Protest studenata zbog bodova

Više stotina studenata Univerziteta u Beogradu protestovalo je u centru grada zahtevajući olakšane uslove upisa naredne godine studija i niže školarine.

Izvor: B92, Beta

Petak, 17.10.2008.

00:20

Default images

Studenti više beogradskih fakulteta svoja četiri zahteva predali su premijeru Mirku Cvetkoviću i ministrima prosvete i finansija. Oni su najavili nastavak protesta naredne nedelje ako njihovi zahteve ne budu ispunjeni. Studenti su se u 14 sati okupili na Trgu Republike odakle su otišli ka zgradi Filozofskog fakulteta i Rektorata.

Odatle su krenuli u protestnu šetnju, a centralne beogradske ulice bile su duže od sat vremena zatvorene za saobraćaj.

Na protestu su učestvovali studenti Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, kao akademci sa Filozofskog, Filološkog, Arhitektonskog, Veterinarskog i Saobraćajnog fakulteta.

Prvi zahtev je da se svim studentima koji su ispunili uslov za upis naredne godine studija i dobili 42 boda omogući prelazak u status budžetskih studenata.

Studenti traže i bezuslovni upis završnih godina studija za sve studente Univerziteta u Beogradu, upisane zaključno sa generacijom 2005/2006. godine.

Oni traže i ukidanje naplaćivanja prenetih bodova iz prethodne godine studije, a zahtev je i smanjenje školarine na fakultetima.

Studenti kažu da su svi zahtevi socijalne prirode i da je njihova svrha da se studiranje omogući svima bez obzira na materijalni status.

Vlada Srbije prihvatila je amandman poslanice DS-a Jagode Jorge po kome će na budžet preći 20 odsto najboljih samofinansirajućih studenata koji skupe potreban broj bodova. Amandman je tako postao sastavni deo predloga zakona.

Kakve diplomce želimo

Profesorka Beogradskog univerziteta Srbijanka Turajlić smatra da se nije na pravi način krenulo s primenom Bolonjske deklaracije jer se "nije krenulo od ishoda, odnosno kakve diplomce želimo".

"Nijednog momenta nismo seli da razgovaramo šta je onaj koga školujemo. To je fascinantno, ali istinito, mi nemamo ideju šta treba danas u Srbiji da radi onaj koji dobije diplomu prvog stepena akademskih studija", kazala je Srbijanka Turajlić gostujući u emisiji Uvećanje B92 info.

Student-prorektor Beogradskog univerziteta Marko Milutinović kaže da reforma našeg visokog obrazovanja nije u potpunosti uspela jer sada studenti do poslednjeg trenutka ne znaju kakvi su njihovi uslovi upisa.

"Studenti su užasno frustrirani, upravo ovo što se dešava je što studenti nikad pred upis ne znaju na čemu su, koji su to uslovi, da li svi idu sa 42 boda na budžet, da li idu samo oni koji će se rangirati po osnovu akta visokoškolske ustanove, što je i suština ovog amandmana. To je danas problem i zato studenti negoduju", kazao je Milutinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: