Štampa o i oko sahrane

Odlaganje sednice glavnog odbora DSS-a, koja je planirana danas, nema veze sa Miloševićem, navode u DSS-u.

Izvor: B92, Beta

Subota, 18.03.2006.

09:44

Default images

Razlog je zauzetost pojedinih funkcionera stranke Vojislava Koštunice, objašnjava Andreja Mladenović, portparol DSS-a, za Danas. Mladenović, koji je i član Gradskog veća Beograda, kaže da koalicionu saradnju DS-a i DSS-a na gradskom i opštinskom nivou u Beogradu neće ugroziti problemi koji su se javili oko sahrane i izlaganja posmrtnih ostataka Miloševića.

Blic piše da će pedesetak najbližih i najlojalnijih ljudi, koje su odabrali članovi porodice Slobodana Miloševića, moći da uđu u dvorište porodične kuće u Požarevcu i prisustvuju sahrani Slobodana Miloševića. Na čelu najlojalnijih saradnika je Milorad Vučelić, koji je i pomagao pri sastavljanju spiska, dok će vrh SPS-a, uključujući i predsednika glavnog odbora i tri potpredsednika, poštu pokojniku odati iza dvorišne kapije. Izvesno je da će partijski drugovi koji su dočekali kovčeg na surčinskom aerodromu biti na tom spisku. 

Mira Marković može da traži odštetu, tvrdi današnja Politika. Supruga pokojnog Slobodana Miloševića može da trazi odštetu u Strazburu zato što se suđenje Miloševiću razvuklo na više od četiri godine. Politika piše da se to odnosi na oko 4.000 evra zato što suđenje nije okončano u skladu sa evropskim odredbama - u razumnom roku, izjavio je Franc Testen, predsednik Vrhovnog suda Slovenije. Presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, sledeći Konvenciju o ljudskim pravima, koju su potpisale sve članice Saveta Evrope, određuju granicu od tri godine kao razuman rok za okončanje suđenja u tezim slučajevima.

Njujork tajms o situaciji u Srbiji

Dok se Beograd priprema za sahranu bivšeg predsednika Srbije i SRJ, vizija koju je on iskoristio da bi došao na vlast takođe deluje mrtvo, piše Njujork tajms.

Postavlja se pitanje da li će Srbija - gde nacionalizam dominira političkim životom - napokon krenuti i prihvatiti mogućnosti za razvoj kroz veze sa ostatkom Evrope ili će se zatrovati osećajem gubitka, oličenim u prizoru bivšeg presednika koji je godinama čamio u stranom sudu do svoje misteriozne smrti, piše list.

Njujork tajms navodi da je posle ratova Srbija prihvatila tranziciju kako bi rešila svoje probleme i izbori pokazuju da je gotovo 60 odsto birača za reforme i integraciju u Evropu, ali da "politiku u zemlji i dalje vode ksenofobične nacionalističke partije". Prozapadni lideri Srbije odbili su da sahrane Miloševića uz državne počasti, ali je njegova smrti bila trenutak za mnoge Srbie da ponovo posete prošlost i svoje tuge i ponovo razmotre zavere porotiv njih umesto da krenu napred.

Mnogi Srbi imaju sličan "opraštajući" stav prema Miloševiću i smatraju da je bivši predsednik pokušavao da odbrani Srbe i da je bio "žrtva stranih sila, tema koja je opsesija za Srbe i koja se ponavljala kroz njihovu istoriju", piše list.

Večer: Duh velikosrpstva još živi

Na hiljade ljudi koji su se proteklih dana opraštali od Slobodana Miloševića pokazuje da duh velikosrpstva još uvek živi, piše mariborski dnevnik "Večer". "Državna zajednica SCG je sa smrću Slobodana Miloševića jednako polarizovana kao i kod njegovog hapšenja: za jedne je heroj, za druge ratni zločinac", konstatuje list.

Ako je neko optimistički mislio "da će Srbi sa smrću Slobodana Miloševića pomesti svoje istorijske zablude, u smislu da su oni uvek žrtve jer pobeđuju u ratovima, a gube u miru, u petak je na beogradskom Dedinju i danas u Požarevcu konstatovao da nije tako i da još neko vreme tako neće biti", piše list.

List dodaje da to važi ne samo za Miloševića, "koji će pre ili kasnije utonuti u istorijski zaborav, već i zbog nekih drugih haških optuženika, koji su još uvek na slobodi". Svoju političku zrelost će građani Srbije i Crne Gore morati da dokazuju još mnogo puta, piše "Večer", a "prvi put kroz dva meseca, kada se birači u Crnoj Gori budu na referendumu odlučivali o otcepljenju od državne zajednice i samostalnoj državi".

"Ako se građani Crne Gore na referendumu odluče da krenu svojim putem, beogradski političari će, ako odluku o tome mirno prihvate, prvi put dokazati da je duh Slobodana Miloševića mrtav", zaključuje "Večer".

“Velikog manipulatora nema, njegovo nasleđe živo”

Odlazak na ispraæaj Miloševiæa
U Srbiji prošlost i dalje određuje budućnosti iako velikog manipulatora Slobodana Miloševića više nema, piše češki dnevnik Mlada fronta Dnes.

Najčitaniji češki list na dan sahrane u dva opširna članka analizira zaostavštinu bračnog para Milošević, naglašavajući pogubnu ulogu njegove supruge Mirjane Marković, uz komentar da je "čak pre nego Milošević na optuženičkoj klupi u Hagu trebalo da se nađe ona".

U drugom članku list analizira atmosferu u Srbiji i traga za odgovorom da li je sa Miloševićem s prostora bivše Jugoslavije nestao poslednji ratni huškač. "Milošević je svoju zemlju sveo na prosjački štap hiperinflacijom, dopustio da po njoj vršljaju ratni profiteri i mafijaši i privredu pretvorio u ruine. Penzionere u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili Užicu osiromašio je toliko da su morali da love među kontejnerima za smeće", piše češki list.

Mlada fronta Dnes ističe da, iako se činilo da je Srbija izručenjem Miloševića Hagu vratila u bocu džina mržnje koga je na slobodu pustio upravo Milošević, njegova smrt pokazuje da u Srbiji i dalje prošlost određuje budućnost. "Svako ko je ovih dana dopustio sebi da tvrdi da je bivši predsednik možda zaista umro od infarkta, ili da ga je prouzrokovao sam zato što je uzimao štetne lekove da prevari tribunal i ode u Moskvu, žigosan je kao izdajica", konstatuje češki list.

Mlada fronta Dnes naglašava da "srpsko pitanje" kojim se intelektualci na tim prostorima bave još od XIX stoleća, još uvek čeka na rasplet. Srbija bi "možda i mogla da ga reši, kada bi odustala od permanentnog osećanja povređenosti. Odnosno od mita da su Srbi mučenici već 600 godina", piše Mlada fronta Dnes.

List zaključuje da je Milošević kao majstorski manipulator i svojom smrću uspeo taj mit da podstakne tezom da je žrtva Haškog tribunala "na kome je suđeno celom srpskom narodu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: