Nedelja, 09.10.2005.

09:33

"Eide je trebalo da bude oštriji"

Savetnik Vojislava Koštunice, Vladeta Janković, kaže da bi odluka o početku pregovora o Kosovu mogla biti doneta 25. oktobra.

Izvor: B92

"Eide je trebalo da bude oštriji" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

DJ

pre 18 godina

O kakvom to podsticaju Srbiji prica G-din Misa Glen? Hteli mi to da prihvatimo ili ne, bilo to pravedno ili ne, Srbija je porazena strana u ratovima od 1990 pa nadalje. Bez povlacenja bilo kakvih sustinskih paralela, treba se setiti dali je postojao bilo kakav "podsticaj" Nemackoj, Austriji, Japanu ili Turskoj posle njihovih poraza u ratovima 20 veka. Na zalost tu smo gde smo, i "zanjemo ono sto smo posejali". Politika Slobodana Milosevica i on sam su bili ikona za ogromnu vecinu Srba. Sada se moraju trpeti posledice te idiotske politike i izbora srpskog naroda. Tako ce Kosmet biti uslovno / bezuslovno / privremeno / povremeno / zavisno / nezavisno, ali sigurno jos puno puno godina, decenija, mozda i vekova van granica bilo kakve srpske drzave.

David

pre 18 godina

Velika je sramota i tragediaja kako se Srbija priprema za pregovore. Srpska vlada ne daje veliku vaznost predlogu "(ne)zavisno Kosovo" od Srbije. Ja mislim nije vazno buduce ime i opis statusa. Mnogo je vaznije da se normaliziju stvari, da Srbi i Crnogoroci dobiju garancije i prava da aktivno grade buducnost Kosova sa Albancima. Crkva mora da se otrezni i pocne realno da misli bez snova koji su bili deo Milosevicevskog sistema. Isto Srpska vlada treba da uvazi razloga zasto Alabanci zele (ne)zavisnost od Srbija.

carli

pre 18 godina

Finac je preterao. Sta je sve rekao Marek Novicki, sto u ime UN prati situaciju na Kosovu, da nema postovanja ljudskih prava, pod zastavom UN. Ko govori istinu Ejde ili Novicki.

Mita Dean Mladenovic

pre 18 godina

Vreme za krajni racun ukratko:
-podela Kosova i referendum u Republici Srpskoj i prikjucenje matici Srbiji.
Crna Gora je slobodna da ode sa svojim plemenskim vodjom.
Nista manje od toga...iako me necemo videti EU pre solidne 2020-e(plus).
Zar mislite da ce Hrvatska kao clan EU(2009,10-a) da kaze 'da' za nas ulazak pre nego sto joj platimo sve sto su i ce izmisliti. Nece trebati da glume 'dobrog decka' kao sada, jer ce biti punopravan clan Unije pa cemo tada videti kako su 'dobrosusedski' prema Srbiji.

Bogdan

pre 18 godina

Cinjenica je da je na Kosovu i Metohiji Albansko stanovnistvo u vecini i da se zaista moraju voditi racuna o interesima vecine,ali isto tako se nesm zaboraviti da je to situacija danas.Da li ce se demografski odnosi tamo menjati u narednim godinama i kako ostaje da se vidi.Ali dugorocne odluke,kao npr nezavisnost,zasnovane samo na trenutnom stanju ne mogu doneti nista dobro.Obrazovanje nacjonalnih drzava je poodavno zavrseno i stvaranje novih drzava bi danas bilo besmisleno,pogotovu kada uzmemo u obzir danasnje kretanje stanovnistva.

Bajramovic

pre 18 godina

Molim sve one koji vole mir i spremni su da podele poslednji zalogaj sa komsijom bez obzira nacionalnosti i vjere da sjedu i da razmisljaju o zlocinima koji su pocinili ljudi bez Uma, Batajnica, Hladnjace, Mackatica i Masovne grobnice, pa tek onda da pitaju sam sebe; dali bih albanci sa kosova bili spremni da jos jednom ukusaju srbsko nasile? Albanci nato nece nikada vise pristati jer i danas vecina politikana srbije nisu nikakvi demokrati, primer Tadic bio u kosovo i deli srbske zastave umest da objasni ljudima da uzimaju njihovo mesto u Kosovske institucije i da saradzuju sa komsijama kratko receno da se pomire sa realitetom, jer na kraju o kosovu nemoze niko drugi da odluci osim naroda koji u nju zivi.

Dule

pre 18 godina

Stav medjunarodne zajednice se moze svesti na sledece: Albanci zele nezavisnost i dobice je, tu dileme nema; samo je pitanje kako to servirati nama u Srbiji.
Da stvar bude jos interesantnija, Srbiji apsolutno ne odgovara da u svom sastavu ima Kosovo. Sta ce nam jos milion nezaposlenih? Sta ce nam jos 20% divergentnih interesa u skupstini? Zar nismo dovoljno podeljeni i razjedinjeni?
Jedino resenje koje bi donekle zadovoljilo obe strane je uslovna nezavisnost sa korekcijom granica. Neka sever Kosova ostane u Srbiji, a delovi opstina Bujanovac i Presevo na Kosovu. Albanci neka pokazu da su drzavotvorna odgovorna nacija: neka postuju nase svetinje, omoguce slobodan zivot Srbima koji ostanu dole, kazne svaki dosadasnji zlocin nad Srbima i svaki buduci pokusaj napada na Srbe. Mi takodje treba da pokazemo da smo odgovorna nacija: Albancima koji ostanu u Srbiji da omogucimo sva ljudska prava, i iznad svega da kaznimo sve zlocine koji su pocinjeni na Kosovu za vreme NATO bombardovanja. I onda da mozemo jedni drugima da pogledamo u oci za 20 godina i kazemo - dobar dan, komsija.
Od mitova i legendi zivota nema. Potrebno je da i jedni i drugi popuste i da se realno i posteno dogovorimo.

Tacka Prevare

pre 18 godina

Eide je podneo jedan sasvim korektan izvestaj, ne mislim da bi trebalo ostrije... Ali me najvise cudi Vladeta Jankovic koji smatra da je Eidov zakljucak da pregovori pocnu neocekivan. Svo vreme se pricalo da ce ova i sledeca godina biti odlucujuca za status Kosova a oni se opet cude. Mora da Kostunica ponovo nije obavesten?! Sramno je da se jos ne zna sastav tima. Jos ako Kostunica bude na celu na pocetku pregovora bojim se da ce se istorija iz vremena Slobe ponoviti. Ljajic je sinoc izjavio kako ce biti tesko jer se obe strane cvrsto drze svojih stavova i ne zele kompromise... jos uvek smatram da je za preds. koordinacionog centra trebalo imenovati gospodina Ljajica jer je zaista jedan od retko razumnih politicara. Ali iz ovoga mi se cini da bi Ljajic pristao na dogovore i kompromise a Kostunica postavljenjem njega nije hteo da rizikuje. A ovako ima Sandu Raskovic-Ivic koja slepo slusa svog vodju jer je samo marioneta...

Voja

pre 18 godina

Sve granice Srbije "nacrtane" su u ratovima, bilo da se radilo o prosirenju teritorije ili njenom gubljenju. Kralj Petar I je osvojio Kosovo 1912., u I Balkanskom ratu, a Zloba ga izgubio 1999., u "Velicanstvenoj pobedi nad NATO-om". Sta reci?

Milos

pre 18 godina

Zapadu nikada nije bilo vazno da li ce biti standardi pre statusa ili oboje istovremeno, sve su to bile "zvake za ludake",oni su samo hteli da vide da li na jednoj ili drugoj strani postoje snage koje mogu da nadju neko zajednicko resenje.
Posto su se uverili takvih snaga ni na jednoj strani nema ili su slabasne,resice onako kako oni misle da je najbolje.Lakse im je da se opredele za albansku stranu jer su njeni ciljevi direktno i jasno izrazeni plus tamo ih je 99% Albanaca.
Mi smo produzili sa milosevicevskom politikom ili smo predlagali nesto sto ni nama samima nije jasno kako bi bilo ostvarivo pa cemo tako i proci. Znaju to dobro i Vladeta Jankovic i Leon Kojen ali ne bi bili na savetnickim funkcijama na kojima su da drukcije govore.

Glas razuma

pre 18 godina

Ako vodećim svetskom silama stalo da dođe kompromisa u vezi Kosmeta, kao što pričaju, onda je kompromis moguć.U osnovi ovog procesa će biti decentralizacija.dok će status biti na drugom mestu po mom mišljenju.
Jedino rešenje je podela. To znaju svi,ali se plaše posledica po Makedoniju i BiH,jer je zajednički život srba i albanaca nemoguć.
Ostaje pitanje kako podeliti Kosmet,s obzirom da srpska naselja nisu skoncentrisana na jednom mestu tj homogena su samo severno od reke Ibar. Dok ostatak južno od Ibra,gde su većina preostalih srba bi ostao odsečen. Potrbna je pravedna podela sa što manjim pomeranjem stanovništva,vodeći računa pri tom o 230000 proteranih srba.Nema političara koji će potpisati nezavisnost,pa makar taj dan ušli u EU.
Pregovori će verovatno propasti,ukoliko ne dođe do pravedne podele.Srbi neće da žive pod albancima,niti albanci po srbima i to je suština problema.

Ivan

pre 18 godina

Prvo je bilo da je Kostunica stvoren za velike pregovore gde ce da brani interese srpske drzave a komunalije, strajkovi i ostalo to nije za njega. Sada on, kada napokon ima sansu, ne moze da bude u delegacii zbog obaveza u zemlji ( koje po priznanju njegovog Vladete mu ne leze )?
Vojo ni za sta nisi sposoban i sada si to preko vladete priznao!

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Ako je verovati kontakt grupi, onda ce Srbija, Bugarska, Albanija, Makedonija, Slovenija, i cak Italija, Turska, i Grcka imati svoje predstavnike na ovim pregovorima (ne kao clanice EU, jer ce i EU da ima svoje predstavnike) Kosova sa UN-om. Tako da ne mislim da ce da se Srbija pita toliko koliko misle neki, bice isto kao sto ce turska da trazi prava za tursku nacionalnu manjinu, srbija za srpsku itd...znam da nemamo ostale kolko ja znam ali eto svako izgleda ima neki interes na Kosovo.

mama ludaca

pre 18 godina

Kad bih ja rekla da su stavovi DSS-a arogantni i neutemeljeni u stvarnosti, koga bi to bilo briga?
Prof. Jankovic je ipak samo priuceni diplomata jedne porazene zemlje koja nadmenoscu nista dobro postici nece.

UpROLAZU

pre 18 godina

Ocigledno da se zapadnim silama zuri da zatvore ovo odvratno Balkansko poglavlje, zato su svi zateceni, i Kosovari i Srbi podjednako... (NE)Uslovna nezavisnost Kosova je prema svim prognozama verovatan ishod, medjutim sta posle toga, kako ce se odvijati odnosi Srpske i Albanske Nacije??!!
Kosovarima je preko potrebna komunikacija prema Severu i Istoku, zato zele da produze autoput Drac-Tirana - Prishtina-Merdare sve do Nisa(Fatos Nano 2004 godine). Srbiji treba novi izlaz na more, tu se mogu napraviti neki resavajuci simbioticni potezi izmedju Srba i Albanaca, nadam se da mnogi pametni politicari, ekonomisti i analiticari rade na tome da pazljivo identifikuju sve moguce elemente koji nas spajaju na ovim prostorima.

EKSER/ DAYTONA

pre 18 godina

oœtrije!!! pa zato je srbijanska i drzava politika doziveli su trgediju na Kosovu i veliko nepoverenje u albanskom narodu jer uvek su se oœtro odnosili prema njima.. nista nisu naucili srpski politicari da oœtrinom diktaturom nista nece dobroga da ocekuje.

milan-vp

pre 18 godina

A moj letimican pogled na Vas, zajedno sa V.Kostunicom, pokazuje ne samo nedostatke prilika u Srbiji, nego ima ukus krivicnog gonjenja zbog izdaje i srpskog Naroda i Gradjana u celini i to mnogo ranije nego sto ste sada lupili celom o granicni kamen izmedju Kosova i Srbije.

zake

pre 18 godina

a onda ode Kosovo. Sramota. Bolje je da napravite pregovaracki tim i spremno docekate pregovore, nego sto se cudite delima drugih. Radite nesto!! Otice nam Kosovo "kao rukom" a da niko nece biti ni svestan!

poznavalac

pre 18 godina

Pregovori ce poceti uskoro i nasa vlada mora da ima jasne ciljeve i dogovor svih stranaka oko tog pitanja, jedinstven stav. valjda smo shvatili kroz noviju istoriju da ako nam poruce da ce nekog dogadjaja biti u buducnosti, bombardovanja, slanja u Hag, uvodjenje sankcija, itd, da se onda to i uradi bez da se odlaze. Tako funkcionise SAD, UN kao njihov servis i nase je da pratimo "putokaze" koji nam se salju i da vidimo maksimum koji mozemo izvudi iz ove price. Cinjenicno stanje je da je Kosovo poodvano Albansko i da odluce da nam ga vrate ne znam sta bi radili tamo osim opet nekog novog rata saAlbancima. DA ne govorim o problemima sa kriminalom, sa neplacanjem racuna i poreza od strane Albanaca, sa otvorenom mrznjom i drugim problemima sa kojima smo bili suoceni zadnjih 50 godina. Tako da nam je u interesu da oni dobiju autonomiju, neku uslovnu nezavisnost a da Srbi koji zive tamo ili koji hoce da se vrate dobiju svoje enklave gde ce sami odlucivati kako ce ziveti. Znaci strategija mora biti spremna, da ne bude nismo znali da ce tako brzo pregovori i slicno. Znamo sta nam se desavalo kada smo bili spori ili kada smo pogresno reagovali.

Momčilo Vasić

pre 18 godina

Boli me želudac kada god pročitam nešto od mudrijaša vezanih i povezanih sa ovom "pritvorskom vladom", kada neko ko je totalno nekompetentan, bez elementarnog znanja - a o autoritetu da i ne govorimo, kada kao ovaj jadni Vladeta ovako "iz dna duše", ako je ima, odvali: "letimičnim pogledom...". Joj, gore visoko, dole tvrdo - pa mora narod ovakve "mudrosti" da sluša! Slika i prilika "brige" ove interesne družine - koji i o Kosmetu pričaju na osnovu "letemičnog zapažanja", "letimičnih pogleda"... V. Janković ovako o mojoj kući u Goraždevcu, o mojem groblju gde mi leže preci, "o kolevci Srpstva" - kako je i sam znao nekada da kaže.
Pusti Kosmet, siroti Vladeta, to prevazilazi pojmovne i sve ostale mogućnosti i Tvoje i onih koje takav savetuješ!

poznavalac

pre 18 godina

Pregovori ce poceti uskoro i nasa vlada mora da ima jasne ciljeve i dogovor svih stranaka oko tog pitanja, jedinstven stav. valjda smo shvatili kroz noviju istoriju da ako nam poruce da ce nekog dogadjaja biti u buducnosti, bombardovanja, slanja u Hag, uvodjenje sankcija, itd, da se onda to i uradi bez da se odlaze. Tako funkcionise SAD, UN kao njihov servis i nase je da pratimo "putokaze" koji nam se salju i da vidimo maksimum koji mozemo izvudi iz ove price. Cinjenicno stanje je da je Kosovo poodvano Albansko i da odluce da nam ga vrate ne znam sta bi radili tamo osim opet nekog novog rata saAlbancima. DA ne govorim o problemima sa kriminalom, sa neplacanjem racuna i poreza od strane Albanaca, sa otvorenom mrznjom i drugim problemima sa kojima smo bili suoceni zadnjih 50 godina. Tako da nam je u interesu da oni dobiju autonomiju, neku uslovnu nezavisnost a da Srbi koji zive tamo ili koji hoce da se vrate dobiju svoje enklave gde ce sami odlucivati kako ce ziveti. Znaci strategija mora biti spremna, da ne bude nismo znali da ce tako brzo pregovori i slicno. Znamo sta nam se desavalo kada smo bili spori ili kada smo pogresno reagovali.

zake

pre 18 godina

a onda ode Kosovo. Sramota. Bolje je da napravite pregovaracki tim i spremno docekate pregovore, nego sto se cudite delima drugih. Radite nesto!! Otice nam Kosovo "kao rukom" a da niko nece biti ni svestan!

Momčilo Vasić

pre 18 godina

Boli me želudac kada god pročitam nešto od mudrijaša vezanih i povezanih sa ovom "pritvorskom vladom", kada neko ko je totalno nekompetentan, bez elementarnog znanja - a o autoritetu da i ne govorimo, kada kao ovaj jadni Vladeta ovako "iz dna duše", ako je ima, odvali: "letimičnim pogledom...". Joj, gore visoko, dole tvrdo - pa mora narod ovakve "mudrosti" da sluša! Slika i prilika "brige" ove interesne družine - koji i o Kosmetu pričaju na osnovu "letemičnog zapažanja", "letimičnih pogleda"... V. Janković ovako o mojoj kući u Goraždevcu, o mojem groblju gde mi leže preci, "o kolevci Srpstva" - kako je i sam znao nekada da kaže.
Pusti Kosmet, siroti Vladeta, to prevazilazi pojmovne i sve ostale mogućnosti i Tvoje i onih koje takav savetuješ!

milan-vp

pre 18 godina

A moj letimican pogled na Vas, zajedno sa V.Kostunicom, pokazuje ne samo nedostatke prilika u Srbiji, nego ima ukus krivicnog gonjenja zbog izdaje i srpskog Naroda i Gradjana u celini i to mnogo ranije nego sto ste sada lupili celom o granicni kamen izmedju Kosova i Srbije.

EKSER/ DAYTONA

pre 18 godina

oœtrije!!! pa zato je srbijanska i drzava politika doziveli su trgediju na Kosovu i veliko nepoverenje u albanskom narodu jer uvek su se oœtro odnosili prema njima.. nista nisu naucili srpski politicari da oœtrinom diktaturom nista nece dobroga da ocekuje.

UpROLAZU

pre 18 godina

Ocigledno da se zapadnim silama zuri da zatvore ovo odvratno Balkansko poglavlje, zato su svi zateceni, i Kosovari i Srbi podjednako... (NE)Uslovna nezavisnost Kosova je prema svim prognozama verovatan ishod, medjutim sta posle toga, kako ce se odvijati odnosi Srpske i Albanske Nacije??!!
Kosovarima je preko potrebna komunikacija prema Severu i Istoku, zato zele da produze autoput Drac-Tirana - Prishtina-Merdare sve do Nisa(Fatos Nano 2004 godine). Srbiji treba novi izlaz na more, tu se mogu napraviti neki resavajuci simbioticni potezi izmedju Srba i Albanaca, nadam se da mnogi pametni politicari, ekonomisti i analiticari rade na tome da pazljivo identifikuju sve moguce elemente koji nas spajaju na ovim prostorima.

mama ludaca

pre 18 godina

Kad bih ja rekla da su stavovi DSS-a arogantni i neutemeljeni u stvarnosti, koga bi to bilo briga?
Prof. Jankovic je ipak samo priuceni diplomata jedne porazene zemlje koja nadmenoscu nista dobro postici nece.

Ivan

pre 18 godina

Prvo je bilo da je Kostunica stvoren za velike pregovore gde ce da brani interese srpske drzave a komunalije, strajkovi i ostalo to nije za njega. Sada on, kada napokon ima sansu, ne moze da bude u delegacii zbog obaveza u zemlji ( koje po priznanju njegovog Vladete mu ne leze )?
Vojo ni za sta nisi sposoban i sada si to preko vladete priznao!

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Ako je verovati kontakt grupi, onda ce Srbija, Bugarska, Albanija, Makedonija, Slovenija, i cak Italija, Turska, i Grcka imati svoje predstavnike na ovim pregovorima (ne kao clanice EU, jer ce i EU da ima svoje predstavnike) Kosova sa UN-om. Tako da ne mislim da ce da se Srbija pita toliko koliko misle neki, bice isto kao sto ce turska da trazi prava za tursku nacionalnu manjinu, srbija za srpsku itd...znam da nemamo ostale kolko ja znam ali eto svako izgleda ima neki interes na Kosovo.

Milos

pre 18 godina

Zapadu nikada nije bilo vazno da li ce biti standardi pre statusa ili oboje istovremeno, sve su to bile "zvake za ludake",oni su samo hteli da vide da li na jednoj ili drugoj strani postoje snage koje mogu da nadju neko zajednicko resenje.
Posto su se uverili takvih snaga ni na jednoj strani nema ili su slabasne,resice onako kako oni misle da je najbolje.Lakse im je da se opredele za albansku stranu jer su njeni ciljevi direktno i jasno izrazeni plus tamo ih je 99% Albanaca.
Mi smo produzili sa milosevicevskom politikom ili smo predlagali nesto sto ni nama samima nije jasno kako bi bilo ostvarivo pa cemo tako i proci. Znaju to dobro i Vladeta Jankovic i Leon Kojen ali ne bi bili na savetnickim funkcijama na kojima su da drukcije govore.

Tacka Prevare

pre 18 godina

Eide je podneo jedan sasvim korektan izvestaj, ne mislim da bi trebalo ostrije... Ali me najvise cudi Vladeta Jankovic koji smatra da je Eidov zakljucak da pregovori pocnu neocekivan. Svo vreme se pricalo da ce ova i sledeca godina biti odlucujuca za status Kosova a oni se opet cude. Mora da Kostunica ponovo nije obavesten?! Sramno je da se jos ne zna sastav tima. Jos ako Kostunica bude na celu na pocetku pregovora bojim se da ce se istorija iz vremena Slobe ponoviti. Ljajic je sinoc izjavio kako ce biti tesko jer se obe strane cvrsto drze svojih stavova i ne zele kompromise... jos uvek smatram da je za preds. koordinacionog centra trebalo imenovati gospodina Ljajica jer je zaista jedan od retko razumnih politicara. Ali iz ovoga mi se cini da bi Ljajic pristao na dogovore i kompromise a Kostunica postavljenjem njega nije hteo da rizikuje. A ovako ima Sandu Raskovic-Ivic koja slepo slusa svog vodju jer je samo marioneta...

Voja

pre 18 godina

Sve granice Srbije "nacrtane" su u ratovima, bilo da se radilo o prosirenju teritorije ili njenom gubljenju. Kralj Petar I je osvojio Kosovo 1912., u I Balkanskom ratu, a Zloba ga izgubio 1999., u "Velicanstvenoj pobedi nad NATO-om". Sta reci?

Dule

pre 18 godina

Stav medjunarodne zajednice se moze svesti na sledece: Albanci zele nezavisnost i dobice je, tu dileme nema; samo je pitanje kako to servirati nama u Srbiji.
Da stvar bude jos interesantnija, Srbiji apsolutno ne odgovara da u svom sastavu ima Kosovo. Sta ce nam jos milion nezaposlenih? Sta ce nam jos 20% divergentnih interesa u skupstini? Zar nismo dovoljno podeljeni i razjedinjeni?
Jedino resenje koje bi donekle zadovoljilo obe strane je uslovna nezavisnost sa korekcijom granica. Neka sever Kosova ostane u Srbiji, a delovi opstina Bujanovac i Presevo na Kosovu. Albanci neka pokazu da su drzavotvorna odgovorna nacija: neka postuju nase svetinje, omoguce slobodan zivot Srbima koji ostanu dole, kazne svaki dosadasnji zlocin nad Srbima i svaki buduci pokusaj napada na Srbe. Mi takodje treba da pokazemo da smo odgovorna nacija: Albancima koji ostanu u Srbiji da omogucimo sva ljudska prava, i iznad svega da kaznimo sve zlocine koji su pocinjeni na Kosovu za vreme NATO bombardovanja. I onda da mozemo jedni drugima da pogledamo u oci za 20 godina i kazemo - dobar dan, komsija.
Od mitova i legendi zivota nema. Potrebno je da i jedni i drugi popuste i da se realno i posteno dogovorimo.

Glas razuma

pre 18 godina

Ako vodećim svetskom silama stalo da dođe kompromisa u vezi Kosmeta, kao što pričaju, onda je kompromis moguć.U osnovi ovog procesa će biti decentralizacija.dok će status biti na drugom mestu po mom mišljenju.
Jedino rešenje je podela. To znaju svi,ali se plaše posledica po Makedoniju i BiH,jer je zajednički život srba i albanaca nemoguć.
Ostaje pitanje kako podeliti Kosmet,s obzirom da srpska naselja nisu skoncentrisana na jednom mestu tj homogena su samo severno od reke Ibar. Dok ostatak južno od Ibra,gde su većina preostalih srba bi ostao odsečen. Potrbna je pravedna podela sa što manjim pomeranjem stanovništva,vodeći računa pri tom o 230000 proteranih srba.Nema političara koji će potpisati nezavisnost,pa makar taj dan ušli u EU.
Pregovori će verovatno propasti,ukoliko ne dođe do pravedne podele.Srbi neće da žive pod albancima,niti albanci po srbima i to je suština problema.

Bajramovic

pre 18 godina

Molim sve one koji vole mir i spremni su da podele poslednji zalogaj sa komsijom bez obzira nacionalnosti i vjere da sjedu i da razmisljaju o zlocinima koji su pocinili ljudi bez Uma, Batajnica, Hladnjace, Mackatica i Masovne grobnice, pa tek onda da pitaju sam sebe; dali bih albanci sa kosova bili spremni da jos jednom ukusaju srbsko nasile? Albanci nato nece nikada vise pristati jer i danas vecina politikana srbije nisu nikakvi demokrati, primer Tadic bio u kosovo i deli srbske zastave umest da objasni ljudima da uzimaju njihovo mesto u Kosovske institucije i da saradzuju sa komsijama kratko receno da se pomire sa realitetom, jer na kraju o kosovu nemoze niko drugi da odluci osim naroda koji u nju zivi.

Mita Dean Mladenovic

pre 18 godina

Vreme za krajni racun ukratko:
-podela Kosova i referendum u Republici Srpskoj i prikjucenje matici Srbiji.
Crna Gora je slobodna da ode sa svojim plemenskim vodjom.
Nista manje od toga...iako me necemo videti EU pre solidne 2020-e(plus).
Zar mislite da ce Hrvatska kao clan EU(2009,10-a) da kaze 'da' za nas ulazak pre nego sto joj platimo sve sto su i ce izmisliti. Nece trebati da glume 'dobrog decka' kao sada, jer ce biti punopravan clan Unije pa cemo tada videti kako su 'dobrosusedski' prema Srbiji.

Bogdan

pre 18 godina

Cinjenica je da je na Kosovu i Metohiji Albansko stanovnistvo u vecini i da se zaista moraju voditi racuna o interesima vecine,ali isto tako se nesm zaboraviti da je to situacija danas.Da li ce se demografski odnosi tamo menjati u narednim godinama i kako ostaje da se vidi.Ali dugorocne odluke,kao npr nezavisnost,zasnovane samo na trenutnom stanju ne mogu doneti nista dobro.Obrazovanje nacjonalnih drzava je poodavno zavrseno i stvaranje novih drzava bi danas bilo besmisleno,pogotovu kada uzmemo u obzir danasnje kretanje stanovnistva.

carli

pre 18 godina

Finac je preterao. Sta je sve rekao Marek Novicki, sto u ime UN prati situaciju na Kosovu, da nema postovanja ljudskih prava, pod zastavom UN. Ko govori istinu Ejde ili Novicki.

David

pre 18 godina

Velika je sramota i tragediaja kako se Srbija priprema za pregovore. Srpska vlada ne daje veliku vaznost predlogu "(ne)zavisno Kosovo" od Srbije. Ja mislim nije vazno buduce ime i opis statusa. Mnogo je vaznije da se normaliziju stvari, da Srbi i Crnogoroci dobiju garancije i prava da aktivno grade buducnost Kosova sa Albancima. Crkva mora da se otrezni i pocne realno da misli bez snova koji su bili deo Milosevicevskog sistema. Isto Srpska vlada treba da uvazi razloga zasto Alabanci zele (ne)zavisnost od Srbija.

DJ

pre 18 godina

O kakvom to podsticaju Srbiji prica G-din Misa Glen? Hteli mi to da prihvatimo ili ne, bilo to pravedno ili ne, Srbija je porazena strana u ratovima od 1990 pa nadalje. Bez povlacenja bilo kakvih sustinskih paralela, treba se setiti dali je postojao bilo kakav "podsticaj" Nemackoj, Austriji, Japanu ili Turskoj posle njihovih poraza u ratovima 20 veka. Na zalost tu smo gde smo, i "zanjemo ono sto smo posejali". Politika Slobodana Milosevica i on sam su bili ikona za ogromnu vecinu Srba. Sada se moraju trpeti posledice te idiotske politike i izbora srpskog naroda. Tako ce Kosmet biti uslovno / bezuslovno / privremeno / povremeno / zavisno / nezavisno, ali sigurno jos puno puno godina, decenija, mozda i vekova van granica bilo kakve srpske drzave.

poznavalac

pre 18 godina

Pregovori ce poceti uskoro i nasa vlada mora da ima jasne ciljeve i dogovor svih stranaka oko tog pitanja, jedinstven stav. valjda smo shvatili kroz noviju istoriju da ako nam poruce da ce nekog dogadjaja biti u buducnosti, bombardovanja, slanja u Hag, uvodjenje sankcija, itd, da se onda to i uradi bez da se odlaze. Tako funkcionise SAD, UN kao njihov servis i nase je da pratimo "putokaze" koji nam se salju i da vidimo maksimum koji mozemo izvudi iz ove price. Cinjenicno stanje je da je Kosovo poodvano Albansko i da odluce da nam ga vrate ne znam sta bi radili tamo osim opet nekog novog rata saAlbancima. DA ne govorim o problemima sa kriminalom, sa neplacanjem racuna i poreza od strane Albanaca, sa otvorenom mrznjom i drugim problemima sa kojima smo bili suoceni zadnjih 50 godina. Tako da nam je u interesu da oni dobiju autonomiju, neku uslovnu nezavisnost a da Srbi koji zive tamo ili koji hoce da se vrate dobiju svoje enklave gde ce sami odlucivati kako ce ziveti. Znaci strategija mora biti spremna, da ne bude nismo znali da ce tako brzo pregovori i slicno. Znamo sta nam se desavalo kada smo bili spori ili kada smo pogresno reagovali.

zake

pre 18 godina

a onda ode Kosovo. Sramota. Bolje je da napravite pregovaracki tim i spremno docekate pregovore, nego sto se cudite delima drugih. Radite nesto!! Otice nam Kosovo "kao rukom" a da niko nece biti ni svestan!

Momčilo Vasić

pre 18 godina

Boli me želudac kada god pročitam nešto od mudrijaša vezanih i povezanih sa ovom "pritvorskom vladom", kada neko ko je totalno nekompetentan, bez elementarnog znanja - a o autoritetu da i ne govorimo, kada kao ovaj jadni Vladeta ovako "iz dna duše", ako je ima, odvali: "letimičnim pogledom...". Joj, gore visoko, dole tvrdo - pa mora narod ovakve "mudrosti" da sluša! Slika i prilika "brige" ove interesne družine - koji i o Kosmetu pričaju na osnovu "letemičnog zapažanja", "letimičnih pogleda"... V. Janković ovako o mojoj kući u Goraždevcu, o mojem groblju gde mi leže preci, "o kolevci Srpstva" - kako je i sam znao nekada da kaže.
Pusti Kosmet, siroti Vladeta, to prevazilazi pojmovne i sve ostale mogućnosti i Tvoje i onih koje takav savetuješ!

milan-vp

pre 18 godina

A moj letimican pogled na Vas, zajedno sa V.Kostunicom, pokazuje ne samo nedostatke prilika u Srbiji, nego ima ukus krivicnog gonjenja zbog izdaje i srpskog Naroda i Gradjana u celini i to mnogo ranije nego sto ste sada lupili celom o granicni kamen izmedju Kosova i Srbije.

EKSER/ DAYTONA

pre 18 godina

oœtrije!!! pa zato je srbijanska i drzava politika doziveli su trgediju na Kosovu i veliko nepoverenje u albanskom narodu jer uvek su se oœtro odnosili prema njima.. nista nisu naucili srpski politicari da oœtrinom diktaturom nista nece dobroga da ocekuje.

UpROLAZU

pre 18 godina

Ocigledno da se zapadnim silama zuri da zatvore ovo odvratno Balkansko poglavlje, zato su svi zateceni, i Kosovari i Srbi podjednako... (NE)Uslovna nezavisnost Kosova je prema svim prognozama verovatan ishod, medjutim sta posle toga, kako ce se odvijati odnosi Srpske i Albanske Nacije??!!
Kosovarima je preko potrebna komunikacija prema Severu i Istoku, zato zele da produze autoput Drac-Tirana - Prishtina-Merdare sve do Nisa(Fatos Nano 2004 godine). Srbiji treba novi izlaz na more, tu se mogu napraviti neki resavajuci simbioticni potezi izmedju Srba i Albanaca, nadam se da mnogi pametni politicari, ekonomisti i analiticari rade na tome da pazljivo identifikuju sve moguce elemente koji nas spajaju na ovim prostorima.

mama ludaca

pre 18 godina

Kad bih ja rekla da su stavovi DSS-a arogantni i neutemeljeni u stvarnosti, koga bi to bilo briga?
Prof. Jankovic je ipak samo priuceni diplomata jedne porazene zemlje koja nadmenoscu nista dobro postici nece.

Ivan

pre 18 godina

Prvo je bilo da je Kostunica stvoren za velike pregovore gde ce da brani interese srpske drzave a komunalije, strajkovi i ostalo to nije za njega. Sada on, kada napokon ima sansu, ne moze da bude u delegacii zbog obaveza u zemlji ( koje po priznanju njegovog Vladete mu ne leze )?
Vojo ni za sta nisi sposoban i sada si to preko vladete priznao!

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Ako je verovati kontakt grupi, onda ce Srbija, Bugarska, Albanija, Makedonija, Slovenija, i cak Italija, Turska, i Grcka imati svoje predstavnike na ovim pregovorima (ne kao clanice EU, jer ce i EU da ima svoje predstavnike) Kosova sa UN-om. Tako da ne mislim da ce da se Srbija pita toliko koliko misle neki, bice isto kao sto ce turska da trazi prava za tursku nacionalnu manjinu, srbija za srpsku itd...znam da nemamo ostale kolko ja znam ali eto svako izgleda ima neki interes na Kosovo.

Milos

pre 18 godina

Zapadu nikada nije bilo vazno da li ce biti standardi pre statusa ili oboje istovremeno, sve su to bile "zvake za ludake",oni su samo hteli da vide da li na jednoj ili drugoj strani postoje snage koje mogu da nadju neko zajednicko resenje.
Posto su se uverili takvih snaga ni na jednoj strani nema ili su slabasne,resice onako kako oni misle da je najbolje.Lakse im je da se opredele za albansku stranu jer su njeni ciljevi direktno i jasno izrazeni plus tamo ih je 99% Albanaca.
Mi smo produzili sa milosevicevskom politikom ili smo predlagali nesto sto ni nama samima nije jasno kako bi bilo ostvarivo pa cemo tako i proci. Znaju to dobro i Vladeta Jankovic i Leon Kojen ali ne bi bili na savetnickim funkcijama na kojima su da drukcije govore.

Tacka Prevare

pre 18 godina

Eide je podneo jedan sasvim korektan izvestaj, ne mislim da bi trebalo ostrije... Ali me najvise cudi Vladeta Jankovic koji smatra da je Eidov zakljucak da pregovori pocnu neocekivan. Svo vreme se pricalo da ce ova i sledeca godina biti odlucujuca za status Kosova a oni se opet cude. Mora da Kostunica ponovo nije obavesten?! Sramno je da se jos ne zna sastav tima. Jos ako Kostunica bude na celu na pocetku pregovora bojim se da ce se istorija iz vremena Slobe ponoviti. Ljajic je sinoc izjavio kako ce biti tesko jer se obe strane cvrsto drze svojih stavova i ne zele kompromise... jos uvek smatram da je za preds. koordinacionog centra trebalo imenovati gospodina Ljajica jer je zaista jedan od retko razumnih politicara. Ali iz ovoga mi se cini da bi Ljajic pristao na dogovore i kompromise a Kostunica postavljenjem njega nije hteo da rizikuje. A ovako ima Sandu Raskovic-Ivic koja slepo slusa svog vodju jer je samo marioneta...

Voja

pre 18 godina

Sve granice Srbije "nacrtane" su u ratovima, bilo da se radilo o prosirenju teritorije ili njenom gubljenju. Kralj Petar I je osvojio Kosovo 1912., u I Balkanskom ratu, a Zloba ga izgubio 1999., u "Velicanstvenoj pobedi nad NATO-om". Sta reci?

Dule

pre 18 godina

Stav medjunarodne zajednice se moze svesti na sledece: Albanci zele nezavisnost i dobice je, tu dileme nema; samo je pitanje kako to servirati nama u Srbiji.
Da stvar bude jos interesantnija, Srbiji apsolutno ne odgovara da u svom sastavu ima Kosovo. Sta ce nam jos milion nezaposlenih? Sta ce nam jos 20% divergentnih interesa u skupstini? Zar nismo dovoljno podeljeni i razjedinjeni?
Jedino resenje koje bi donekle zadovoljilo obe strane je uslovna nezavisnost sa korekcijom granica. Neka sever Kosova ostane u Srbiji, a delovi opstina Bujanovac i Presevo na Kosovu. Albanci neka pokazu da su drzavotvorna odgovorna nacija: neka postuju nase svetinje, omoguce slobodan zivot Srbima koji ostanu dole, kazne svaki dosadasnji zlocin nad Srbima i svaki buduci pokusaj napada na Srbe. Mi takodje treba da pokazemo da smo odgovorna nacija: Albancima koji ostanu u Srbiji da omogucimo sva ljudska prava, i iznad svega da kaznimo sve zlocine koji su pocinjeni na Kosovu za vreme NATO bombardovanja. I onda da mozemo jedni drugima da pogledamo u oci za 20 godina i kazemo - dobar dan, komsija.
Od mitova i legendi zivota nema. Potrebno je da i jedni i drugi popuste i da se realno i posteno dogovorimo.

Glas razuma

pre 18 godina

Ako vodećim svetskom silama stalo da dođe kompromisa u vezi Kosmeta, kao što pričaju, onda je kompromis moguć.U osnovi ovog procesa će biti decentralizacija.dok će status biti na drugom mestu po mom mišljenju.
Jedino rešenje je podela. To znaju svi,ali se plaše posledica po Makedoniju i BiH,jer je zajednički život srba i albanaca nemoguć.
Ostaje pitanje kako podeliti Kosmet,s obzirom da srpska naselja nisu skoncentrisana na jednom mestu tj homogena su samo severno od reke Ibar. Dok ostatak južno od Ibra,gde su većina preostalih srba bi ostao odsečen. Potrbna je pravedna podela sa što manjim pomeranjem stanovništva,vodeći računa pri tom o 230000 proteranih srba.Nema političara koji će potpisati nezavisnost,pa makar taj dan ušli u EU.
Pregovori će verovatno propasti,ukoliko ne dođe do pravedne podele.Srbi neće da žive pod albancima,niti albanci po srbima i to je suština problema.

Bajramovic

pre 18 godina

Molim sve one koji vole mir i spremni su da podele poslednji zalogaj sa komsijom bez obzira nacionalnosti i vjere da sjedu i da razmisljaju o zlocinima koji su pocinili ljudi bez Uma, Batajnica, Hladnjace, Mackatica i Masovne grobnice, pa tek onda da pitaju sam sebe; dali bih albanci sa kosova bili spremni da jos jednom ukusaju srbsko nasile? Albanci nato nece nikada vise pristati jer i danas vecina politikana srbije nisu nikakvi demokrati, primer Tadic bio u kosovo i deli srbske zastave umest da objasni ljudima da uzimaju njihovo mesto u Kosovske institucije i da saradzuju sa komsijama kratko receno da se pomire sa realitetom, jer na kraju o kosovu nemoze niko drugi da odluci osim naroda koji u nju zivi.

Mita Dean Mladenovic

pre 18 godina

Vreme za krajni racun ukratko:
-podela Kosova i referendum u Republici Srpskoj i prikjucenje matici Srbiji.
Crna Gora je slobodna da ode sa svojim plemenskim vodjom.
Nista manje od toga...iako me necemo videti EU pre solidne 2020-e(plus).
Zar mislite da ce Hrvatska kao clan EU(2009,10-a) da kaze 'da' za nas ulazak pre nego sto joj platimo sve sto su i ce izmisliti. Nece trebati da glume 'dobrog decka' kao sada, jer ce biti punopravan clan Unije pa cemo tada videti kako su 'dobrosusedski' prema Srbiji.

Bogdan

pre 18 godina

Cinjenica je da je na Kosovu i Metohiji Albansko stanovnistvo u vecini i da se zaista moraju voditi racuna o interesima vecine,ali isto tako se nesm zaboraviti da je to situacija danas.Da li ce se demografski odnosi tamo menjati u narednim godinama i kako ostaje da se vidi.Ali dugorocne odluke,kao npr nezavisnost,zasnovane samo na trenutnom stanju ne mogu doneti nista dobro.Obrazovanje nacjonalnih drzava je poodavno zavrseno i stvaranje novih drzava bi danas bilo besmisleno,pogotovu kada uzmemo u obzir danasnje kretanje stanovnistva.

carli

pre 18 godina

Finac je preterao. Sta je sve rekao Marek Novicki, sto u ime UN prati situaciju na Kosovu, da nema postovanja ljudskih prava, pod zastavom UN. Ko govori istinu Ejde ili Novicki.

David

pre 18 godina

Velika je sramota i tragediaja kako se Srbija priprema za pregovore. Srpska vlada ne daje veliku vaznost predlogu "(ne)zavisno Kosovo" od Srbije. Ja mislim nije vazno buduce ime i opis statusa. Mnogo je vaznije da se normaliziju stvari, da Srbi i Crnogoroci dobiju garancije i prava da aktivno grade buducnost Kosova sa Albancima. Crkva mora da se otrezni i pocne realno da misli bez snova koji su bili deo Milosevicevskog sistema. Isto Srpska vlada treba da uvazi razloga zasto Alabanci zele (ne)zavisnost od Srbija.

DJ

pre 18 godina

O kakvom to podsticaju Srbiji prica G-din Misa Glen? Hteli mi to da prihvatimo ili ne, bilo to pravedno ili ne, Srbija je porazena strana u ratovima od 1990 pa nadalje. Bez povlacenja bilo kakvih sustinskih paralela, treba se setiti dali je postojao bilo kakav "podsticaj" Nemackoj, Austriji, Japanu ili Turskoj posle njihovih poraza u ratovima 20 veka. Na zalost tu smo gde smo, i "zanjemo ono sto smo posejali". Politika Slobodana Milosevica i on sam su bili ikona za ogromnu vecinu Srba. Sada se moraju trpeti posledice te idiotske politike i izbora srpskog naroda. Tako ce Kosmet biti uslovno / bezuslovno / privremeno / povremeno / zavisno / nezavisno, ali sigurno jos puno puno godina, decenija, mozda i vekova van granica bilo kakve srpske drzave.