Petak, 15.02.2008.

09:08

Pitanje Kosova i Republika Srpska

Kako se približava vreme najavljenog proglašenja nezavisnosti Kosova, situacija u Republici Srpskoj sve je složenija.

Izvor: B92, Beta

Default images

Pored najave da će se tražiti referendum o otcepljenju, asocijacija nevladinih organizacija najavila je da će, u slučaju da Brisel prizna Kosovo, od entitetskog parlamenta zatražiti odluku o trenutnoj samostalnosti Republike Srpske. Vlada i dalje ostavlja utisak da nije sigurna hoće li se stvari moći držati pod kontrolom.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u slučaju jednostranog proglašenja nezvisnosti Kosova "mogu da se razviju različite ideje i kod drugih", navodeći da institucije Republike Srpske veoma pažljivo prate situaciju na Kosovu.

Dodik je rekao da RS neće priznati eventulanu nezavisnost Kosova i da će preko svojih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH sprečiti da to učine državni organi BiH. Samo dva dana nakon aktuelizovanja priče o referendumu za samostalnost Republike Srpske, asocijacija nevladinih organizacija SPONA krenula je korak dalje.

Ako neka od zemalja bivše Jugoslavije prizna Kosovo, ta organizacija tražiće da se 52 nadležnosti, prenesene na nivo Bosne i Hercegovine, vrate Republici Srpskoj.

Ako Evropska unija prizna nezavisnost pokrajine, predsedavajući SPONA-e Branislav Dukić najavio je još radikalnije zahteve.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da se u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova mogu razviti različite političke ideje, pa zahteve SPONA-e ne smatra iznenađujućim.

Republika Srpska i njeni predstavnici neće prihvatiti priznanje nezavisnosti Kosova, ali će, kako kaže, Vlada raditi na očuvanju mira i bezbednosti.

Iako se obrisi reakcija na proglašenje kosovske nezavisnosti već naziru, još nema konačne odluke o organizovanju protesta.

Neka vrsta javnog poziva, međutim, već postoji, pa se u banjalučkim studentskim krugovima oprezno postavlja pitanje pozadine ovakve inicijative.

Lideri studentske unije tvrde da javne pozive studentima upućuju ličnosti koje se ni slučajno ne bi mogle nazvati njihovim legitimnim predstavnicima.

Već sad je jasno da će perjanica protesta biti nevladin sektor.

Mnogi to smatraju već isprobanom taktikom Vlade u Banjaluci, koja će, na ovaj način, u slučaju bilo kakvog konflikta s međunarodnim krugovima, ostati u zavetrini.

"BiH spremna ako Kosovo proglasi nezavisnost"

BiH je spremna da se suprotstavi svakom pokušaju širenja nestabilnosti nakon što, kako se očekuje, Kosovo ovog vikenda proglasi nezavisnost, izjavio je danas član Predsedništva BiH Haris Silajdžić.

Silajdžić je na konferenciji za novinare rekao da je kancelarija predsedništva intezivirala kontakte i razmenu bezbednosnih informacija s međunarodnim i lokalnim zvaničnicima uoči mogućeg proglašenja nezavisnosti.

"Očigledno je da ceo region ulazi u osetljivo razdoblje i postoje političke grupe i pojedinci koji su spremni da atmosferu napetosti prenesu i u BiH", rekao je Silajdžić i dodao da su nadležne instuitucije BiH spremne da reaguju.

Silajdžić je odbio da identifikuje koje su to grupe, ali je, kako ocenjuje Rojters, jasno da je referisao na Srbe iz Republike Srpske koji su pojačali pritiske da se RS odvoji od BiH ako Kosovo proglasi nezavisnost.

Lideri nekoliko organizacija bosanskih Srba su juče upozorili da će povećati pritisak na parlament Republike Srpske da proglasi nezavisnost RS bez referneduma ako EU prizna nezavisnost Kosova.

Silajdžić je kazao da je stav predsedništva da je Kosovo stvar druge zemlje i međunarodne zajednice.

"Ali, u slučaju da Beograd posegne za integritetom i suverenitetom BiH, onda to postaje i naša stvar", rekao je Silajdžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: