Sreda, 07.10.2009.

01:00

Nova runda razgovora sa sindikatima

Iz Vlade Srbije najavljena je nova runda pregovora sa sindikatima o smanjenju broja zaposlenih u džavnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

Izvor: B92

Default images

Ministar rada Rasim Ljajić najavio je nove razgovore sa predstavnicima reprezentativnih sindikata o Nacrtu zakona kojim se reguliše smanjivanje broja zaposlenih u državnoj upravi. Povod za novu rundu pregovora su primedbe sindikata na Vladin Nacrt zakona kojim se reguliše ta oblast.

Ljajić je podsetio da bi Vlada na sutrašnjoj sednici trebalo da usvoji potrebne zakonske predloge i prosledi ih Skupštini na usvajanje.

Smanjenje zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi dovelo bi do ušteda, samim tim i do smanjenja budžetskog deficita, što je jedan od uslova koje Vlada treba da ispuni kako bi povukla drugu tranšu kredita posle posete delegacije MMF-a 20. oktobra.

Do znatnih ušteda dovela bi i reforma penzionog sistema, smatra Ljajić.

"Ono što nama predstoji u narednom periodu, to je jedan ozbiljna reforma penzionog sistema. Tu mogu da se naprave značajne uštede i i da to bude jedan od načina za dugoročno pokrivanje budžetskog deficita koji imamo", naveo je Ljajić.

"U kom pravcu će ta reforma ići, u ovom trenutku je teško reći, ali sasvim je sigurno da u nju moraju biti uključeni svi akteri - pre svega, političke stranke, ali i sindikati i udruženja penzionera", najavio je on.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da je izvesno da će sledeće godine verovatno i više puta morati da se povećava participacija za preglede i lekove.

On je za "Večernje novosti" objasnio da je to jedini način da se, prebacivanjem tereta na one koji imaju, održi sadašnji nivo zdravstvene zaštite.

Milosavljević je kazao da je zdravstvo jedini deo javne potrošnje koji je već ostvario uštedu u ljudskim resursima, navodeći da je iz zdravstva otišlo 14.000 ljudi, a primljeno je samo 4.000.

Profesor Ekonomskog fakulteta i član Ekonomskog saveta premijera Milojko Arsić za B92 kaže da ne bi trebalo očekivati veliku fleksibilnost MMF-a.

"On je bio dosta fleksibilan tokom ove godine, ali mislim da će ipak tražiti značajnija fiskalna prilagođavanja naredne godine u Srbiji. Mislim da neće značajno popustiti u odnosu na stavove koje su izneli od strane predstavnika MMF-a pre otprilike mesec - mesec i po dana", smatra Arsić.

"Mislim da još uvek mi nismo formulisali neke konkretne mere koje bi trebalo da donesu takvo smanjenje javne potrošnje koje bi omogućilo da fiskalni deficit padne na jedan održiv nivo, a to je osnovni zahtev Monetarnog fonda", rekao je on.

Na sastanku ministarke finansija Diane Dragutinović i direktora Odeljenja MMF-a za fiskalna pitanja Karla Kotarelija u Istanbulu dogovoreno je da će stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda u naredne tri nedelje pripremiti svoje viđenje reforme poreskog sistema Srbije, kao i preporuke za smanjenje javne potrošnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: