Tiodorović: Kupujemo "fosetriju"

Predsednik Komisije za nabavku vakcina Branislav Tiodorović izjavio je da će Srbija od "Novartisa" kupiti tri miliona doza vakcine tipa “fosetrija”.

Izvor: B92

Subota, 14.11.2009.

12:13

Default images

On je naveo da će građani sa slabijim imunitetom biti vakcinisani dva puta. Tidorović je rekao da će zdravi građani biti vakcinisani jednom, a da će pacijenti na zračnoj i hemoterapiji i oboleli od malignih oboljenja biti vakcinisani dva puta.

Za prioritetne grupe stanovništva - hronične bolesnike, trudnice i decu stariju od šest meseci biće dovoljno vakcina, rekao je on i naveo da će u slučaju potrebe biti nabavljene dodatne količine vakcine “fosetrija”.

Tiodorović je kazao da će protiv novog gripa biti vakcinisani i roditelji dece mlađe od šest meseci, jer deca u tom uzrastu ne mogu biti vakcinisana.

Švajcarski zdravstveni organi juče su kompaniji “Novartis” dali dozvolu i za upotrebu vakcine “seltura” protiv novog gripa, čime su okončane glasine u medijima da ta vakcina ne može dobiti odobrenje vlasti.

Za razliku od vakcina “fosetrija”, koja će biti primenjena za vakcinisanje u Srbiji, antigenski sastojak “selture” nije dobijen na osnovu embriona kokošjih jaja, već iz ćelijske kulture.

“Seltura” je proizvedena na osnovu ćelijske kulture bubrega pasa, što omogućava bržu proizvodnju nego što je klasični metod s kokošjim jajima.

Zahtev za dozvolu “selture” izazvao je polemiku u švajcarskoj štampi.

Pozivajući se na anonimne izvore bliske proizvodnji vakcine, jedan list je naveo 23. oktobra da su moguće bakterijske infekcije i da su registrovane na nekim testovima “Svismedika”.

Dva dana kasnije "Novartis" je demantovao tu informaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: