Formiran Savet za bezbednost

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela Odluku o obrazovanju Saveta za nacionalnu bezbednost. Tadić: preispitati odluku.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2006.

17:16

Default images

U Savetu za nacionalnu bezbednost su nalaze se predsednik Vlade, potpredsednik Vlade, predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine, republički ministri unutrašnjih poslova i pravde, ministar spoljnih poslova SCG, ministar odbrane SCG, direktor Bezbednosno-informativne agencije, načelnik Generalštaba i rukovodioci vojnih službi i službe SID Ministarstva spoljnih poslova.

Sednicu Saveta zajednički sazivaju predsednik Vlade i predsednik Republike, koji i zajednički predlažu dnevni red sednice. Sednicama Saveta naizmenično predsedavaju predsednik Vlade i predsednik Republike.

Na sednici Vlade je doneta Odluka o obrazovanju Sekretarijata Tima za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije. Sekretarijat Tima će pružati administartivno-tehničku podršku Timu za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije.

Preispitati odluku

Samo što se osušilo mastilo na odluci Vlade Srbije da se ponovo formira Savet za nacionalnu bezbednost, predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je od kabineta Vojislava Koštunice da preispita svoju odluku. Tadić tvrdi da Vlada nije suštinski zainteresovana za funkcionalnost ovako važnog tela i da je ono formirano iz marketinških razloga"

Tadić ocenjuje da se sadašnjim rešenjem ne uvažavaju nadležnosti predsednika Republike. S druge strane, novi član saveta ministar pravde Zoran Stojković smatra da je postojeće rešenje dobar kompromis: "Mislim da je čak i ovakav model formiranja saveta sa uključenjem svih bitnih funkcija koje treba da rade na bezbednosti funkcije, uz određivanje kao kopredsednika predsednika Tadića i premijera Koštunice najbolje rešenje, koje je moglo da se napravi u ovim trenucima. S jedne strane da se oda poštovanje predsedniku republike, a s druge strane predsedniku vlade kao nosioca izvršne vlasti koji ima ovlašćenje da traži od organa koji ulaze u sastav saveta da deluju i da rade".

I dok u Tadićevom kabinetu nisu želeli da kometarišu da li bi nezadovoljstvo predsednika Srbije moglo da dovede do blokade Saveta i pre nego što počne sa radom, ministar Stojković smatra da takve opasnosti nema: "Ja mislim da to neće uticati na početak rada same instituciuje i mislim da to ne bi bilo dobro a, kada se vidi koliki je zanačaj saveta ovako beznačajne stvari ne bi trebalo da ugroze rad tog tela".

Vlada smatra da je ova forma najbolja

Vlada smatra da je forma koju je predložila danas najbolje moguće rešenje za takvo telo kakav je Savet za nacionalnu bezbednost. "S obzirom da je u pitanju telo od najveće državne važnosti, smatramo da su svi dobrodošli da učestvuju u radu tog tela i verujemo da će Savet za nacionalniu bezbednost pomoći u rešavanju onoih pitanja koja že biti u njegovoj nadležno", rekao je za B92 Srdjan Djurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: