Petak, 01.08.2008.

11:32

Karadžić: Oprostite zbog Dabića

Radovan Karadžić pozvao je one koji su ga poznavali kao Dragana Dabića da mu oproste i poručio im da veruju sebi a ne propagandi.

Izvor: Tanjug

Default images

Nekadašnji predsednik Republike Srpske je u izjavi podgoričkom listu "Danu" pre odlaska u Hag, koja je objavljena danas, poručio da oprašta svima koji su ga blatili i objavljivali dezinformacije o njemu, objasnivši da shvata zbog čega su to činili.

On je zatražio oproštaj od svih onih koji su ga poznavali kao doktora Dabića i naveo da ga "projektovane analize njegovih kolega samo zabavljaju".

"Svoje nove prijatelje i poznanike koji su poznavali dr Dabića, molim za oproštaj i poručujem da veruju sebi, a ne propagandi", naveo je Karadžić, dodajući da je "onakav kakvim ga oni poznaju".

"Što se tiče analiza onih koji me ne poznaju, mogu reći da su me njihove projekcije samo zabavljale, ali im opraštan", istakao je on u izjavi koju su, pred izručenje Hagu, članovi njegove najbliže porodice dostavili "Danu".

Radovan Karadžić juče se prvi put pojavio pred sudijama Haškog suda, posle izručenja Tribunalu, od koga je bežao punih 13 godina.

Pravo na posetu u svakom trenutku

Karadžiæ ulazi u sudnicu (Fonet)
Radovan Karažić, koji provodi treći dan u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, dobio je mogućnost da se posle višegodišnjeg skrivanja, kada to bude želeo, sretne ili razgovara telefonom sa članovima svoje porodice, pravnim zastupnicima i prijateljima.

"Karadžić može u svako doba da zatraži od Sekretarijata tribunala da mu odobri pravo na posetu", rekla je danas portparol Tribunala Nerma Jelačić Tanjugu.

Ona nije mogla da kaže da li je i čiju posetu eventualno Karadžić već zatražio, pošto, kako je navela, "Tribunal ne može da daje takve informacije javnosti".

"Kao i svi optuženi u pritvorskoj jedinici, Karadžić će imati pravo na posete, naročito porodice i legalnih pravnih zastupnika, tako da u momentima kad to želi treba da popuni formular, navede čiju bi posetu želeo i kada, i da o tome obavestiti Sekretarijat Tribunala", objasnila je Jelačić.

Prema pravilima Tribunala, nema ograničenja kada bi neko i u kom vremenskom razmaku između poseta, mogao da traži novu - jedino o tome treba da bude obavešten sekretarijat.

Upitana da li postoji neka određena osoba koja odlučuje o tome ko može, a ko ne može da posećuje Karadžića u pritvoru, Jelčić je odgovorila da "tu nema velikih odluka" i da sve što optuženi mora da uradi je da "obavestiti sekretarijat ko bi došao - rodbina, prijatelji, advokati, i datum kada bi došli".

Ona je istakla da "svaki pritvorenik ima neprikosnoveno pravo da primi svoju porodicu i advokata".
Hodnik koji vodi ka æelijama (Beta)
Pritvorenicima koji se od optužbi haškog tužilaštva pred Tribunalom brane sami, imaju pravo da prime posete pravnih savetnika, koji mogu da prisustvuju i javnim sednicama suda, navela je Jelačić.

Ona nije želela komentariše Karadžićev slučaj, ističući da on još formalno nije zatražio, a ni dobio pravo, da sam sebe zastupa.

Što se tiče prava na telefonske razgovore, ono je ograničeno tima da pritvorenik ne može da zove medije i svedoke, ali porodicu, advokate i prijatelje može da čuje kada i koliko često želi, objasnila je Jelačić.

Pritvorenici mogu da razgovaraju iz telefonskih govornica unutar pritvorske jedinice, i sve što treba je da kupe telefonske kartice za razgovor, dodala je ona.

Prema pravilima pritvora u Sheveningenu, Karadžić ima svoju ćeliju, a kada mu se ne bude jela pritvorska hrana, moći će sam da sprema jela u zajedničkim prostorijama.

Pritvorenici mogu u slobodno vreme, predviđeno pravilima pritvorske jedinice, da igraju stoni tenis, šah i druge društvene igre, gledaju televizijski program, čitaju novine, učestvuju u zajedničkim verskim službama, pohađaju kurseve engleskog jezika i bave se umetnošću i zanatima. Pristup internetu im nije dozvoljen.

U Tribunalu insistiraju da pritvorska jedinica nije zatvor i da osobe koje tamo čekaju pravosnažnost presude moraju biti tretirane kao nevine.

Za 15 godina postojanja Haškog tribunala, kroz pritvorsku jedinicu je prošlo viš od 130 optuženih za ratne zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije, rekla je Jelačićeva.

U pritvoru u Sheveningenu, pored Karadžića, trenutno boravi 37 optuženih za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: