Nepoznato poreklo sahranjene dece

Izvor: B92

Četvrtak, 12.08.2004.

17:16

Default images

Nema pouzdanih informacija o poreklu tela 18-oro dece starosti od 5 do 12 godina u Sijekovcu.

Predsednik Komisije za nestale Republike Srpske, Aleksandar Radeta, ističe za B92 da je misterija ove, kako je rekao, najveće masovne grobnice dece u BiH, na nivou pretpostavki, među kojima je i do sada u medijima najčešće pominjana da se radi o srpskim žrtvama na teritoriji Republike Hrvatske.

Podsetimo, na listama traženja komisija iz BiH i Hrvatske ne nalaze se deca. Radeta ovakvu pretpostavku ističe na osnovu činjenice da je masovna grobnica u Sijekovcu udaljena sto metara od skele koja saobraća na relaciji Republika Hrvatska–BiH: "Pogotovo što porodice koje žive nasuprot ove masovne grobnice bile su odsutne samo u periodu od marta do novembra 1992. godine. To je kritični period kada je nastala masovna grobnica, a znamo da su na tom području regularne jedinice Hrvatske vojske, zajedno sa HVO, izvršile napad na BiH, pa pretpostavljamo da bi to mogli da budu srpski civili sa srpskom djecom, moguće da su i čitave porodice."

Radeta napominje da su u grobnici u Sijekovcu pronađeni neki predmeti, kao što su jedna patika i naočare, ali kaže i da je moguće da se radi o sekundarnoj grobnici. Specifično je da na telima nema garderobe: "U svim dosadašnjim situacijama, uglavnom gde nismo nailazili na garderobu, gde su samo kosturi, mahom se radilo o tjelima koja su prošla neke bolničke ustanove, zatvore itd. Došli smo do informacija da je na navedenom području prije početka sukoba u BiH bila jedna danska mobilna bolnica koja je planirala da izgradi određene kućice za retardiranu djecu."

Radeta kaže da će obdukcija eskhumiranih tela biti izvršena u Visokom, jer se ona odvijala u nadležnosti Komisije za nestale Federacije BiH i dodaje da je nužno da obdukciji prisustvuju i predstavnici Komisije za nestale SCG i Hrvatske kao posmatrači.

Predsednik Komisije za nestale, Amor Mašović, koji se nalazi na ekshumaciji masovne grobnice na Miljevini kod Foče, kaže za B92 da su na toj lokaciji pronađene dve mikrogrobnice. U jednoj je pronađeno 26 tela, a iz druge, gde je ekshumacija još u toku, za sada je izvađeno 40 tela. Mašović ističe da su sve žrtve muškarci: "Očigledno je da su na neki način, vjerovatno iz kamiona, kipovani mrtvi na ovaj lokalitet. Dokumenti koji su pronađeni upućuju na zaključak da se radi o bivšim logorašima zloglasnog KP doma u Foči. Neki od njih su registrovani 30. avgusta 1992. godine od strane Međunarodnog komiteta Crvenog krsta kao logoraši, ali na ta činjenica im nije pomogla da imaju neki povlašćeni status."

Nakon obdukcije pronađenih tela iz obe masovne grobnice, DNK analiza biće izvršena u jednoj od laboratorija Međunarodne komisije za nestale, koje se nalaze u Tuzli, Banjaluci, Sarajevu i u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: