Nema novog giripa u Zrenjaninu

Vojvođanski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri rekao je da pacijent u Zrenjaninu za koga se sumnjalo da je zaražen novim gripom ipak nije oboleo od te bolesti.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 09.06.2009.

13:01

Default images

Čengeri je novinarima kazao da je to potvrdio i Institut Torlak iz Beograda nakon urađenog brisa kod pacijenta. Reč je o mlađoj osobi koja je imala simptome koji liče na novi virus, zbog čega je juče primljen na Infektivno odeljenje zrenjaninske bolnice.

Pacijent je sa folklornom trupom boravio u Austriji i Rumuniji, a niko od njegovih kolega nema slične simptome.

Institut "Batut" prethodno je saopštio da je iz Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu prijavljena sumnja na moguće oboljenje izazvano novim gripom kod jednog pacijenta.

Prema podacima SZO, 73 zemlje su zvanično prijavile 25.288 slučajeva obolevanje od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), a 139 osoba je umrlo. U zajedničkom saopštenju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", koji sa Ministarstvom zdravlja i posebnom radnom grupom prati epidemiološku situaciju u zemlji, navedeno je da se osobama koje borave u zemljama u kojima ima slučajeva obolelih od novog virusa gripa A (H1N1 ) preporučuje da prate i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti tih država.

Putnici u međunarodnom saobraćaju koji se vraćaju iz tih zemalja ili su bili u kontaktu sa osobama koje su na bilo koji način bile izložene infekciji treba da aktivno prate svoje zdravstveno stanje.

Ukoliko se tokom sedam dana od povratka javi temperatura iznad 38 stepeni, praćena tegobama organa za disanje, neophodno je da se jave telefonom nadležnom institutu ili zavodu za javno zdravlje na teritoriji svog prebivališta, gde će dobiti sva potrebna uputstva.

Do danas u Srbiji nije registrovan nijedan potvrđen slučaj bolesti izazvan novim virusom gripa A (H1N1), navodi se u saopštenju.

Na sajtu "Batuta" svakodnevno se revidiraju dostupne infomacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u svetu i dostupna su stručno-metodološka uputstva za kontrolu unošenja i sprečavanja širenja novog soja virusa gripa A (H1N1) u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: