Milan Beko na suđenju "stečajnoj"

Bivši vlasnik C marketa Milan Beko svedočio je na suđenju "stečajnoj mafiji". Pismo Radulovića, Jočićevo reagovanje.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 12.09.2007.

16:23

Default images

Beko je ustvrdio da Vlada nije zahtevala da memorandum o prodaji akcija C marketa bude potpisan, ali je insistirala na zakonitosti privatizacionog procesa. "Nisam stekao utisak da je vladu interesovalo šta smo se mi dogovorili kakva će privatizacija biti", rekao je Beko na suđenju grupi optuženoj za privredni kriminal.

On je dodao i da predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunicu pre potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Delte M i firme Laderna koju je zastupao Beko 19. avgusta 2005 "nije video 11 godina".

Beko je objasnio da je vlasnik Eki investmenta, Danko Đunić, preneo poruku iz vlade da se neće dozvoliti bilo kakva afera zbog privatizacije C marketa i da se taj proces mora okončati po zakonu.

"Dunić je rekao da su u vladi znali za moje i Miškovićeve namere o dva koncepta privatizacije C Marketa - dokapitalizaciji ili koncentraciji, ali oba modela bila su pravno diskutabilna. Rekao nam je da je poruka iz vlade bila jasna i nedvosmislena", rekao je Beko.

Prema njegovim rečima, posle toga održan je sastanak u Eki investmentu, na kojem je 19. avgusta 2005. godine potpisan memorandum o privatizaciji C marketa.

Na tom sastanku je dogovoreno da posle dve godine Delta M postane vlasnik C marketa, a da do tada ona bude u Bekovom vlasništvu, a takođe i da Slobodan Radulović, dotadašnji direktor, ostane na toj funkciji još dve godine.

Firma Slobodana Radulovića Primer C bila je u regularnom postupku privatizacije C marketa jedini ponuđač jer je Merkator odustao, a engleski Ešmor je diskvalifikovan zbog promene pravnog lica, rekao je Beko.

On je naveo da je pre okončanja privatizacije C marketa, firma Nova Fin sa sedištem u Luksemburgu, koja je bila u njegovom vlasništvu, kupila kompaniju Primer C po ceni po kojoj je Primer C i osnovan.

Međutim, kasnije se sa vlasnikom kompanije Delta Miroslavom Miškovićem dogovorio da Mišković stekne pravo isključivog vlasništva nad luksemburškom kompanijom.

Taj status je, prema Bekovim rečima, Mišković stekao sklopljenim ugovorom, a tog trenutka prestala je i svaka formalna uloga Beka u tom procesu.

Beko, međutim, nije mogao da precizira u kom je tačno periodu bio jedini vlasnik C marketa, odnosno Primera C, niti za koji iznos je Mišković kupio njegovu kompaniju Nova Fin.

On je naveo da je tadašnjem direktoru C marketa Slobodanu Raduloviću manje odgovaralo da Mišković preuzme C market dok se sa njim "osećao komfornije".

Svedok je rekao da je njegov utisak da zbog finansijskih malverzacija koje je počinio u C marketu Radulović više nije imao izbora, pa je zbog toga i pristao da proda svoju firmu Primer C, koja je u trenutku kada je prodao Beku, odnosno njegovoj kompaniji u Luksemburgu, bila jedini ponuđač za kupovinu C marketa.

"Umesto da prepustimo posao Merkatoru i Ešmoru, Mišković i ja smo prepoznali zajednički interes i odlučili da razgovaramo sa Radulovićem koji nije imao nikakvog izbora", rekao je Beko.

Posle utvrđenih malverzacija i pronalaženja dokumenata koji ukazuju da je Radulović izdavao menice bez pokrića i da je u saradnji sa firmama Mika Brašnjovića oštetio C market, Mišković i on su odlučili da Radulović više ne može da radi taj posao, rekao je Beko i naveo da je zbog izdavanja menica bez pokrića i drugih malverzacija Radulović oštetio C market za 20 miliona evra.

Mišković i Beko su pokušali da postignu dogovor sa Radulovićem i Brašnjovićem, pa je tako Brašnjović pristao da izmiri dug, dok je Radulović u početku bio saglasan, ali je kasnije drugačije govorio, rekao je Beko.

Radulović je, prema njegovim rečima, nedelju ili dve dana pre hapšenja optuženih razgovarao sa Brašnjovićem u Beču i rekao mu da on nema para i ne pristaje na taj dogovor.

"Sa Brašnjovićem je napravljen dogovor da će se dugovi namiriti tako što će dati robu na lageru, servisiraće menice dospele na naplatu, a ono što nedostaje namiriće prodajom imovine", rekao je Beko.

Posle toga, kazao je svedok, Miko Brašnjović je uhapšen, a njegov brat Milinko, za koga se naknadno ispostavilo da je formalno imao ulogu u tim preduzećima, prihvatio je da obešteti C market i to je do danas i učinjeno u iznosu od 13 miliona evra.

Radulović uputio pismo Savetu za borbu protiv korupcije

Bivši generalni direktor C Marketa Slobodan Radulovuć naveo je u pismu upućenom Savetu za borbu protiv korupcije da je dogovor o prodaji tog preduzeća sklopljen po "nalogu" premijera Srbije Vojislava Koštunice.

U pismu koje je Radulović uputio na imejl adresu Saveta navodi se da su Memorandum o razumevanju pored njega potpisali Milan Beko i Milorad Mišković na inicijativu Vojislava Koštunice.

Radulović je dodao da mu je Koštuničin "nalog" preneo ministar policije Dragan Jočić tokom razgovora u njegovom kabinetu, kome su prisustvovali i sekretar Vlade Srbije Dejan Mihajlov i šef UBPOK-a.

U pismu koje je predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać dostavila agenciji Beta, Radulović je naveo da je Koštunica ovlastio Danka Djunića da u njegovo ime koordinira razgovore o privatizaciji C Marketa izmedju Radulovića, Miškovića i Beka.

"Ja nikada ne bih pristao da potpišem Memorandum o razumevanju niti bilo kakav drugi dogovor sa Miškovićem oko privatizacije C marketa da me na to nije naterao predsednik vlade Koštunica", istakao je Radulović.

On je naveo da "nije imao mogućnosti ni hrabrosti" da odbije nalog predsednika vlade da potpiše Memorandum o razumevanju iako je znao da je on to uradio da bi omogućio Miroslavu Miškoviću da "posle svih njegovih neuspeha" udje u proces privatizacije C Marketa.

"Krajem juna ili početkom jula 2005. godine sam pozvan od strane ministra policije Dragana Jočića na razgovor. Razgovor je obavljen u ministrovom kabinetu, a u njemu su osim Jočića i mene učestvovali i generalni sekretar Vlade Srbije Mihajlov i šef UBPOK-a Spasić. Tema je bila privatizacija C marketa i mogućnost da C market kupi Merkator Ljubljana", dodaje se u pismu.

Radulović je istakao da je Spasić na tom sastanku rekao da policija navodno ima kompromitujuća saznanja o pojedinim članovima njegove porodice.

"Na to je Jočić 'velikodusno' rekao Spasiću da obustavi svako bavljenje policije C marketom, dok traje proces privatizacije. Tada mi je Jočić saopštio da ne smem dozvoliti da C market kupi Merkator Ljubljana, da radi opšteg interesa ne smem dozvoliti nijednoj stranoj kompaniji da kupi C market. Rečeno mi je da C market moze da bude privatizovan samo od strane domaće kompanije. Još mi je rekao da je to stav Vlade Srbije", navodi se u pismu.

Radulović je istakao da mu je "razgovor" i "poruka" koja mu je saopstena "bila vise nego jasna".

U pismu se dodaje da nakon preuzimanja C marketa nijedna tačka potpisanog Memoranduma o razmevanju nije ispoštovana.

"Odmah nakon završenog preuzimanja C marketa, po dogovoru sa Koštunicom, Mišković i Beko su podelili veliki plen, koji se zvao C market, vredan vise od 300 miliona evra, a da pri tom nisu ispoštovali nijednu tačku potpisanog Memoranduma. Oni su sve uradili da me trajno onemoguće i diskredituju da kazem: Kako smo, zašto smo, zbog čega smo, za čiji smo interes i po čijem nalogu sve uradili kako bi potpisali 19.08.2005. godine Memorandum o razumevanju", navodi se u pismu.

Jočić: Radulović treba da dođe u Srbiju i kaže šta ima

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je večeras agenciji Beta da jedan od optuženih za učešće u "stečajnoj mafiji" Slobodan Radulović treba da dođe u Srbiju i kaže šta ima.

Povodom pisma koje je bivši generalni direktor "C marketa" Radulović uputio Savetu za borbu protiv korupcije, Jočić je agenciji Beta rekao da "ima mnogo ljudi koji su pokrali zemlju, a koje je policija procesuirala, kojima preti zatvor, kao i da ima mnogo begunaca".

"Jedino je merodavno šta će reći kada dođu ovde. Neka dođu ovde pa neka kažu to", kazao je Jočić i dodao da se Radulović nalazi u Španiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: