Karić: Ne za 57% države u Mobtelu

Izvor: B92

Nedelja, 25.07.2004.

11:29

Default images

Karić kaže da neće pristati da država bude vlasnik 57 odsto "Mobtela" i da će Međunarodna arbitraža u Cirihu odlučiti o tome.

Karić je u intervjuu za RTS poručio da će o tome odlučiti sud u Cirihu i da je Kompanija BK tužila državu Srbiju za nanetu štetu u poslovanju i zatražila odštetu od 800 miliona dolara. Govoreći o osnivanju "Mobtela", Karić je rekao da je stvaranje kompanije za mobilnu telefoniju u Srbiji, krajem prošlog veka, nuđeno "Progresu", "Intereksportu", "Geneksu" i "Energoprojektu", ali je "jedino Kompanija BK uspela da je osnuje".

Karić je rekao da je 1991. godine bio pokušaj da se takva kompanija u Srbiji osnuje između američke kompanije SGI i "Telekoma Srbija", pri čemu je SGI trebalo da uloži 65 miliona dolara i "Telekom" isto toliko. "Telekom Srbija" tada "nije uložio ni jedan dinar", pa je Kompanija BK u naredne tri godine uložila sredstva i 1994. godine osnovala "Mobtel".

Karić je ponovo optužio srpskog ministra finansija Mlađana Dinkića da je kreator kampanje protiv njega, kojoj je cilj da se uništi "Mobtel" snižavanjem njegove cene na oko 300 miliona evra, iako je njegova tržišna vrednost oko 1,2 milijardi. On je optužio Dinkića da želi da "otkupi 'Mobtel' za 300 miliona evra i proda ga (britanskom) 'Vodafonu' za 1,2 milijardi evra".  Samo državni udeo u "Mobtelu" vredi oko 600 miliona evra, rekao je Karić. "Ovde se radi o ratu protiv mene", kazao je Karić, optuživši Dinkića da stoji iza toga "da bi prikrio svoje prijatelje, koji su osnovali svoje banke i svoja preduzeća".

Karić je u jednom momentu optužio voditelja emisije da je instruiran da štiti Dinkića i potpredsednika srpske vlade Miroljuba Labusa. Karić je rekao i da nikada nije sarađivao sa SPS-om i Srpskom radikalnom strankom, koje su "proterivale" novinare njegove televizije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: