Novi sporazumi između BiH i SCG

Na petoj sednici Međudržavnog saveta za saradnju BiH i SCG u Sarajevu potpisano je šest međudržavnih sporazuma.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.02.2005.

15:57

Default images

Potpisani su Sporazum o određivanju graničnih prelaza, o pojednostavljenju postupka protoka ljudi i roba na graničnim prelazima Uvac-Uvac i Ustibar-Vagan, Sporazum o pograničnom prometu, Ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, Ugovor o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima i Sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Svetozar Marović, koji predvodi delegaciju SCG, kazao je posle sednice da su bilateralni odnosi BiH i SCG ocenjeni dobrim. Marović je rekao da je sa zvaničnicima BiH razgovarao o ekonomskoj saradnji BiH i SCG i o zajedničkim ciljevima dveju zemalja, među kojima su ulazak u Partnestvo za mir i EU.

"Zaključili su da su naši odnosi dobri i da je pred nama vreme za sporazumevanje i unapređivanje odnosa. Danas smo potpisali sporazume koji će olakšati ljudima život oko granica kojih će sve manje biti, zaštitu prava, put i komunikacije", izjavio je Marović.

Marović se nada da će se na narednom sastanku Međudržavnog veća BiH i SCG moći da se razgovara o sporazumu o granici "koja neće više deliti građane BiH i SCG, ali je ipak jedno od pitanja koje se mora evropski rešiti".

On je ocenio da je ekonomska saradnja dve države na dobrom nivou i da je potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini već dalo pozitivne rezultate, podsetivši da je 2004. SCG imala 40 odsto veći robni promet sa BiH nego predhodnih godina.

On je naglasio da su BiH i SCG potpuno spremne da sarađuju sa Haškim tribunalom i da je danas dogovoreno da se na nivou ministarstava unutrašnjih poslova i Saveta za nacionalnu saradnju SCG i BiH, obezbede konkretne aktivnosti koje će se dovesti do "definitivnog uspeha u rešavanju bolesti koja opterećuje zajedničku budućnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: