Novi napadi na Bejrut i na Izrael

Na Bliskom istoku situacija se ne smiruje. Izrael je ponovo bombardovao Liban, Hezbolah sever Izraela.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.07.2006.

08:41

Default images

Izraelski raketni napadi na Liban, u kojima su do sada poginula 164 civila, a 410 ih je povređeno, nastavljaju se. Izraelska vojska zauzela je centar Bet Hanuna, grada na severu pojasa Gaze. Napadi u tom delu traju već tri nedelje.

Izrael nastavlja i vazdušne napade na Liban, gde je od jutros poginulo najmanje 25 osoba, među njima devet libanskih vojnika, blizu granice sa Sirijom. Izraelci su gađali predgrađe Bejruta, luku, skladište gasa u severnom delu grada Davra, a pomorski čamci raketirali su i relejnu stanicu Hezbolahove televizije Al Manar, južno od Bejruta, ali su promašili. Izraelski avioni nastavili su i žestoke napade na istočni grad Balbek, u kom živi više zvaničnika Hezbolaha.

S druge strane, Hezbolah je pogodio selo na oko 50 kilometara duboko u izraelskoj teritoriji. Kako za B92 prenosi Dejvid Kvin iz fondacije Tompson, sukobi se pojačavaju. "Ima nepotvrđenih izveštaja, naglašavam da su nepotvrđeni, da je Hezbolah pogodio izraelski avion F16. Lokalna libanska televizija pušta snimke ispaljene rakete koja pogađa nešto u vazduhu, a zatim se vidi veliki plamen na nebu. Ministar odbrane Izraela demantovao je da je bilo šta pogođeno. Ovde danas boravi specijalna tročlana delegacija Ujedinjenih nacija, koja je razgovarala s premijerom Libana Faudom Saniorom i liderom pokreta Amau i predsednikom Skupštine Nabihom Berijem, bliskim s Hezbolahom. U kratkoj izjavi specijalni predstavnik UN za Bliski istok Rog Larson rekao je da su razgovori bili plodni. Planovi za evakuaciju sprovode se od jutros. Jedan kanadski ratni brod jutros je pristao u  bejrutsku luku, a za njim je došao i trajekt, koji su iznajmili Francuzi, da bi pomogli u evakuaciji građana Evropske unije, koji trenutno čekaju u luci. Očekuje se i dolazak premijera Francuske Dominika de Vilpena, koji će pokušati da ubrza pregovore. Oko 40 britanskih državljana, uglavnom starijih i bolesnih, juče je helikopterom evakuisano iz Bejruta", kaže Kvin. 

Novi raketni napad Hezbolaha na Izrael

Najmanje šest osoba je povređeno večeras kada je raketa, koju je ispalila libanska gerliska grupa Hezbolah, eksplodirala u blizini bolnice u gradu Safed na severu Izraela, rekli su lekari. Izraelska vojska saopštila je da su šrapneli rakete pogodili i obližnje zgrade. Lekari tvrde da su dve osobe povređene u bolnici, a četrvoro u njenoj okolini.

Pozivi na smirivanje situacije

Premijer Velike Britanije Toni Bler i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan saglasili su se da bi rasporedivanje međunarodnih snaga u regionu doprinelo smirivanju situacije na Bliskom istoku. "Realnost je da nasilje neće biti zaustavljeno ako mi ne stvorimo uslove da ono bude obustavljeno", rekao je Bler posle razgovora sa Ananom u okviru samita G8. Bler kaže da Britanci ispituju mogućnost otvaranja vazdušnog mosta iz Libana za svoje državljane. "Prioritet je stvaranje uslova za prekid nasilja. Reč je o veoma ozbiljnoj situaciji i biće od suštinske važnosti da uložimo svaki mogući napor da u narednih nekoliko dana stvorimo uslove za prekid nasilja", kaže Bler. Anan je apelovao na Izrael da poštuje međunarodno pravo i da poštedi živote civila. "Mislim da nam je potrebno da se sve strane u sukobu hitno saglase oko prekida neprijateljstava, ali da bi se to uradilo treba dati vremena i prostora diplomatiji da radi, a moj tim će informisati Savet bezbednosti o razvoju događaja", kaže on. Anan je rekao i da UN razmatraju plan evakuacije svojih predstavnika u Libanu.

Kako za B92 javlja Aleksandra Stojanović Godfroa, G8 je u završnom dokumentu danas završenog samita pozvala Hezbolah da oslobodi otete izraelske vojnike i prestane s napadima, a Izrael da zaustavi bombardovanje Palestine i Libana i oslobodi uhapšene libanske ministre i parlamentarce. Izrael je pozvan i da odmeri posledice svojih dejstava.

Premijer Izraela Ehud Olmert usprotivio se slanju međunarodnih snaga u Liban.

Predsednik libanskog parlamenta Nabih Beri rekao je da bi do primirja Hezbolaha i Izraela moglo da dođe u naredna 24 sata. On je objasnio da bi to trebalo da se dogodi uz posredovanje treće strane i da Libanci sada iščekuju dolazak delegacije UN. Ako do primirja ne dođe u naredna 24 sata, celo bliskoistočno područje biće u opasnosti, rekao je on i dodao da bi treća strana, koju nije imenovao, mogla da nadgleda razmenu zatvorenika.

Od početka napada Izraela na Liban ubijena su najmanje 143 libanska civila, a više od 350 je ranjeno.

"Muslimani da podrže Hezbolah"

Vođa libanskog pokreta Hezbolah Šeik Hasan Nasrala pozvao je Arape i muslimane širom sveta da podrže gerilce njegovog pokreta i rekao da se ta grupa bori protiv Izraela u njihovo ime i da je borba tek počela. U govoru koji je prenela Hezbolahova televizija Al Manar, Nasrala je rekao da su gerilci u punoj snazi i da ta grupa nema drugog izbora nego da, pošto je izraelska vojska napala civile u Libanu, gađa raketama izraelski grad Haifu. "Zahvaljujemo Alahu što smo u punoj snazi i moći. Odabraćemo vreme i mesto za bitku i nećemo dopustiti neprijatelju da nametne sredstva, ni mesto gde će upotrebiti svoje oružje. Mi, mudžahedini, smo na jugu Libana i spremni smo za borbu. Žudimo za sukobom“, kaže on.

Nasrala je opovrgao tvrdnje Izraela da je Iran poslao pripadnike svoje elitne Revolucionarne garde da pomogne Hezbolahu u borbi. Vođa Hezbolaha izjavio je i da je obraćanje snimio juče u 13.00, čime je opovrgao tvrdnje da je povređen u bombardovanju glavnog štaba tog pokreta tokom prethodne noći, kao što su tvrdili neki izraelski mediji. Poruka je emitovana šest sati kasnije.

Bušova psovka

Sluèajno? (FoNet)
Predsednik SAD Džordž Buš je u neformalnom razgovoru s premijerom Velike Britanije Tonijem Blerom tokom samita lidera G8 u Sankt Peterburgu, uveren da je mikrofon isključen, zaboravio na diplomatski rečnik i frustraciju zbog krize na Bliskom istoku obeležio psovkom. "Potrebno je ubediti Siriju da natera Hezbolah da prestane da pravi sranja i gotovo", rekao je Buš. Bler, čije se primedbe nisu jasno čule, po svemu sudeći vršio je pritisak na Buša da se što pre pokrene pitanje slanja međunarodnih snaga u bliskoistočni region.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: