DS: Članovi RIK-a podneli ostavke

Članovi Republičke izborne komisije (RIK) iz DS-a podneli su ostavke na te funkcije, kaže portparolka te stranke Jelena Trivan.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 10.02.2009.

07:54

Default images

Ona je Tanjugu rekla da će DS predložiti nove članove, a oni će, sa većinom koju budu imali, predložiti izmenu propisa koji su omogućili takvo ponašanje, u čemu su, kako je navela, učestvovali predstavnici svih stranaka.

"Naši članovi RIK-a se ni u kom smislu nisu ogrešili o zakon i procedure, već su te procedure donošene tako kako su donošene, a mi smo ostavkama hteli da izrazimo neslaganje, ne da bi onemogućili da RIK postoji, već da bi pokazali da snose odgovornost za događanje u RIK-u u vreme njihovog mandata," objasnila je Trivanova.

Ona je dodala da je DS tim činom pokazao da se sa tim ne slaže i da je i dalje ostalo otvoreno pitanje enormnih naknada za takozvane spoljne saradnike, koje, za razliku od članova RIK-a, uopšte nije izabrala Skupština, već su na "volšeban način angažovani".

Sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović rekao je da do večeras ostavke članova RIK-a iz DS-a zvanično nisu stigle u skupštinsku proceduru.

Afera zbog višemilionskih nadoknada članovima Komisije izbila je u javnost prošle nedelje, kada je objavljeno da su članovi Komisije zasedali i po pet-šest puta na dan i za sve sednice uzimali novac.

Odluka o istupanju iz RIK ispravna

Odluka članova Republičke izborne komisije iz DS-a da podnesu ostavke u tom telu je ispravna, ocenio je programski direktor Cesida Marko Blagojević.

Odluke o ostavkama donete su nakon polemike u javnosti o opravdanosti visine primanja članova RIK-a. Takođe se postavlja pitanje da li su pojedini članovi u sukobu interesa, s obzirom na to da obavljaju druge visoke funkcije u državnoj administraciji.

U izveštaju koji je dostavljen navodi se da su ukupne naknade članovima Komisije u 2008. godini iznosile više od 77 miliona dinara.

Programski direktor Cesida Marko Blagojević ocenio je da je odluka DS-ovih članova Republičke izborne komisije da podnesu ostavke - ispravna.

On je, gostujući u Vestima B92, dodao da članovi Komisije koji su dobijali velike honorare nisu prekršili zakon. Blagojević naglašava da je najbitnije promeniti sistem koji je dopustio takvo ponašanje, odnosno da je potrebno uvesti profesionalizaciju RIK-a.

"Radi se o nacrtu zakona koji je sačinjen pod okriljem Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a koji predviđa potpunu profesionalizaciju izborne komisije, koja se više neće zvati Republička, već će se zvati Državna izborna komisija, i u kojoj će sedeti ljudi, bar u stalnom sastavu te komisije, koji nemaju dodira sa partijama“, kaže Blagojević.

"Ono što je problem je da je i ovo telo, koje je centralno telo izbora u Srbiji, bilo pod punom kontrolom političkih partija. Postojala je jedna potpuno neprirodna sijamska veza između tih ljudi i partija koje su ih na ta mesta predložile. Dakle, ta praksa mora da se prekine", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: