Jovanović protiv "alibi-rezolucija"

Nećemo podržati rezoluciju u kojoj zločin u Srebrenici nije nazvan genocidom, najavio je lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Izvor: B92

Subota, 16.01.2010.

13:19

Default images

LDP i ne pomišlja da podrži rezoluciju koja će izbegavati da zločin u Srebrenici nazove pravim imenom, presuđenim genocidom, jer su to učinili i Međunarodni sud pravde i poslanici Evropskog parlamenta u rezoluciji pre godinu dana, naveo je Jovanović za list “Danas”.

Bez poštenog i čistog teksta rasprava ne bi ni imala smisla i značila bi da još nismo sposobni da raskrstimo s politikom zbog koje je MSP i presudio da je Srbija odgovorna, jer nije sprečila genocid i kaznila krivce, kaže on.

Prema njegovim rečima, uopštena osuda zločina, “negiranje nezabeležene monstruoznosti srebreničkog genocida“, bili bi samo alibi za bezobzirnost srpske nacionalne politike devedesetih.

“Naše žrtve u prošlosti, Jasenovac, Šumarice, hercegovačke jame, Srbi stradali devedesetih, obraz naše dece, sve nas to obavezuje na častan stav. Na jasan znak da, iako smo bili žrtve mnogih u prošlosti, ne želimo da budemo ničiji dželati danas, kroz nalaženje olakšavajućih okolnosti ili ublaženih termina za prave krivce za zločin. Mi ovaj posao političke verifikacije raskida s politikom koja je ubila 8.000 nemoćnih ljudi u Srebrenici radimo već tri godine i sada smo nadomak cilja. To su potvrdili i Evropski parlament i Evropa koji su, zbog takvog hrabrog stava LDP, imali mnogo razumevanja za demokratske potencijale Srbije”, navodi Čedomir Jovanović.

Ako sebe smatramo delom Evrope, naročito posle kandidature za članstvo u EU, konstatuje on, onda moramo da shvatimo da u njoj ne postoje dva kalendara zločina ili dva naziva za genocid.

“Izjave predsednika Tadića su jasne i zbog toga banalizaciju izraza koji će biti upotrebljeni i dizanje tenzije smatramo očajničkim pokušajem uplašenih branitelja kontinuiteta sa zločinačkom politikom da izazovu slabost u proevropskom bloku“, upozorava Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: