U Srbiji 120 slučajeva novog gripa

U Srbiji je do 31. jula registrovano 120 obolelih od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), saopštio je Institut Batut.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2009.

13:58

Default images

Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina i Vršca.

Među obolelima je 67 osoba koje su boravile na muzičkom festivalu Egzit (11 državljana Velike Britanije, jedan državljanin Republike Makedonije, dva državljanina Kanade, jedan državljanin Holandije i 52 državljanina Srbije) i šest sportista učesnika Univerzijade (državljani Australije, Argentine, Ugande, Zambije i Francuske).

Sve osobe s kojima su oboleli bili u kontaktu pod stalnim su zdravstvenim nadzorom, piše u saopštenju.

Navodi se da je u Evropi prijavljeno 26.513 obolelih zaključno sa jučerašnjim danom, sa 40 smrtnih ishoda (30 u Velikoj Britaniji, sedam u Španiji i po jedan u Belgiji, Francuskoj i Mađarskoj).

Najviše prijavljenih slučajeva u prethodnoj nedelji registruje se u Velikoj Britaniji (11.864).

U skladu sa novim preporukama SZO, zasnovanim na dosadašnjem praćenju epidemiološke situacije vezane za novi pandemijski tip virusa gripa, a koje se odnose na dalje praćenje obolevanja, prešlo se na nedeljno zbirno prijavljivanje laboratorijski potvrđenih slučajeva, saopštio je Zavod za javno zdravlje.

Srbija je dostigla zahtevanih 100 laboratorijski potvrđenih slučajeva obolevanja i stoga više nije potrebno sprovoditi laboratorijsko ispitivanje svakog sumnjivog slučaja već samo onih sa teškom kliničkom slikom čije stanje zahteva bolničko lečenje.

U saopštenju se podseća da su najefikasnije mere prevencije i suzbijanja gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1) držanje odstojanja od najmanje jedan metar od drugih osoba, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta pri kašljanju i kijanju papirnatom maramicom koju odmah treba nakon upotrebe baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima se boravi.

Valjevo: Pacijent sa simptomima novog gripa

Na Infektivno odeljenje bolnice u Valjevu jutros je primljen pacijent sa simptomima sličnim novom gripu tipa A (H1N1), saopšteno je danas iz te ustanove.

Muškarac rođen 1960. godine doputovao je 31. jula u rodno selo u okolini Valjeva iz Holandije, gde živi. Iz Holandije je krenuo 25. jula, navodi se u saopštenju.

Takođe je saopšteno da je do sada urađena laboratorijska obrada uzoraka krvi, rentgen dijagnostika i uzorkovanje briseva koji su poslani na Institut za virusologiju i imunologiju Torlak u Beogradu.

Izveštaj sa Torlaka očekuje se u naredna 24 sata, a rezultati će biti saopšteni javnosti, navodi se.

U Valjevu i Kolubarskom okrugu do sada nije bilo oboljevanja od novog gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: