Buš brani ideju preventivnog rata

Američki predsednik Džordž Buš branio je svoju politiku preventivnog rata i upozorio da SAD moraju da ostanu spremne da se bore sa neprijateljima u svetu.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 10.12.2008.

02:14

Default images

Buš je iskoristio svoj govor pred kadetima najelitnije vojne akademije u zemlji Vest Point, u državi Njujork, da na kraju svog mandata pokuša da definiše šta ostavlja iza sebe, navodi agencija Asošijeted pres.

On je rekao da je današnja američka vojska "jača, agilnija i spremnija" nego ona koju je on preuzeo 2001. godine, čime se, kako navodi AP, brani od kritika da je opasno opteretio vojsku ratovima u Iraku i u Avganistanu.

"Sa svom akcijom koju smo preduzeli poslednjih osam godina, postavili smo čvrstu osnovu na kojoj budući predsednici i budući vojni lideri mogu da grade", rekao je Buš, koga će u Beloj kući zameniti demokrata Barak Obama 20. januara.

Buš je hvalio svoju administraciju zato što je preoblikovala i ojačala obaveštajne službe.

Mnogi Bušovi kritičari smatraju da je njegova vojna politika imala katastrofalne posledice za SAD, da je on uvukao zemlju u rat, razljutio saveznike i napravio ogroman dug.

Kako navodi AP, pre nego što ode, Buš namerava da ispriča drugačiju priču.

On je rekao da su posle terorističkih napada 11. septembra 2001. SAD uvidele koliko je važno da budu jedan korak ispred neprijatelja.

Ta politika je postala poznata kao Bušova doktrina, koja kaže da SAD tretira one koje pružaju utočište teroristima isto kao i same teroriste, i da treba ići u susret pretnjama pre nego što se sprovedu.

Buš je pomenuo Irak i ponovo ga vezao za terorističke napade 11. septembra, iako su nezavisni analitičari odbacili da je ta veza postojala.

"Pošto smo videli razaranje 11. septembra, zaključili smo da Amerika ne može sebi da priušti da režim sa tako pretećim i nasilnim učinkom može da ostane u srcu Bliskog istoka", rekao je Buš u Vest Pointu.

On je rekao da je koalicija nacija delovala da oslobodi Irak.

On, kako kaže AP, ovog puta nije pominjao pogrešne obaveštajne informacije o oružanom kapacitetu Iraka, koje je njegova administracija upotrebila da opravda rat.

Buš je, međutim, ranije govorio o greškama u obaveštajnim podacima o navodnom iračkom oružju za masovno uništenje kao nečem zbog čega mu je najviše žao tokom njegovog predsedništva.

On je rekao da su teroristi "znatno oslabljeni" tokom njegovih osam godina na čelu zemlje. Međutim, sedam godina posle napada 11. septembra, lider Al kaide Osama bin Laden, kao i njegov zamenik Ajman al Zavahri, i dalje su na slobodi.

Ne pominjući njihova imena, Buš je rekao: "Doći će dan kada će ih stići zaslužena pravda".

Petreus: Poboljšana bezbednost Iraka

Nasilje u Iraku je u proteklih nekoliko sedmica najmanje od leta 2003, a bezbednost u toj zemlji je veća nego ranije, izjavio je danas američki general Dejvid Petreus.

Petreus, koji je na čelu Američke centralne komande, rekao je da su protekle dve sedmice posebno pokazale koliko se uradilo na povećanju bezbednosti u Iraku.

General Petreus je bio glavnokomandujući za Irak od februara 2007. do septembra 2008.

Od 31. oktobra, on je zadužen za američke vojne operacije i vojnu strategiju u nemirnom delu sveta, koji obuhvata 20 zemalja, od Bliskog istoka do centralne i južne Azije, uključujući Irak i Avganistan.

"Smatram da u ovom trenutku svi dele mišljenje da je u Iraku postignut veoma značajan napredak", ocenio je Petreus, obraćajući se učesnicima skupa u Centru za američke studije u Rimu.

"Uprkos ovom napretku, situacija je i dalje krhka, ali mnogo manje nego što je bila, na primer, kada sam poslednji put svedočio pred američkim kongresom u maju ove godine", naveo je on.

Kako je podsetila britanska novinska agencija Rojters, američki izabrani predsednik Barak Obama rekao je da smatra da bi borbene trupe SAD trebale biti povučene iz Iraka u roku od 16 meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: