Još jedna žrtva ptičjeg gripa

Jedna Indonežanka koja je živela u Džakarti umrla je od ptičjeg gripa, rekli su danas indonežanski zdravstveni zvaničnici.

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2006.

10:52

Default images

Testovi u lokalnoj bolnici potvrđuju ptičji grip, a ako rezultati budu potvrđeni i u stranim laboratorijama koje priznaje Svetska zdravstvena organizacije, biće proglašena 20 žrtva ptičjeg gripa u Indoneziji. Hariadi Vibisono, šef Odeljenja za kontrolu bolesti koje prenose životinje, u Ministarstvu zdravlja Indonezije, rekao je da je žena umrla u ponedeljak.

Portparol bolnice je izjavio da je preminula bila u kontaktu sa uginulom živinom u svom susedstvu.

Novi slučajevi u Austriji i Rumuniji

U Austriji i Rumuniji danas je zvanično potvrđeno prisustvo ptičijeg gripa, prenose agencije.

Vlasti Austrije su saopštile da je virus ptičjeg gripa registrovan u uzorku jedne uginule kokoške sa jedne farme u Gracu, na jugu Austrije.

Ministarstvo poljoprivrede Rumunije navodi da je virus H5N1 nađen na uzorku jednog uginulog goluba u zabačenom području Konstanta, na jugoistoku Rumunije.

EU odobrila vakcinaciju ptica

Veterinarski stručnjaci Evropske unije odobrili su planove Francuske i Holandije da vakcinišu milione ptica u borbi protiv širenja ptičjeg gripa. Stručnjaci su odobrili planove za vakcinaciju određenih ptica u određenim regionima i ti planovi će biti predmet rigoroznog nadgledanja i obaveznih kontrola, navodi se u saopštenju EU.

Stručnjaci i vlade EU imaju različit stav oko toga da li vakcinacija živine može da pruži zaštitu od virusa H5N1.

Francuska i Holandija su dva najveća proizvođača živine u EU. Holandija je dobila pristanak EU da vakciniše živinu-ljubimce i piliće koji bi mogli da dođu u kontakt s divljim pticama. Vakcinacija će biti dobrovoljna bazi i biće alternativa držanju tih ptica u zatvorenom prostoru.

Francuska će vakcinisati guske i patke u tri oblasti koje se smatraju oblastima visokog rizika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: