Kopenhagen: Sukob Kine i SAD

Na samitu u Kopenhagenu, gde bi trebalo da bude dogovoreno smanjenje emisije štetnih gasova, sukobili se predstavnici Kine i Sjedinjenih Američkih Država

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2009.

13:05

Default images

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Kina, najrazvijenije zemlje sveta i zemlje koja preti da to postane, malo veruju jedni drugima kada su u pitanju obećanja o smanjenju emisije štetnih gasova. Istovremeno, zemlje u razvoju skreću pažnju na činjenicu da su im neophodna dodatna sredstva za primenu ekološki čiste tehnologije.

I dok Sjedinjene Države insisitiraju da Kina smanji emisiju ugljen-dioksida koji dolazi kao posledice brzog privrednog razvoja, ova azijska zemlja kritikuje Ameriku zbog neispunjavanja obaveza o finansijskoj pomoći zemljama u razvoju.

"Kina je zemlja u kojoj emisija štetnih gasova neverovatno raste. Zbog toga ne možemo imati dogovor koji neće uključiti Kinu. Trenutno je Kina zemlja sa najvećom emisijom štetnih gasova. Do 2020. imaće emisiju veću za 60 odsto od Sjedinjenih Država, a do 2030. za 80 odsto. Ne možemo ni da počnemo da razmišljamo o ovom problemu ukoliko se Kina ne obaveže", kaže specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Tod Stern.

Predstavnik Kine Ju Kintai na to je odgovorio: "U tom kontekstu, Sjedinjene Države bi prvo mogle da pogledaju u svoje dvorište. Hvala."

Istovremeno Brazil, koji takođe beleži brz privredni rast, nada se sporazumu koji će biti strog i obavezujući za sve zemlje.

"Želimo da odemo iz Kopenhagena sa sporazumom koji je toliko strog da mora da bude obavezujući. Nismo zainteresovani za usvajanje sporazuma koji neće imati pravnu snagu", poručio je pregovarač Brazila Luiz Alberto Figeiredo Maćado.

Afričke zemlje sa druge strane traže finansijsku pomoć kako bi kupile sredstva za proizvodnju čiste energije. Velika sredstva neophodna su i za borbu protiv suša, poplava i drugih elementarnih nepogoda uslovljenih klimatskim promenama.

"Ono što je zemljama u razvoju preko potrebno su informacije, na prvom mestu. Ljudi koji žive u nerazvijenim zemljama moraju da razumeju šta se dešava i da saznaju više o klimatskim promenama. Takođe, neophodno je da se tehnologija koja se trenutno koristi prilagodi. Za to je potreban novac koji zemlje u razvoju nemaju", istakao je predstavnik Kenije Vangari Matai

Do kraja samita ostalo je deset dana, a od predstavnika 190 zemalja očekuje se da usvoje jedinstveni dokument koji će zameniti protokol iz Kjota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: