Zanijer: Početak rekonfiguracije

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer saopštio je da je dobio saglasnost iz sedišta UN u Njujorku da pokrene proces rekonstrukcije misije UN na Kosovu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 26.06.2008.

13:23

Default images

“Konačno sam dobio dugo očekivano zeleno svetlo iz Njujorka da počnem sa rekonstrukcijom UNMIK-a”, rekao je novinarima šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, nakon sastanka sa predsednikom Fatmirom Sejdijuom. On je rekao i da će proces rekonstrukcije, koji službeno započinje danas, trajati 120 dana.

“Ovo će biti process u čijem znaku će proteći četiri naredna meseca, tako da krajem oktobra očekujemo njegovo okončanje,” rekao je Zanijer.

Govoreći o cilju rekonstrukcije misije UN, Zanijer je rekao da će ona doneti suštinske promene u strukturi i ulozi UNMIK-a na Kosovu. “Rekonstrukcija će rezultirati suštinskom redukcijom strukture UNMIK-a, promenom njegove uloge u skladu sa novim relanostima na terenu, kao i biće u svetlu uloge novih aktera na terenu,” rekao je on.

Prvi konkretan korak na rekonstrukciji UNMIK-a, prema rečima Zanijera, vezan je za njegovu unutrašnju strukturu, gde će se analizirati funkcije UNMIK-a, da bi se videlo šta može biti ugašeno odmah a koje aktivnosti mogu biti modifikovane jer su još važne.

“Već sam započeo sa ovim i u tesnoj sam koordinaciji sa EULEKS-om, KFOR-om i ostalim međunarodnim učesnicima u procesu”, rekao je Zanijer.

Odgovarajući na pitanje o najavi formiranja srpske skupštine na Kosovu, šef UNMIK-a je kazao da ne očekuje da će to promeniti realnosti na terenu.

Odgovarajući na isto pitanje, predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je ocenio da je formiranje takve skupštine, u suštini, formiranje ilegalnih struktura koje su za institucije Kosova neprihvatljive.

Šef UNMIK-a je najavio da će vrlo brzo posetiti sever Kosova, na kojem mahom žive Srbi.

Solana: EU želi vodeću ulogu na Kosovu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana izjavio je u Moskvi da EU namerava da ima vodeću ulogu u kosovskim pitanjima i nije isključio mogućnost skorog ulaska Srbije u EU.

"EU namerava da igra vodeću ulogu u poslovima koji se tiču Kosova, posebno u oblasti vladavine zakona. Odluke donete u Njujorku daju nam mogućnost da, uz tesnu saradnju sa UN, ubrzamo instaliranje civilne misije EU na Kosovu i da joj damo važnu, aktivnu ulogu u kosovskim poslovima", izjavio je Solana Interfaksu, uoči početka samita Rusija-EU u Hanti-Mansijsku.

On je kazao da EU pozdravlja izveštaj generalnog sekretara UN o radu misije UN na Kosovu i da pozdravlja njegov plan da promeni oblik međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu.

"Što se tiče Srbije, zadovoljni smo što smo s njom potpisali Sporazum o pridruživanju. To je važan i dugo očekivan korak na putu Srbije prema EU", rekao je Solana.

On je kazao da rukovodstvo Srbije "jasno razume koji su uslovi za ulazak u EU i kreće se napred u tom pravcu".

"Nadamo se da ćemo uskoro biti svedoci brzog napretka toj oblasti", rekao je Solana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: