SAD: Barel nafte 101 dolar

Cena nafte na tržištu SAD ponovo je skočila. Barel nafte sada košta 101 dolar.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2008.

10:46

Default images

Ponovno povećanje usledilo je nakon što su Federalne rezerve smanjile izdavanja za ovogodišnji ekonomski rast, što je energetskim investitorima poslalo poruku da će centralna banka smanjiti kamatnu stopu. Pored cene nafte, na pumpama je i cena gasa porasla preko noći za još dva centa.

Skok cene nafte smanjio je obim trgovine u SAD. S obzirom na to da u situaciji kada je trgovina na nižem nivou, cene mogu biti preterane, analitičarka za naftu i gas Tina Vital smatra da će vrednost barela nafte ubrzo pasti.

"To je simboličan broj i važno je da to zapamtimo, ali mislim da će cene početi da padaju, s obzirom na to da je pomoć na putu", kaže ona.

Porast cene nafte dešava se u trenutku kada američka ekonomija gubi zamah. Očekuje se da će pad kamatnih stopa oslabiti dolar. Međutim, Tina Vital smatra da nema razloga za brigu.

"Mi vidimo da zalihe rastu ove godine, kao i u narednih tri do pet godina, što će pomoći stanju na tržištu nafte u ovoj godini. Vidimo i da američka ekonomija usporava, ali smatram da su cene nafte za ovu godinu preterane i da će početi da padaju. Zato, kada dođu nove zalihe i smanji se potražnja, doći će do tog slabljenja cena, i mislim da će vratiti cenu barela za ovu godinu na 78 dolara", rekla je ona.

Na pumpama cena gasa porasla je za 2,1 cent, a analitičari smatraju da će na proleće cena gasa dostići rekord od 3,042 dolara po galonu. Cena gasa prati cenu nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: