Gas i struja neće poskupeti

Gas u Srbiji neće poskupeti, odlučeno je na sastanku kod premijera Srbije Mirka Cvetkovića. Do aprila neće biti ni povećanja cena struje.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 22.01.2009.

20:01

Default images

Informaciju je za B92 potvrdio potpredsednik Vlade i ministar policije Ivica Dačić, koji je takođe prisustvovao sastanku kod premijera. Na sastanku je dogovoreno da ne bude ni povećanja cena struje do aprila, kada bi moglo da se razmotri poskupljenje, ali u visini projektovane inflacije.

Podsetimo, preduzeće "Srbijagas" tražilo je poskupljenje gasa od 18 odsto zbog skoka vrednosti dolara.

Sastanku su, osim Dačića, prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ministarka finansija Diana Dragutinović, ministar energetike Petar Škundrić i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Bajatović: Mere za nesmetano snabdevanje gasom

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je Tanjugu da je na sastanku kod premijera Mirka Cvetkovića dogovoreno da neće biti poskupljenja gasa, bez obzira na to što postoje ekonomski razlozi za korekciju cena.

"Dogovoren je niz konkretnih mera i aktivnosti koje će preduzeti Vlada Srbije i 'Srbijagas' u cilju da se održi tekuća likvidnost preduzeća i time omogući nesmetano snabdevanje srpskog tržišta potrebnim količinama ovog energenta, što je 'Srbijagas' dužan da obezbedi po zakonu", rekao je Bajatović.

On je dodao da je razmatran i način na koji će biti pokriveni gubici "Srbijagasa" u toku 2009. godine.

Prema njegovim rečima, razmatrane su i perspektive razvoja tog javnog preduzeća, koje će ostati u državnom vlasništvu i biti sposobno da investira u razvojne projekte, proširenja i modernizacije skladišta gasa Banatski Dvor, izgradnje gasovoda "Južni tok", razvoja distributivnog sistema i daljih projekata gasifikacije Srbije.

"Vlada Srbije će obezbediti adekvatne garancije za kreditna zaduženja 'Srbijagasa' u toku ove poslovne godine, a u toku naredne nedelje razmotriće se i mogućnost da Vlada sredstvima iz budžeta pomogne 'Srbijagasu'", rekao je Bajatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: