Vujačić: Podrška EU integracijama

Bivši ambasador Srbije u Americi Ivan Vujačić ocenjuje da poseta američkog potpredsednika pokazuje podršku SAD evropskim integracijama regiona.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2009.

08:38

Default images

Gostujući u "Poligrafu", Vujačić je rekao da poseta Bajdena Srbiji jeste veoma značajna, ali da ne predstavlja novo poglavlje u odnosima između dve zemlje. Vujačić kaže da je poseta Džozefa Bajdena Srbiji bila veoma pozitivna i da je pokazala interesovanje da se u datim okolnostima uspostavi saradnja sa Beogradom.

On, međutim, ocenjuje da to ne znači novu etapu u odnosima između dve zemlje, jer se "ništa konkretno nije desilo, nije potpisan neki novi međudržavni sporazum, niti je najavljena neka velika američka investicija“.

"Ali sama činjenica da je on bio, da je preneo poruke podrške evropskim integracijama Srbije je pozitivan signal da će administracija u ovom regionu igrati ulogu, da će podržavati Evropljane, da će biti uz njih i da neće vršiti pritiske na Srbiju o kojima se ovde spekulisalo“, objašnjava Vujačić.

Govoreći o poseti Bajdena Kosovu, Vujačić je ocenio da američki potpredsednik tamošnjim vlastima nije preneo samo poruku podrške nezavisnosti.

"Verujem da su Albanci čuli još nešto i da je poseta Dečanima poruka Albancima da će podrška Amerike u nekoj meri takođe i zavisiti od poštovanja manjinskih i ljudskih prava i zaštite svetinja SPC. Siguran sam da je on njima to preneo na jedan ozbiljan način, u jednom ozbiljnom tonu“, naglašava Vujačić.

On navodi da se poseta Bajdena regionu uklapa u generalnu strategiju Amerike da Evropa bude jedinstvena i da se kroz proces evropskih integracija region pacifikuje. Možete pogledati snimak gostovanja bivšeg ambasadora Srbije u SAD Ivana Vujačića u emisiji "Poligraf".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: