Argentina Lukića izručuje Hagu

Argentinski sud odobrio je prebacivanje u Tribunal haškog optuženika Milana Lukića, uhapšenog u avgustu u Argentini.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2006.

08:40

Default images

Kako je za AFP rekao sudski izvor koji je želeo da ostane anoniman, sudija argentinskog federalnog suda odlučio je da odobri izručenje Hagu, a ne Srbiji i Crnoj Gori, kako su to zahtevale vlasti u Beogradu. Lukić je neposredno po hapšenju u Buenos Ajresu, izrazio spremnost da ode u Hag, ističući da strahuje za život u slučaju izručenja Beogradu.

Sud u Beogradu prošle godine osudio je Lukića u odsustvu, na 20 godina zatvora za ratne zločine, otmicu, mučenje i ubistvo 16 Muslimana u oktobru 1992. godine u Sjeverinu. Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić kaže da je ovakva odluka Argentinskog suda očekivana: " Mi smo u formalno-pravnom smislu podneli zahtev za ekstradiciju Milana Lukića SCG zbog završetka krivičnog postupka koji se vodi pred našim sudovima, ali smo takođe i u zahtevu za njegovo izručenje vrlo jasno naznačili da Haški tribunal ima prioritet u odnosu na naš zahtev, te smo na taj način praktično i mi sugerisali da on bude prebačen u Hag, umesto u SCG."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: