PESIC SE POVLACI IZ RAZGOVORA?

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2001.

15:25

Default images
Savezni premijer Dragisa Pesic saopstio je da je spreman da se povuce iz razgovora o buducnosti Federacije, jer "nije spreman da prihvati ulogu nekoga ko ometa dijalog". Ucesce Pesica u razgovorima bilo je sporno za crnogorsku delagaciju jer je on "predsednik Savezne vlade koju zvanicna Crna Gore ne priznaje". Zbog takvog stava i uslovljavanja Crne Gore, jugoslovenski presednik Vojislav Kostunica saopstio je da planirani razgovori o buducnosti SRJ nece ni biti odrzani.

Crnogorski predsednik Milo Djukanovic i premijer Filip Vujanovic, koji su dva puta odbili poziv na razgovor zbog najavljenog ucesca Dragise Pesica, optuzili su Vojislava Kostunicu da je odgovoran sto nije doslo do razgovora. U zajednickom pismu crnogorski zvanicnici su od Kostunice zatrazili da preispita takvu odluku.

Na Pesicevu odluku je reagovao predsednik Narodne stranke Dragan Soc koji je predlozio da predsednika Savezne vlade u razgovorima zamene potpredsednik Miroljub Labus ili jugoslovenski sef diplomatije Goran Svilanovic. S druge strane, predsednik Izvrsnog odbora Demokratske partije socijalista Miodrag Vukovic rekao je da ce crnogorska vlast prihvatiti jedino razgovore o preuredjenju SRJ u kojima ucestvuju "legitimni predstavnici" Srbije i Crne Gore. Takav stav potvrdjuje i ponovni poziv za razgovore koji je premijer Crne Gore Filip Vujanovic uputio premijeru Srbije Zoranu Djindjicu. Republicki premijer, medjutim, kaze da ce se na takvu inicijativu odgovoriti tek nakon izrazenog stava DOS. Vukovic u izjavi za B92 kaze da poziv Djindjicu predstvalja reakciju zvanicne Crne Gore na “potpuno neprihvatljive poteze Vojislava Kostunice”. “Vujanovic je pozvao Djindjica da razgovaraju 2 ozbiljne drzave preko legitimnih predstavnika, a reakcija Djindjica je ocekivana, nema tu sta da se demistifikuje. Vujanovic je predsednik crnogorske vlade i on je poslao poziv gospodinu Djindjicu predsedniku Vlade Srbije da se sastanu reprezenti ili legitimni predstavnici 2 Vlade, 2 drzave i da otpocnu i da se manemo ovih komplikacija i da ti razgovori pocnu. Gospodin Vujanovic je uradio svoje, gospodin Djindjic, sto bi rekli sportski, treba da napravi reprezentaciju koja ce predstavljati na legitiman nacin drzavu Srbiju. Mi i dalje mislimo da u tom sastavu ima mesta i za Kostunicu”, rekao je Vukovic.

Predsednik Socijalisticke narodne partije Predrag Bulatovic pozvao je predsednika i premijera Crne Gore Mila Djukanovica i Filipa Vujanovica da "odustanu od tvrdokornog uslovljavanja" u pregovorima o buducnosti zajednicke drzave i upozorio da ce u suprotnom biti krivci za eventualni neuspeh razgovora. Bulatovic je Srni rekao da smatra da dijalog o buducnosti zajednicke drzave treba da bude sto pre nastavljen i to uz ucesce predstavnika saveznih organa. "Bilo bi veoma lose da se stavi tacka na pokusaj organizovanja tih razgovora, a ne bi bilo dobro da alternativa bude dijalog samo Vlada Crne Gore i Srbije, bez prisustva predstavnika Savezne drzave", rekao je Bulatovic. On je pozdravio potez premijera Pesica, koji je potvrdio spremnost da prenese svoja ovlascenja na neku drugu licnost. "To je korektan potez Pesica. Nakon te njegove izjave na potezu su svi akteri moguceg razgovora Crne Gore i Srbije i saveznih institucija", smatra Bulatovic, prenosi Srna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: