Rajsova će pritisnuti Moskvu

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs planira da, tokom svoje posete Rusiji, izvrši pritisak na Moskvu zbog Kosova.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 24.04.2007.

08:26

Default images

Portparol Stejt departmenta Šon Mekormak umanjio je mogućnost da će Moskva uložiti veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom bi se otvorio put ka nezavisnosti Kosova. Svi znaju da Rusija ima rezerve u vezi sa planom izaslanika UN Martija Ahtisarija, koji predviđa nezavisnost srpske pokrajine, rekao je Mekormak.

On je dodao da su SAD i ostale članice Saveta bezbednosti "spremne da uzmu u obzir ruske rezerve".

Rajsova bi tokom posete trebalo da se sastane sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, sa kojim bi trebalo da se sretne i u četvrtak Oslu, gde će učestvovati na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a i Rusije.

Tačan datum posete američke državne sekretarke Rusiji još nije saopšten.

Titov: Ahtisarijev plan neće proći

Rešenje koje se oslanja na preporuke Martija Ahtisarija neće proći u SB UN, kaže zamenik ministra spoljnih poslova Rusije.

"Mi smo rekli da u Savetu bezbednosti UN nećemo podržati rešenje koje ne podrže obe strane. Odluka zasnovana na Ahtisarijevom predlogu neće proći", izjavio je Titov. Na pitanje da li bi Rusija u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija mogla da uloži veto, Titov je, kako prenosi Itar-Tas, rekao da pretnja korišćenjem prava veta treba da stimuliše strane da traže uzajamno prihvatljiv kompromis".

Interfaks prenosi da je Titov novinarima kazao i da ne treba optuživati Rusiju da "oteže donošenje rešenja za status Kosova" i upozorio da će u slučaju eskalacije nasilja na Kosovu odgovorni biti oni koji pozivaju na takav scenario.

"Ako na Kosovu dođe do eskalacije nasilja, Rusija će tražiti u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatranje svrsishodnosti nastavka političkog procesa, uzimajući u obzir nezrelost situacije u Pokrajini", rekao je Titov.

Prema njegovim rečima, Rusiju čudi kako kosovski Albanci "ucenjuju" međunarodnu zajednicu preteći "krvavim sukobima ako ne dobiju nezavisnost". "To je neprihvatljivo", ukazao je ruski diplomata, dodajući da kosovskim Albancima ništa ne smeta da normalno grade svoj život.

Reakcije na izjavu Titova

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da je izjava Titova "uvertira za direktne razgovore predstavnika SAD i Rusije".

"Poslednjih desetak dana imamo razmenu teške artiljerije iz ruskih i izvora SAD i mislim da je to uvertira za razgovore. Nažalost, Srbija i kosovski Albanci su izbačeni iz igre", kaže on.

"Oni više nisu u igri po pitanju statusa i sudbine plana Ahtisarija. Mislim da će sada dogovor pasti između velikih sila i nisam siguran da je to najbolje rešenje", dodao je on.

Priština oprezno

Predstavnici kosovskih vlasti i opozicije ocenili su da je izjava Vladimira Titova novi pritisak Rusije. Iako kosovska vlast i opozicija smatraju da Moskva najverovatnije neće iskoristiti pravo veta, Priština je zabrinuta zbog danas iznetog ruskog stava.

U Prištini je oprezno propraćeno do sada najsnažnije upozorenje Moskve u vezi s predlogom Ahtisarija, kojim se najdirektnije do sada najavljuje i mogući veto na rezoluciju.

Zbog stava da ne treba dodavati ulje na vatru i sve vidljivije tenzije između Rusije i Zapada u vezi s Kosovom, ali i zbog umirivanja domaće javnosti, prištinski političari nastvaili su optimistični kurs u vezi s pozitivnim raspletom u Savetu bezbednosti, na taj način indirektno polemišući i sa russkim stavovima.

Vlada Kosova veruje da će Rusija nastaviti da bude konstruktivan deo angažovanja međunarodne zajednice u rešavanju statusa Kosova, izjavio je politički savetnik premijera Kosova Arben Ćirezi.

"Paket Ahtisarija i njegove preporuke su prihvatljive za narod Kosova. Mi znamo principe Kontakt grupe da rešenje treba da bude prihvatljivo za narod Kosova i znamo šta je potrebno ne samo Kosovu, već i celom regionu", rekao je Ćirezi.

U međuvremenu, kosovski premijer Agim Čeku kaže da je, u vezi s izjavom Titova, tražio razjašnjenje od ruske kancelarije u Prištini, a da će se sutra sastati sa šefom te kancelarije Andrejom Dronovim. On je rekao da bi eventualni rusko veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Kosovu značio rusko "ne" ne samo Kosovu već i SAD, Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji i svima koji se sa Prištinom angažuju na rešavanju budućeg statusa Kosova.

On je rekao da je proces utvrđivanja statusa Kosova zajednički proces sa međunarodnom zajednicom i da "'ne' rezoluciji (o Kosovu) neće biti samo 'ne' Kosovu već i Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji".

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, tokom posete Klini, rekao je da će Kosovo postati međunarodno priznata država i ravnopravan član međunarodne zajednice. "Ovo naše legitimno pravo dan za danom priznaju i snažno ističu svetske lučonoše slobode i demokratije - SAD i EU", rekao je on.

"Oni koji misle suprotno, veoma brzo će biti ubeđeni da nezavisno Kosovo ne ugožava nikoga, već da će naprotiv Kosovo predstavljati faktor mira i stabilnosti u regionu i evropi", rekao je Sejdiju.

Potpredsednik opozicione Demokratske partije Kosova Hajredin Kući ocenio je da je izjava Titova dokaz da ruski stav postaje sve oštriji i da ima za cilj da uspori rešavanje statusa Kosova.

"Mislim da oni imaju za cilj da zaustave dinamiku donošenja nove rezolucije, ali i da utiču na sadržaj rezolucije. Normalno, mi smo uznemireni i zabrinuti i nade polažemo u druge demokratske zemlje", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: