Četvrtak, 07.11.2002.

11:31

Skupština Kosova odbacila odredbu iz Ustavne povelje

Izvor: B92

Default images

Skupština Kosova usvojila je u četvrtak rezoluciju kojom je odredba iz Predloga Ustavne povelje Srbije i Crne Gore da je Kosovo deo Srbije proglašena neprihvatljivom i nevažećom. U rezoluciji se ističe da će konačan status Kosova kasnije odrediti demokratske institucije i narod Kosova u saradnji s međunarodnim faktorima. Osim toga, Skupština Kosova tražiće od Saveta bezbednosti UN, Evropske unije i drugih međunarodnih faktora da se suprotstave težnjama Srbije i Crne Gore da bude prejudiciran budući status Pokrajine i njeno pripajanje Srbiji. "To su tendencije koje ugrožavaju mir i stabilnost na Kosovu, u regionu i šire", stoji u Rezoluciji.

Sednicu pokrajinskog parlamenta, već tokom utvrđivanja dnevnog reda, napustili su poslanici srpske koalicije Povratak, jer je odbijen njihov predlog da se parlament izjasni o poštovanju i sprovođenu Rezolucije 1244. Član predsedništva Skupštine Kosova Gojko Savić u izjavi za Radio B92 kaže da je predlog poslanika srpske nacionalnosti naišao na oštru reakciju albanskih poslanika, praćenu zvižducima i lupanjem o skupštinske klupe.

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović izjavio je za B92 da je sednica Skupštine Kosova u četvrtak pokazala kolika je nedemokratska arogancija većine nad manjinom. "Ono što me brine su odnosi u Skupštini Kosova i Metohije, gde je danas bilo dosta govora mržnje, netolerancije i isključivosti. To je praktično poruka i hitan poziv i Štajneru i međunarodnim faktorima na Kosovu i Metohiji da obezbede normalan rad i pravi multietnički rad uz poštovanje ostalih etničkih zajednica u Skupštini", rekao je Čović. On izglasavanje Rezolucije ocenjuje kao očekivano. "Znam da su mnoge skupštine, naročito na ovim prostorima, donosile razne deklaracije koje nikada niko nije mogao da sprovede. Na tu deklaraciju, koju su doneli, gledam kao na dodatnu provokaciju. Ništa tu nije obavezujuće, a slične deklaracije donošene su i pre. To je politička igra. Oni, pošto su političari, moraju da imaju svoj marketing, i ovo je EPP pred javnošću Kosova i Metohije i ja to tako razumem. Druga priča kod njihovih političara je kad ne pričate pred javnošću", rekao je on. Čović je ponovio da Ustavnom poveljom buduće zajednice Srbije i Crne Gore nije prekršena Rezolucija 1244 SB UN, već da je ona samo potvrđena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: