Nastavljen protest radnika "Kostolca"

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.08.2004.

09:54

Default images

Radnici "Kostolca" ponovo su se okupili u ponedeljak.

Oko 400 zaposlenih u pet kostolačkih preduzeća koja programom restrukturiranja treba da budu izdvojena iz EPS-a, okuplili su se i jutros pred zgradom direkcije kopova, nastavljajući protest čiji je cilj zaustavljanje restrukturiranja preduzeća do postizanja dogovora o socijalnom programu između sindikata, poslovodstva i Vlade Srbije.

Nezadovoljni radnici oko 13 sati došli su na separator na ugljenokopu Drmno gde imaju namere da ostanu tokom čitave noći. Na separatorima, mašinama za odvajanje komadnog od sitnog uglja, rade privatna preduzeća, a ugalj sa njih odvoze privatni prevoznici. Radnici veruju da i za njih ima posla, ali da se umesto njih angažuju ljudi sa strane. Član Štrajkačkog odbora, Mile Josić, za B92 nabrojao je listu privatnih prevoznika koji imaju prioritet pri odvoženju uglja sa separatora. Kao jedno od pravnih lica sa liste prioriteta pominje se i Sportsko društvo "Rudar" iz Kostolca. Ekonomista iz preduzeća Prim, Zoran Marjanović poziva sportsko društvo da se registruje kao transportno i trgovinsko, prenosi dopisnik B92 Radoslavka Despotović.

Član SO Kostolac, Mile Blagojević, kaže da je neko protiv organizatora protesta tužilaštvu podneo krivične prijave zbog blokade ulaza u direkciju kopova, gde u petak i ponedejak na posao nisu došli službenici. Blagojević kao jednu od mogućnosti najavljuje za utorak i blokadu autoputa Beograd-Niš.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je u ponedeljak uveče da je restrukturiranje Elektroprivrede Srbije deo neophodnog procesa sa ciljem da se stvori moderna i efikasna kompanija. Novoosnovanim preduzećima, kako objašnjavaju, predviđena je finansijska podrška za ulaganje u osnovna i obrtna sredstva, obezbeđeni su im poslovi za EPS u naredne dve do četiri godine, a radnicima su garantovana sva sindikalna prava radnika EPS-a. U ministarstvu naglašavaju da su zbog toga zahtevi dela radnika za obustavu procesa restrukturiranja neosnovani.  
Za utorak ujutro najavljuje se blokada autoputa Beograd-Niš, ili puteva u selima Drmno i Bradarac, čime bi se blokirao i prilaz kopovima. Ostaje mogućnost da se u utorak nastavi i sa blokadom separatora. Oko 16 časova štrajkačima se pridružio i predsednik sindikata EPS-a, Milan Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: