DPS: NAPREDAK U TRETMANU CRNE GORE

Izvor: B92

Petak, 15.02.2002.

19:00

Default images
Portparol Demokratske partije socijalista Igor Luksic izjavio je u petak da "Crna Gora u ovom trenutku nije ni dalje, ni blize od referenduma" o drzavno-pravnom statusu. Prenoseci stavove sa sednice Predsednistva DPS odrzane u cetvrtak, Luksic je rekao da ce crnogorski predsednik Milo Djukanovic na poslednju ponudu predstavnika EU Havijera Solane za resavanje odnosa Crne Gore i Srbije odgovoriti prema njihovom dogovoru od 10. februara. Luksic nije precizirao kada ce Djukanovic odgovoriti na Solanine predloge i rekao da ponuda EU ima karakter "generalnog okvira". Na insistiranje novinara da objasni kakav ce biti odgovor Djukanovica, Luksic je rekao da su na sednici Predsednistva DPS formulisana 2 kljucna stava. Prvo, da Crna Gora treba da ide onim putem koji obezbedjuje njeno medjunarodno priznanje, i drugo, da treba da ide onim putem koji ce osigurati reforme i njenu dalju demokratizaciju. U pisanoj izjavi koju je Luksic procitao pred novinarima, navodi se da je Djukanovic u cetvrtak uvece informisao Predsednistvo svoje partije o toku i sadrzini razgovora sa Solanom, kao i o aktivnostima koje je imao posle njihovog sastanka u Briselu. Luksic je dodao da je sastanak Djukanovica sa Solanom bio jos jedna prilika da bude "obrazlozena crnogorska argumentacija u prilog saveza nezavisnih drzava". Prema Luksicevim recima, na sednici Predsednistva je dogovoreno da bude nastavljen dijalog s predstavnikom EU "kako bi do kraja februara bio poznat nacin na koji ce biti resen drzavni status Crne Gore. "To podrazumeva da ce se do resenja doci sporazumom ili referendumom", rekao je Luksic. On je preneo ocenu Predsednistva DPS da je postignut "sustinski napredak" u tretmanu zvanicne Srbije i medjunarodne zajednice prema Crnoj Gori. On je rekao da o "ubedljivosti i utemeljenosti" ponude Crne Gore "dovoljno govori cinjenica da vise ni EU, a cak ni u Beogradu, ne pominje Federacija, vec zajednica Crne Gore i Srbije". Luksic je dodao da je i Crna Gora to ponudila predlogom o savezu nezavisnih drzava. "Ime Jugoslavija je konacno arhivirano, jer se govori o Crnoj Gori i Srbiji", dodao je Luksic. On je jos ocenio da je EU odustala od formula "demokratska Crna Gora u demokratskoj Jugoslaviji" i da se sada govori o "demokratskoj Crnoj Gori u demokratskoj Evropi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: