Finalno veče Sabora u Guči

Proglašenjem pobednika i dodelom nagrada, večeras je u Guči završen 49. dragačevski sabor trubača. Pobednik je Dejan Petrović iz sela Duboko kod Užica.

Izvor: B92

Nedelja, 09.08.2009.

17:28

Default images

Za najbolji orkestar proglašen je sastav Ekrema Mamutovića iz Vranja. dok je nagradu publike "zlatna truba" dobio Gvozden Rosić iz sela Rti kod Guče. Stručnim žirijem predsedavala je doktor Mirjana Zakić, etnomuzikolog, dok su žiri publike predstavljali svi gledaoci i posetioci koji su glasali putem SMS poruka.

Finale je otvorio ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin. A pripreme za pola veka saborovanja već su počele, pa je tako određen i tačan termin, a naredne godine Sabor trubača trajaće 10 dana. Za mnoge turiste kampovanje za vreme Sabora trubača u Guči postala je tradicija, koja pruža i mnogo prednosti. Leskovčanin Peđa Stanković zato uvek daje prednost šatoru umesto sobi.

“Priroda, sloboda i tako to. Pijemo kafu sa komšinicama natenane“, kaže Peđa Stanković iz Leskovca.

Najveća truba takođe bila je magnat za mnoge kampere. Milanovčanin Radoslav Grujović, ponovo je doneo u Guči atrakciju dugačku 23 metra, a osim što svira, truba pruža mogućnost i za odmor, čak i za najviše svetske državnike.

“Pošto ima četiri kabine, imamo za Velju Ilića, Tadića, Baraka Obamu, Putina i za mene, normalno, gde ću ja da spavam“, kaže Grujović.

Političari nisu otkrili čar spavanja u trubi, ali je zato dugačak red kampera.

“Slama je ispod mene, slama pod glavom. Mogu vam reći baš u ambijentu Guče, prva je liga. Belisimo!“, kaže jedan od kampera.

Domaćin ovogodišnjeg Sabora, predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović, kaže da su već počele pripreme za jubilarno 50. nadmetanje trubača i izbor za prvu trubu sveta. Datum je već određen.

“To je 13 - 22. avgust 2010. godine. I ono što je u ovom trenutku značajno, da smo na sednici saborskog odbora predložili da saborsku zastavu podigne ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić, i da istoga dana otvori put Lučani – Kratovska stena. Takođe, da 50. jubilarni sabor otvori predsednik države Boris Tadić“, kaže Jolović.

Ugostitelj Slobodan Đorđević vlasnik je najvećeg objekta u Guči, koji prima preko hiljadu gostiju. On za jubilarni sabor planira da dodatno proširi kapacitete i pored svetske ekonomske krize.

“Ali će biti dosta stranaca i cene su prilagođene za svakog gosta, koji dođe u Guču. Ima za sve posetioce“, kaže Đorđević.

Međutim, stranci su prilično štedljivi, a u čarima domaće kuhinje najviše uživaju domaći turisti, dok strani teže brzoj i što jeftinijoj hrani.

Trubači u ugostiteljskim objektima ističu da bez domaćih turista ne bi bilo ni dobrog bakšiša.

Uostalom, jednom se živi, kako glasi i moto 49. Sabora trubača, ali i većine saboraša, koji su radi dobrog provoda prilično istanjili novčanike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: