Subota, 02.10.2004.

14:13

Solanin apel za izbore

Izvor: Beta

Default images

Havijer Solana zatražio je od predsednika i premijera Srbije da pozovu kosovske Srbe da izađu na predstojeće izbore.

Visoki predstavnik EU, u pismu upućenom Tadiću i Koštunici, navodi da je od UNMIK-a, Kfora i vlade u Prištini dobio uveravanja da je zaštita manjina ključna briga na Kosovu. On je dodao da mu je šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen potvrdio rešenost za "unapređivanje lokalne samouprave" i spremnost da se i u direktnom dijalogu s Beogradom razmotre "dodatni predlozi za bezbednost i institucionalnu zaštitu kosovskih Srba i drugih zajednica na Kosovu".

Solana je, u pismu Tadiću i Koštunici, u koje je imala uvida agencija Beta, predočio da "vreme ističe" i da ga je šef UNMIK-a obavestio da "praktične potrebe priprema izbora zahtevaju brz potez Beograda".

Visoki evropski zvaničnik, u pismu Tadiću i Koštunici, kaže da su mu u Prištini međunarodne i prelazne vlasti prenele da je jedan od ciljeva politike na Kosovu decentralizacija. Šef UNIMIK-a je, navodi u pismu Solana, "istakao rešenost da nastavi napore za unapređivanje lokalne samouprave kroz prištinski Okvirni dokument, kao i za razmatranje, uključujući direktno Beograd, dodatnih predloga za bezbednost i institucionalnu zaštitu kosovskih Srba i drugih zajednica na Kosovu". "A da bi dijalog bio produktivan i dao opipljive rezultate u zaštiti manjinskih zajednica na Kosovu, učešće Srba je, ponovo moram da podvučem, neophodno", zaključio je visoki predstavnik EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: