Eide, Drašković i Koštunica

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a za procenu standarda na Kosovu Kai Eide boravi u poseti Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.07.2005.

08:27

Default images

Eide je danas razgovarao sa šefom diplomatije Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem. Eide je u Beograd doputovao sinoć, rečeno je agenciji Beta u beogradskoj kancelariji UNMIK-a, gde navode da će norveški diplomata u Beogradu provesti "nekoliko dana", tokom kojih će razgovarati sa zvaničnicima Srbije i državne zajednice SCG.

Posle sastanka s Draškovićem, Eide je izjavio da je potreban veći napredak i veće angažovanje svih političkih grupa da bi se ostvario cilj multietničkog Ksova. 

Drašković je, s druge strane, rekao da je položaj Srba više nego dramatičan i da se mora koristiti svaki način borbe. Zbog toga, kaže Drašković, neophodno je da Srbi uđu u kosovske institucije: "Da nateramo Albance da skinu masku s lica, da sklonimo štiti koji drže i ispred sebe, a on se zove da su oni raspoloženi za razgovore o povratku, za povraćaj imovine, za obnovu porušenog, da su raspoloženi za dijalog, za najbolja rešenja, za pomirenje sa Srbima, ali eto, zamislite, Srbi nisu spremni za sve ovo pa neće ni da učestvuju u institucijama sistema. Učestvujmo i onda da vidimo kakvo će biti ponašanje Albanaca."

Pre dolaska u Beograd, Eide je boravio u Skoplju i Prištini. U subotu, Eide je u Prištini razgovarao sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom. Pred napuštanje Kosova, ambasador Kai Eide je naglasio da su najveći problemi na Kosovu decentralizacija vlasti, sloboda kretanja i povratak raseljenih lica.

Decentralizacija važna

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izavio je da je posebno važna objektivnost izveštaja o standardima na Kosovu, ocenivši da greške učinjene u sadašnjoj fazi kasnije ne bi mogle da se isprave, saopštila je Vlada Srbije. Koštunica je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom UN ocenio da nije ostvaren napredak u procesu decentralizacije  na Kosovu, sa čime se Eide složio i istakao da je decentralizacija veoma važno pitanje, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: