Nikolić: Dačić ide sa SRS-DSS-NS

Srpska radikalna stranka tvrdi da se lider socijalista Ivica Dačić izjasnio da će fomirati vladu s radikalima i koalicijom DSS-NS.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 20.05.2008.

12:16

Default images

Razgovori o formiranju republičke vlasti idu mnogo sporije nego kada je u pitanju Beograd, kaže za B92 lider radikala Tomislav Nikolić. Posle današnjeg trojnog sastanka sa liderima socijalista i DSS-a Ivicom Dačićem i Vojislavom Koštunicom, Nikolić veruje da su na dobrom putu.

"Ja mislim da to isto tako možemo i da očekujemo u najkraćem roku da ova koalicija ili postane ona koja vlada ili da kaže da nije uspela da bude formirana. Mada mislim da su nam stavovi, principi, želje, ideologija veoma bliski i da to možeda bude osnov za jednu dobru i funkcionalnu Vladu", očekuje Nikolić.

Sastanak je bio prilika da lider radikala i lično pita Ivicu Dačića da li se opredelio sa kim će praviti Vladu. "Ivica Dačić je potvrdio da je njihova želja da budu u koaliciji sa DSS-om i SRS-om i da se to više ne dovodi u pitanje", naveo je zamenik predsednika radikala.

Podsetimo, funkcioner Srpske radikalne stranke Dragan Todorović pozvao je koaliciju okupljenu oko SPS-a da postigne interni dogovor o tome s kime će formirati novu vladu.

Lider socijalista Ivica Dačić ne krije da je njegovoj koaliciji bliže formiranje vlade sa strankama sa kojima sada razgovaraju kada je u pitanju državna i nacionalna politika, ali i kaže da im je ideološki, i sa stanovišta formiranja vlade levice, bliža Demokratska stranka.

Zajednička tačka sa demokratama SPS-u je i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Mislim da ste čuli i sinoć javnost Srbije je barem čula predsednika Socijalističke partije Srbije gospodina Dačića koji je rekao da je protiv poništavanja tog dokumenta i mislim da je to sasvim jasna orijentacija i Socijalističke partije Srbije i nema razloga da ja dopunjujem predsednika Dačića", rekao je funkcioner SPS-a Branko Ružić u emisiji kažiprst B92.

B92: "A da li bi to bila prepreka za ulazak u Vladu sa DSS-om za SPS?"

Ružić: "Mislim da je to pitanje pre svega pitanje za naše potencijalne koalicione partnere. Dakle, smatram da ne treba to da bude kamen spoticanja, jedna je dimenzija kada u kampanji govorite o nečemu kako bi dobili procenat ili više glasova..."

Demokrate su i dalje uzdržane kada je reč o tome sa kim će pregovarati.

U DS-u navode da u zvanične razgovore o koalicijama ulaze pošto RIK saopšti konačne rezultate izbora. "Čim se to završi onda će formalno predsednik početi konsulatacije. Dakle u međuvremenu, postoje na lokalnom nivou određeni kontakti, ljudi na lokalu imaju ovlašćenje da o tome razmišljaju i imaju neke kontakte. Ali mi formalni razgovor sa partnerima koji bi bili mogući za sastav vlade nemamo. Dakle nema tu ništa novo", kaže predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović.

Više o drugačijem scenariju i eventolnom partnerstvu socijalista sa Demokratskom strankom možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: