Nedelja, 09.04.2006.

09:46

Poplave ugrožavaju Beograd

Poplavni talas koji je već ušao u Srbiji još nije stigao do Beograda, ali visok vodostaj reka već izaziva probleme glavnom gradu.

Izvor: B92

Default images

Iako nadležni tvrde da je sve pod kontrolom, zatvaranje bulevara Vojvode Mišića kod Sajma i najava mogućeg izlivanja Save kod autobuske stanice govore da možda Beograd nije spremno dočekao rast vodostaja. Reka Sava probila je u atmosfersku kanalizaciju i kroz cevi izbila na ulicu.

Ekipe gradskog vodovoda zatvorile su kanalizacione odvode vrećama sa peskom i dotok vode je zaustavljen. Potapanje ove ulice otežalo je komunikaciju sa ostalim delovima grada, ali opasnosti od daljeg plavljenja nema, tvrde nadležni.

Međutim, situacija je dramatična i u Zemunu. Kosa Popovčević živi u kući na Keju oslobođenja od 1992. godine. Iako se njena kuća nalazi nedaleko od Dunava, nije ni sanjala da će Dunav doći kod nje. Voda je poplavila podrum i stigla do električnih instalacija: "Dunav samo što nije ušao u dvorište. Imamo podrum, stalno izbacujemo vodu, svakih pola sata već pet dana." 

Njena komšinica Zorka Bošnjak kaže da je situacija sve gora i da je uplašena. Ona se seća velikih poplava iz 1981. i 1965. godine i kaže da joj situacija slično izgleda i danas: "Opasnost nam preti od izlivanja fekalija, kišnih svodova u Zemunu, pošto su jako loše kanalizacije"

Nivo Dunava i Save i dalje raste brzinom od 1 centimetar na sat i prešao je granicu vanredne odbrane od poplava. Džakovi sa peskom postavljeni su na mnogim lokacijama u gradu, kako bi se sprečilo dalje širenje vode. Počelo je i nasipanje zemlje između Brankovog i tramvajskog mosta, na lokaciji koja je u ovom trenutnku najugroženija. Međutim, Srđan Jovanović iz gradskog štaba za zaštitu od poplava kaže da je situacija pod kontrolom i da su očekivali ovakav razvoj situacije i da ih poplave nisu zatekle nespremnima: "Nije fraza - mi smo spremni da reagujemo. Imam uveravanja stručnjak da da nivo reka neće preliti nasipe. Može da se pojavi kao u bulevaru ili ovde gde će preliti biciklističku stazu, ali mislim da je Beograd zaštićen."

Jovanović kaže da su najugroženiji i dalje Ada ciganlija, zemunski kej, kao i deo Dorćola oko sportskog centra 25.maj. On apeluje na privrednike, ali i na građane iz ugroženih delova grada da se sami organizuju i pripreme za viši vodostaj. "Da sve svoje vredne stvari izmeste iz suterenskih podrumskih prostorija prizemnih prostorija na sigurnije mesto. Ukoliko neko stanuje u suterenu ili podrumskim prostorijama da nadje neki smestaj privremeno dok se ovo ne smiri."

Prema očekivanjima i prognozama vrh poplavnog talas u Beogradu očekuje se sredinom sledeće nedelje, odnosno između 13. i 14. aprila.

Milosavljević: Ugrožena bolnica u Slankamenu

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je da je deo bolničke zgrade u Slankamenu kod Inđije poplavljen, ali da pacijenti smešteni u toj zdravstvenoj ustanovi nisu u opasnosti. Milosavljević je kazao da je pod vodom dvorište bolnice, zbog čega su već iseljeni rentgen, laboratorija, vešeraj i kuhinja, a da u narednim danima sa porastom vodostaja Dunava postoji opasnost da bolnica ostane bez električne energije.

On je kazao da je za sada 150 pacijenata smeštenih u bolnici na sigurnom, a da će u zavisnosti od rasta vodostaja biti odlučeno da li će oni biti premešteni u druge zdravstvene ustanove u Vojvodini i Beogradu.

Prema njegovim rečima, za eventualni smeštaj pacijenata već su pripremljene beogradske bolnice "Sveti Sava", bolnica u Sokobanjskoj, kao i "Selters" u Mladenovcu, dok je služba Hitne pomoći pripravna da bolesnike preveze ako to bude bilo potrebno.

Odbrana Vojvodine

Poplave u Mošorinu (Beta)
Vodostaj Dunava kod Novog Sada jutros je iznosio nešto više od 7 metara. Kulminacija vodostaja očekuje se u utorak, za kada je prognoziran vodostaj od 740 centimetara. 

U pojedim delovima grada sa sremske strane voda je kroz šahtove počela da se izliva u naselja, ali je tokom dana sve preduzeto kako bi se ovaj problem sanirao. Deo lokalnog puta od Petrovaradina ka Sremskoj Kamenici, u podnožju Petrovaradinske tvrđave, zatvoren je danas za saobraćaj, a vojska i građani saniraju posledice proboja vode kroz kanalizacione cevi Tvrđave. Voda je probila u priobalje Tvrdjave, a poplavljen je i deo kasarne i Vojne bolnice, usled podizanja nivoa kanalizacije, izazvanog veoma visokim vodostajem Dunava.

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je građane da se, kao volonteri, uključe u odbranu od mogućih poplava u Vojvodini. Kostreš je naveo da će visok vodostaj trajati do mesec i po dana, zbog čega će se neprestano morati raditi na čuvanju i ojačavanju nasipa.

Dunav je prevazišao granicu vanredne odbrane od poplava kod Novog Sada, Zemuna, Pančeva, Smedereva, Bačke Palanke, Bogojeva, Apatina i Bezdana. Nivo Save je viši od granice vanredne odbrane od poplava u Beogradu, a Tise u Novom Kneževcu i Titelu. To znači da je voda stigla do jednog metra ispod vrha nasipa.

Vodostaj u Bezdanu noćas je prešao očekivani nivo poplavnog talasa i dostigao sedam metara i 34 centimetra. Najkritičnije na toku Dunava je u Beočinu, gde je tokom noći na svaki sat voda nadolazila po 10 centimetara. Naselje 'Dunav' je iseljeno, a građani su svoje stvari preneli u nedovršenu sportsku halu.

Stanje je teško i u Čereviću, gde je, zbog poplavljenog puta, obustavljen saobraćaj prema Iloku i Bačkoj Palanci, a kritično je i u Banoštoru i Suseku, prenosi Tanjug. Timovi su intervenisali na ojačavanju nasipa i u Apatinu kod brodogradilišta 'Napredak' jer je voda počela da curi kroz nasip. Ipak, nadležni kažu da nema mesta panici jer će svako eventualno popuštanje nasipa biti sanirano. Posle današnjeg vrha poplavnog talasa nadležni očekuju stagnaciju na banatskim vodotokovima. 

Direktor Vodoprivrednog preduzeća Zapadna Bačka Vladislav Milošev kaže da nema mesta panici jer će svako eventualno popuštanje nasipa biti sanirano. "Mi smo i dalje u maksimalnom stanju pripravnosti na nasipima koje 24 časa dnevno kontrolišemo i pratimo. Dobra stvar je informacija koju smo dobili od kolega iz Bajske vodoprivrede je prognoza za Budimpeštu da će do 11. aprila da opadne vodostaj za skoro dva metra. Za sada nema nikakvih negativnih posledica", kaže Milošev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: