Komentar: Jeste li vi normalni?

Ovo muljavo vreme nije pokvarilo raspoloženje predsedniku Vlade.

Izvor: B92

Petak, 15.04.2005.

12:03

Default images

Posle preporuke Evropske komisije da dobijemo pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti, postao je nekako brz, veseo i skoro vragolast. Na upozorenja nemačkog ambasadora i šefa Evropske komisije u SCG da, ako Pavković ne ode da vidi Ševeningen do 25. aprila, možda Savet ministara i ne stavi potpis na tu Studiju o izvodljivosti, Koštunica Vojislav kaže da se ne treba uzbuđivati, Studija nam je već u džepu.

A Jočić, koji se svakog jutra probudi s nevericom da može da apsi koga hoće, ponavlja drugu po redu frazu koju je naučio od kada je ministar unutrašnjih poslova. Posle one - vršimo kredibilne provere, sada zna i - obavljamo sve potrebne radnje u vezi s tim. A radnje su kao traženje generala Pavkovića, koji je kupio nove naočare za sunce, pa ga policija ne prepoznaje.

Predsednik Vlade nam je toliko lepo raspoložen da će, kako piše u današnjem "Danasu", večeras lično odlepršati na aerodrom da sačeka povratak u otadžbinu, za koju su se tako krvavo borili, Lazarevića, Šajinovića, Ojdanića i Milutinovića. Njih je taj strašni Haški sud pustio na slobodu do početka suđenja. Bilo bi lepo kada bi se Koštunici na aerodromu u špaliru za doček pridružili i patrijarh, Ceca, akademik Milošević, magistar Ilić i "škoda oktavija". To bi bio pravi odbor za doček.

U međuvremenu, država proglašava ludim, zato što je jednom imao glavobolju, i nasilnim, jer se jednom potukao, kapetana VJ koji je pobegao iz zemlje i odande tvrdi da je Mladić do pre nekoliko meseci čuvan u kasarni "Topčider" i da je tamo organizovao okrugli sto o svojoj bezbednosti.

U međuvremenu Vladimir Vukčević, specijalni tužilac za ratne zločine, tvrdi da su on i njegovi saradnici otkrili više izvršilaca, a njegovi zamenici prešli više kilometara po Srbiji tražeći optužene nego policija, čiji je to posao i da naš sud za ratne zločine do dokaza kojima raspolaže naša država dolazi preko Haškog suda. Vukčević to objašnjava time što naša država mora da sarađuje s Hagom i da im šalje dokumenta koja ovi traže, ali da našem tužiocu ne moraju, pa mu ih i ne daju, kažu - nemamo.

Nikada nije formirana specijalna policijska jedinica koja bi pomagala tužiocu. Nekoliko policajaca, smeštenih u pomoćnim prostorijama MUP-a, radi na prikupljanju dokaza. Naša vlada je neformalno proglasila novi vid saradnje sa optuženima za ratne zločine pred domaćim sudovima. Zločinci će jedni druge da hapse i ispituju, a presude će donositi modernim metodom medijacije.

Sad kad smo kao dobili pozitivnu Studiju o izvodljivosti, možemo malo i da proslavimo. U utorak će udruženje studenata pravnog fakulteta, "Nomokanon", u amfiteatru Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu održati tribinu "10 godina od oslobođena Srebrenice".   

Jeste da smo naučili da sa Pravnog fakulteta dolaze vesti o tribinama na kojima se čuju svakojake pogane reči, da je tamo ogroman broj profesora koji podržavaju najgore što je rođeno u ovoj zemlji, jeste da je strašna pomisao da će nam od takvih profesora i takvog dekana doći pravnici koji će usaglašavati naše zakone sa zakonima EU i sprovoditi zakone o kršenjima ljudskih prava, ali pomisao da će u utorak u amfiteatru biti slavljena smrt nekoliko hiljada ljudi je užasna. Neko bi morao da pita tog dekana da li je normalan da tako nešto dozvoli, da pita rektora da li je normalan da tako nešto dozvoli, da pita ministra prosvete da li je normalan da tako nešto dozvoli, pa tako sve do predsednika Vlade i države. Jeste li vi, gospodo, normalni?

Komentar Svetlane Lukić deo je emisije "Peščanik", koja se na Radiju B92 reprizno emituje subotom u 16.00, a možete ga čitati i u rubrici "Moj ugao".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: