozorio da ce najavljena istraga Tribunala uticati na pojacavanje nestabilnosti u trenutku kada je stabilnost potrebna. Prema njegovim recima, ovakav potez Tribunala izaziva zabrinutost jer ce posle dobre saradnje stvorene na jugu Srbije s KFOR I NATO u domacoj javnosti doci do slabljenja poverenja u medjunarodnu zajednicu. Kostunica je ponovio da se zalaze za zakonsku saradnju s Tribunalom, ali da ona mora biti dvostrana, kao i da mora biti pokrenuto pitanje stete koju je NATO pocinio 1999. prilikom bombardovanja Jugoslavije. "Podrska za taj stav je dosla od jednog broja nasih sagovornika u britanskom parlamentu", rekao Kostunica.

Kostunica je po davanju izjave napustio aerodromsku zgradu, ne zeleci da odgovara na pitanja novinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: