Utorak, 09.12.2008.

12:40

Akcija protiv petardi

Beogradski ekološki centar, u saradnji sa Sekretarijatom za obrazovanje, pokrenuo je akciju edukacije učenika osnovnih škola o štetnosti korišćenja petardi.

Izvor: B92

Default images

Prošle godine za vreme novogodišnjih praznika Urgentnom centru se javilo više od 200 ljudi povređenih zbog korišćenja petardi i ostalih pirotehničkih sredstava. Statistika pokazuje da petarde najčešće upotrebljavaju deca od 12 do 15 godina. Upravo njima je namenjeno predavanje o štetnosti petardi i ostalih pirotehničkih sredstava.

U Beogradskom ekološkom centru, koje je, uz podršku Sekretarijata prosvete, organizator tih predavanja, kažu da kod nas veliki problem predstavlja nepoštovanje zakona.

“U Srbiji generalno jeste problem zakon. Nalazi se sada u nacrtu zakon o korišćenju pirotehničkih sredstava, ali i zakonska regulativa koja postoji je stara i kazne su male. Međutim, zakonska regulativa koju imamo se ne poštuje i u velikoj meri ne sprovodi”, objašnjava Jelena Raković iz Beogradskog ekološkog centra.

U Osnovnoj školi "Milan Milićević" kažu da su kod učenika pred novogodišnje praznike nalazili petarde, ali da povreda nije bilo. Direktor te osnovne škole Tripko Međedović ukazuje na to da, nažalost, petarde mogu da se kupe svugde.

“Mi smo u nizu nekih podsećanja i preventive imali sprečavanja korišćenja petardi, ali, na sreću, nismo imali neko povređivanje deteta, a da ih donose, donose ih. Nažalost, na ulici danas svako nudi petarde. Deca su radoznala i žele da vide šta je to petarda”, kaže on.

Iako je prodaja petardi maloletnim osobama kažnjiva zakonom, učenici Osnovne škole “Milan Milićević” kažu da ih slobodno kupuju, a nekada čak bacaju i u prisustvu roditelja.

Prošle godine za vreme novogodišnjih praznika Urgentnom centru se javilo više od dve stotine osoba koje su povređene usled upotrebe petardi i pirotehničkih sredstava.

Međutim, pretpostavlja se da je broj mnogo veći jer se povređeni često ne jave lekaru. U Beogradskom ekološkom centru apeluju na roditelje i nastavnike da deci skrenu pažnju na nezgode koje mogu nastati usled korišćenja petardi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: