Tužilaštvo i odbrana najavili žalbe

Tužilaštvo za organizovani kriminal i advokati osuđenih za ubistvo Zorana Đinđića najavili su da će uložiti žalbu na presudu.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 24.05.2007.

07:56

Default images

Portparol specijalnog tužioca Tomo Zorić izjavio je da će Tužilaštvo podneti žalbu na deo sudske odluke kojom su određene kazne. "Specijalno tužilaštvo će pravni stav izneti tek po dobijanju pismenog otpravka presude, ali specijalni tužilac najavljuje žalbu na odluku kojom se određuju kazne".

Podnošenje žalbe na presudu kojom su Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i još deset osoba osuđeni na ukupno 378 godina zatvora, najavili su i advokati osuđenih.

Ulemekov advokat Slobodan Milivojević izjavio je da ne veruje srpskom sudstvu i da će pravdu potražiti kod međunarodnih sudova. "Sud ima pravo na svoje viđenje dokaza", kaže on.

"To će biti predmet sadržine žalbe koju ću sigurno izjaviti, ali moram da kažem da neku pravdu očekujem u Strazburu. Ovde izgleda da je nećemo dobiti, jer ovde ne sudi sud, već javnost, političari i mediji zaduženi od političara", navodi Milivojević.

Portparolka suda Maja Kovačević kaže da predsedavajući sudskom veću treba da dostavi pismeno obrazloženje presude. Zakon predviđa rok od 15 dana, ali zbog obimnosti predmeta nije sigurno da će u tom roku i biti napisano obrazloženje, kaže portparolka Specijalnog suda.

"Kada dobiju presudu, imaju pravo žalbe u roku od 15 dana. Ako ulože žalbe, tužilac ima pravo odgovora na njihove žalbe, kao što i oni imaju pravo odgovora na žalbu specijalnog tužioca", objašnjava ona.

Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović, koji su osuđeni na 40 godina zatvora, imaju pravo na trostepeni postupak, što znači da se mogu žaliti dva puta Vrhovnom sudu Srbije. Četiri pripadnika tog zločinačkog udruženja osuđeni su na po 35 godina, a njih pet na po 30 godina zatvora.

Veruović: Potpuna istina nije razotkrivena

Nekadašnji šef obezbeđenja premijera Zorana Đinđića, Milan Veruović, koji je i sam ranjen u atentatu, izjavio je da je zadovoljan izrečenim kaznama počiniocima, ali da potpuna istina o 12. martu nije potpuno razotkrivena.

Veruović je za NIN rekao da se izrečenom presudom malo udaljilo od istine, jer su "potpuno izostavljeni politički inspiratori ubistva" premijera Zorana Đinđića.

"Za ubistvo Zorana Đinđića osuđeni su samo kriminalci, čime je premijer na izvestan način, nedopustivo sa njima poistovećen. Ukratko, ostalo je puno mesta na optuženičkoj klupi", rekao je Veruović.

On je dodao da nisu ispitani pozadina kontakata pojedinih političara sa osuđenim kriminalcima, ni akcija "stop Hagu", a kako je naveo, niko nije pokušao da otkrije ni uzroke brojnih propusta, od onih koji su doveli do atentata do manjkavosti u istrazi.

"Na kraju, nije dozvoljeno ni da se izvede rekonstrukcija zločina", ukazao je Veruović i istakao da on i njegove kolege iz obezbeđenja do danas nisu dobili objašnjenje zašto je sud odbacio njihova svedočenja o tri ispaljena hica.

Veruović je podsetio da je "od početka izražavao sumnju da se sve to čini u nameri" da se okrivljenima ostavi prostor za obaranje presude u žalbenom postupku", ocenivši da može samo da nagađa ko je i zašto odlučio da tako učini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: