"MILOSEVIC PONOVO POKUSAVA DA POSVADJA SRBIJU SA SVETOM"

Izvor: B92

Nedelja, 17.02.2002.

19:00

Default images
Hasko sudjenje Slobodanu Milosevicu ide ka margini interesovanja americke javnosti. Zastupnici optuznice dobili su pocetkom nedelje prilican publicitet, sve se ponovilo i kada je u Hagu rec dobio Milosevic, ali sve je pocelo polako da jenjava. Hag ce se vratiti u prvi plan jedino ako, eventualno, bude ostvarena mogucnost da se kao svedoci pred Tribunalom pojave bivsi predsednik SAD Bil Klinton, Medlin Olbrajt, general Vesli Klark i ambasador Ricard Holbruk. Vodeci listovi sve vise se bave temom medjunarodne pravde, pri cemu se nacinje i dilema "kako pomiriti univerzalne ideje s nacionalnim suverenitetom". Toj temi posvecen je uvodnik "Kriscen sajens monitora". "Sudjenje Milosevicu moglo bi da predstavlja znacajan presedan u nastojanjima da bude regulisano medjunarodno pravosudje. Busova administracija se protivi stalnom Medjunarodnom krivicnom tribunalu, u strahu da bi njegova politizacija mogla lako da rezultira osudama americkih vojnika koji su angazovani u mirovnim operacijama. Ali, u danasnjem svetu ima mesta za takav sud, s dobro odabranim sudijama, odgovarajucim budzetom i usmerenim na jedan uzi dijapazon zlocina koji ugrozavaju covecanstvo".

"Njujork tajms" u haskom pregledu opsirno izvestava o strategiji Miloseviceve odbrane u vidu napada na SAD i NATO, sa zakljuckom da optuzeni i u Hagu ostaje dosledan u nastojanju da sebe predstavi kao zrtvu medjunarodne zavere, kao i da "ponovo pokusa da posvadja Srbiju i Srbe s celim svetom". "Miloseviceva odbrana u Hagu ima vrlo malo veze sa optuzbama za genocid i najteze ratne zlocine", sto mu se stavlja na teret, vec je pre svega namenjena domacoj politickoj javnosti u Srbiji.

"Vasington post" je, u komentaru, uzeo za temu Miloseviceve zalbe da je u Hagu zrtvovan "pravdi pobednika" u ratu NATO protiv Srbije. "To je argument koji su koristili i nemacki i japanski generali, na sudjenjima posle Drugog svetskog rata, a Milosevic je najmanje pozvan da se na to zali. U vreme kad je Zapad dozvolio srpskim snagama da uspostave kontrolu nad 70 odsto teritorije Bosne, njegova moc i uticaj stitili su ga od medjunarodne pravde. Cak i kad je Haski tribunal protiv njega podigao optuznicu, Milosevic je cvrsto sedeo u fotelji predsednika Jugoslavije, sasvim siguran da ce ga vlast koju je imao zastiti od ruke pravde", pise list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: