Medijski doprinos strahu od nereda

Beograd -- Strahu od nasilja tokom trajanja "Povorke ponosa" doprineli su i pojedini mediji, ocenili su organizatori Povorke.

Izvor: B92
Podeli

Kao primer, navode tekstove iz pojedinih medija koji svojim sadržajem direktno promovišu linč učesnika "Povorke ponosa", u kojima se bez distanciranja ili kritičkog osvrta prenose izjave lidera klerofašističkih organizacija. Organizacioni odbor "Povorke ponosa" osudio je takvu, kako su naveli, “orkestriranu kampanju protiv 'Povorke ponosa'”.

Predstavnici novinarskih udruženja ne mogu da se usaglase da li je to poziv na linč ili legitiman novinarski rad.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović priznaje da novinski tekstovi objavljivani u dnevnim novinama doprinose stvaranju atmosfere straha, ali i to smatra legitimnim novinarskim radom.

Novinari su dužni da predstave čitaocima jasnu situaciju u vezi s "Povorkom ponosa", kaže Smajlovićeva.

“Moje su simpatije i kao profesionalca, i kao pojedinca, na strani onih koji su diskriminisani i onih koji se bune protiv diskriminacije, ali to ne znači da bih mogla da suspendujem svoju odgovornost novinara i da uskratim javnosti podatke o tome ko bi mogao da izazove nemire”, kaže Ljiljana Smajlović.

Dinko Gruhonjić iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine znatno je kritičniji i zahteva od države da reaguje.

"Pod jedan, ja se pitam kako je moguće da klerofašistička organizacija uopšte postoji u jednoj demokratskoj državi, a pod dva, ja ne znam zašto bismo mi uzimali izjave od klerofašističkih organizacija”, navodi Gruhonjić.

“Pozivam policiju da postupi po naređenju, odnosno zakonu, i da zabrani takve organizacije, a da odgovorna lica uhapsi, jer kad bi to uradili - onda ne bi bilo problema ni oko održavanja Parade ponosa", smatra on.

Gruhonjić navodi i da mu nije jasno zašto država toleriše fašističko vršljanje ulicama Srbije i apeluje na nadležne da izgrednike, koji su javno najavili fizički obračun s neistomišljenicima, preventivno strpa u pritvor.

Info

Osuđen bivši predsednik Perua

Lima -- Bivši predsednik Perua Alberto Fudžimori, koji je već osuđen na 25 godina zatvora zbog masakra civila, osuđen je na šest godina zbog korupcije i prisluškivanja.

Svet sreda 30.09. 21:15 Komentara: 0

Dodik: Moguć i referendum

Banja Luka -- Premijer RS Milorad Dodik kaže da će vlasti RS raspisati referendum ako visoki predstavnik u BiH nastavi da nameće rešenja koja nisu u interesu tog entiteta.

Region sreda 30.09. 21:12 Komentara: 10

Protest protiv nasilja

Beograd -- Koalicija mladih protiv nasilja pozvala je građane da se pridruže šetnji protiv nasilja, koja će početi sutra u 17 sati sa platoa ispred Filozofskog fakulteta.

Politika sreda 30.09. 19:42 Komentara: 16
strana 1 od 809 idi na stranu