"Eide je trebalo da bude oštriji"

Savetnik Vojislava Koštunice, Vladeta Janković, kaže da bi odluka o početku pregovora o Kosovu mogla biti doneta 25. oktobra.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 09.10.2005.

09:33

Default images

Savetnik premijera Srbije, Vladeta Janković, za B92 kaže da nije bilo dovoljno vremena za bliže upoznavanje sa izveštajem Kaija Eidea, ali da letimičan pogled pokazuje da su u njemu pobrojani svi nedostaci prilika na Kosovu i neispunjenost standarda.

Janković kaže da je "sa našeg stanovišta Eide mogao biti potpuniji i oštriji u toj oceni, ali da iz onoga što je naveo proizilazi dosta neočekivan zaključak da sa pregovorima treba početi odmah": "Prostije rečeno, preovladala je strategija 'standardi i status', umesto one nekadašnje 'standardi, pa status'. Sledeći korak je da Savet bezbednosti razmotri izveštaj i da odluči o preporuci generalnog sekretara Kofija Anana - hoće li pregovori početi, kada će početi i ko će biti glavni pregovarač."

Savetnik Borisa Tadića za politička pitanja Leon Kojen ocenio je da Srbija nema razloga da bude zadovoljna izveštajem Eidea, ali je naveo da on sadrži i "dosta trezvenih razmišljanja i razumnih preporuka".

Koen je izjavio Beti da Eideov izveštaj, u celini gledano, pre svega pokazuje "koliko će našoj strani biti teško da na pregovorima o Kosovu odbrani vitalne nacionalne i državne interese". On je ocenio da nezadovoljstvo Srbije Eideovim izveštajem ne dolazi samo zbog preporuke da otpočnu pregovori o budućem statusu Kosova, jer se to i očekivalo: "Neugodno iznenađenje predstavljaju mnoge ocene u Eideovom izveštaju, koje prelaze preko ključnih činjenica ili ih predstavljaju na potpuno neadekvatan način", rekao je Kojen. 

Predsednik Socijaldemokratske partije i bivši šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović ocenio je da će, ukoliko Beograd ozbiljnije ne nastupi u pripremi za pregovore o budućem statusu Kosova, rešenje za Kosovo biti "uslovna nezavisnost", pa i više od nje.

Na konferenciji za novinare SDP-a, Čović je kritikovao politiku Vlade Srbije pred početak pregovora, koji je na osnovu izveštaja Kaija Eidea, preporučio generalni sekretar UN Kofi Anan. Čović je preporučio vlastima u Beogradu da pozovu Eidea da dođe u Beograd, da bi se od njega dobila pojašnjenja izveštaja i procesa koji predstoji, kao i da bi se s njim "zadržao konstruktivan odnos".

Čović je negodovao zbog ponašanja zvaničnika Beograda u "presudnoj, završnoj fazi" rešavanja pitanja Kosova, ocenjujući da je vreme da se postavi aktivna državna politika za Kosovo, a ne da se vrši politička zloupotreba tog pitanja "davanjem patriotskih izjava".

Pregovarački tim i dalje nepoznat

Vladeta Janković kaže da će pregovori o statusu Kosova trajati nekoliko meseci i da je nezamislivo da premijer Vojislav Koštunica stalno bude na čelu državne delegacije, zbog svakodnevnih poslova koje ima.

"Moguće je da se  Koštunica pojavi ne čelu državnog pregovaračkog tima o konačnom statusu Kosova na početku tih pregovora i u ključnim trenucima, ali ne verujem da će ga predvoditi, zbog obaveza koje ga u zemlji pritiskaju", rekao je Janković.

Kosovski političari nedavno si predstavili svoj pregovarački tim, dok sastav regovarača na strani Srbije i dalje nije poznat.

Metjuz: Potrebna nova rezolucija

Bivši prvi zamenik šefa UNMIK-a na Kosovu Geri Metjuz ocenio je da će Savet bezbednosti UN morati da preduzme akciju da donese novu rezoluciju o Kosovu ili da izmeni Rezoluciju 1244 koja definiše privremeno rešenje.

Preporuka Generalnog sekretara UN Kofija Anana o početku pregovora o konačnom statusu ne bi trebalo da je iznenađenje za bilo koju stranu, jer je od uspostavljanja misije UN na Kosovu prošlo šest godina i bilo je jasno da su okviri definisani Rezolucijom 1244 privremeno rešenje, ocenio je Metjuz za Glas Amerike.

Metjuz je rekao da će pregovori morati da se bave preostalim važnim problemima koji nisu rešeni - pitanjima regionalne stabilnosti, ekonomske i političke održivosti Kosova, kao i poštovanja prava etničkih manjina.

"Naravno tu je veoma važno pitanje manjina, pre svega srpske manjine, ali i drugih zajednica na Kosovu. To pitanje će biti vrlo istaknuto u razgovorima. Onda je tu čitav niz pitanja kako, u slučaju nezavisnosti Kosova, definisati njegov teritorijalni integritet. To se odnosi na pitanje nacionalnosti. Međutim, izvesno je da ne želite da formirate nešto što će od samog početka imati manjkavosti. Drugim rečima, ne želite da uspostavite disfunkcionalne entitete u jednoj manjoj suverenoj državi", ocenio je Metjuz.

Britanski analitičari o izveštaju Eidea

Izveštaj Kaija Eidea o stanju na Kosovu, na osnovu kojeg je odlučeno da uskoro počnu pregovori o statusu Kosova, poziva članice Saveta Bezbednosti UN da budu vrlo oprezne i sadrži ocenu da su traženi demokratski standardi trenutno primenjeni "neujednačeno". O tom delu Eideovog izveštaja od 16 strana, koji ima i četiri uvodne strane za srpsko odeljenje BBC-ja, govorio je britanski analitičar balkanske politike, publicista Tim Džuda.

"On konkretno koristi reč 'neujednačeni' kad govori o sprovedenosti standarda. Pri tom govori i vrlo kritično, posebno o odnosu prema manjinama... pre svega prema Srbima. Uprkos tome, Eide u izveštaju kaže i da nijedan budući trenutak neće biti dobar za rešavanje pitanja budućeg statusa Kosova. Imajući to u vidu, ukupna procena stanja dovela ga je do zaključka da preporuči generalnom sekretaru UN da otpočne proces određivanja budućeg statusa", smatra Džuda.

Džuda kaže i da u izveštaju koji je predao Eide kaže da,ma kakav bio budući status Kosova, međunarodna zajednica mora da osigura da to ne bude "neuspeli status". “Uz to, prema Eideovom izveštaju, početak pregovora o budućem statusu ne znači ulazak u poslednju fazu, već u sledeću fazu procesa. Interesantno je da se u izveštaju nigde ne pominje reč "krajnji" status, već se govori samo o "budućem" statusu Kosova”, rekao je Tim Džuda za BBC.

I drugi britanski poznavalac balkanske politike Miša Gleni za BBC na srpskom kaže da diplomate zemalja Kontakt-grupe nezvanično govore da će pregovarački okvir biti 'kako doći do nezavisnog Kosova' i dodaje da su diplomate svesne da Srbija jednostavno ne želi da otpiše još jedan deo teritorije za koji misli da joj pripada.

"Zato, ako žele da Srbija na to pristane, a to bi bilo vrlo važno za međunarodnu zajednicu, i ona je toga svesna, mora se pre svega izbeći rešenje koje bi bilo nametnuto Srbiji. Ako je cilj da se izbegne nametanje rešenja Srbiji i da ona pristane na nezavisno Kosovo, to onda znači da se mora smisliti podsticaj za Srbiju da bi pristala. U ovom trenutku, niko nije smislio dovoljno dobar podsticaj koji bi ubedio vladu u Beogradu da prihvati nezavisnost Kosova,"ocena je analitičara Miše Glenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: