PROTEST SRBA U STRPCU

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2001.

22:02

Default images
Nekoliko hiljada Srba u Strpcu zatrazilo je od Kfora da zastiti njihovu enklavu na jugu Kosova, nakon ubistva i ranjavanja trojice sugradjana u konvoju na putu od Urosevca ka srpskim sredinama podno Sar planine.

Vise Srba je ranjeno a jedan je poginuo u utorak u napadima albanskih ekstremista u razlicitim krajevima Kosova. U popodnevnom oruzanom napadu Albanaca na konvoj Srba ubijen je Stajo Ilic iz sela Sevce. U rafalnoj vatri na autobus kod sela Banjica na putu Urosevac- Strpce, teze su ranjeni Radoslav Dabic izbeglica iz Urosevca i Dragan Veljkovic iz Strpca. Identitet treceg povredjenog do sinoc nije saopsten.

Kao posledica ovog teskog incidenta, na ulicama Strpca nekoliko hiljada Srba potom se sukobilo sa jakim snagama Kfora i Unmika. U visesatnim sukobima koji su usledili u tom mestu, Kfor je koristio sok bombe i suzavac u pokusaju razbijanja demonstranata, koji su odgovarali kamenicama. U sukobima je lakse povredjen Dragan Arsic, a zapaljena su cetiri dzipa civilne misije UN i medjunarodne policije. Situacija se smirila oko 22 casa, tek posto je u celom mestu nestalo struje.

Oko 1.000 mestana Strpca prisustvovalo je u sredu sahrani Staje Ilica koji je ubijen u utorak u snajperskom napadu na konvoj vozila nedaleko od te srpske enklave na Kosovu. Predsednik Jugoslovenskog komiteta za Kosovo i Metohiju Momcilo Trajkovic preneo je porodici poginulog saucesce jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice i Savezne vlade. On je izrazio nadu da na Kosovu vise nikada nece padati uzaludne zrtve najavljujuci da ce jugoslovenske vlasti uciniti sve kako bi se polozaj kosovskih Srba znacajno popravio. Nakon sahrane, u hotelu Narcis na Brezovici odrzan je sastanak predstavnika srpskih politickih stranaka na Kosovu i medjunarodne zajednice. "Postignut je dogovor po pitanju srpskih konvoja da se napravi bolje obezbedjenje, da konvoj bude u pratnji KFOR i UNMIK i da oni obezbedjuju autobuse prema Nisu i Beogradu. Takodje smo zahtevali da helikopteri nadlecu konvoje prema Srbiji i da se na kriznim mestima, gde su se desavali incidenti, KFOR postavi svoje kontrolne punktove", rekao je za B92 clan Izvrsnog odbora opstine Strpce Jovica Buduric. Komandant KFOR-ove Multinacionalne brigade Istok Krou Komina obecao je na sastanku sa Srbima iz Strpca da ce licno biti u srpskom konvoju, kada ponovo krene prema centralnoj Srbiji. "Vraticemo Srbe sto pre njihovim kucama", istakao je Komina i dodao da sada ne postoje uslovi za bezbedno kretanje srpskih konvoja na relaciji Nis-Strpce, sve dok se ne osiguraju putevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: